Ψηλά έχει ανεβάσει η Lidl Hellas τις επιδόσεις της, όπως και τον πήχη των επιδιώξεών της, βασισμένη σε ένα γενναίο επενδυτικό πλάνο, που ανανεώνεται κάθε χρόνο σε όλη τη διάρκεια της εικοσαετίας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, και σε ένα εξελισσόμενο μοντέλο καταστημάτων, που προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες και τάσεις της αγοράς. Αν και η ίδια δεν ανακοινώνει στοιχεία των πωλήσεων και κερδών της, στελέχη του παραγωγικού τομέα με σχετική πληροφόρηση φρονούν ότι ο κύκλος εργασιών της πρέπει πλέον να προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Aν η σχετική πληροφορία ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, η εταιρεία τοποθετείται πολύ ψηλότερα στην πυραμίδα της αγοράς, απ’ ότι εκτιμάται μέχρι σήμερα. Επισημαίνουμε ότι υψηλόβαθμoς παράγοντας της Lidl, που ερωτήθηκε σχετικά από το σελφ σέρβις, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον εορτασμό των 20 χρόνων από την έλευσή της στην Ελλάδα, δεν διέψευσε την εκτίμηση ότι ο τζίρος της διαμορφώνεται πλέον στη ζώνη των 2 δισ. ευρώ. Το άθροισμα των ετήσιων επενδύσεων της Lidl στη χώρα από την έλευσή της σε αυτήν μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ (στο 1 δισ. ευρώ έφθασαν το 2015). Στη νέα χρονιά, σύμφωνα με την εξαγγελία της διοίκησής της, πρόκειται να επενδύσει κεφάλαια ύψους 120 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένα συγκριτικά με του 2018. Το σχετικό πλάνο, όπως σχολιάστηκε στο περιθώριο της εκδήλωσης, προβλέπει ότι μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα έχει εγκαινιαστεί η λειτουργία ακόμα δύο νέων καταστημάτων και ότι στο τέλος του 2019 ο αριθμός τους κατά τη διάρκειά του θα έχει αυξηθεί συνολικά σε πέντε, δηλαδή στα 226 συνολικά για το δίκτυο. Δύο ακόμη νέα καταστήματα θα εγκαινιαστούν έως το Φεβρουάριο του 2020, από ένα στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη. Στόχος της αλυσίδας είναι έως το 2021 να έχει στο δυναμικό της 240 καταστήματα.

Ο ίδιος παράγοντας, σχολιάζοντας τις συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν τελευταία στον κλάδο, ανέφερε ότι η εταιρεία παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες διατηρεί την ανοδική της τάση. Συγκεκριμένα είπε ότι οι απώλειες των εσόδων της από τις ασκούμενες πιέσεις στην κλαδική αγορά, λόγω πλήρους ανάπτυξης της δράσης του δικτύου της ΕΥΣ, ήταν μικρότερης έντασης απ’ ότι στον υπόλοιπο ανταγωνισμό και σε κάθε περίπτωση ισοσκελίσθηκαν από τις κινήσεις ανάπτυξης, στις οποίες προχώρησε το κρίσιμο αυτό διάστημα. Εξάλλου, όπως αποκάλυψε, στα άμεσα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται, επίσης, η οργάνωση και λειτουργία ενός πέμπτου κέντρου logistics, ώστε οι υποδομές της σε αποθήκες να καλύπτουν αποτελεσματικότερα τις ανάγκες του δικτύου των καταστημάτων της.

Το οικονομικό και κοινωνικό ίχνος της εταιρείας
Λίγο νωρίτερα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Lidl Hellas, κ. Ιάκωβος Ανδρεανίδης, ανέφερε ότι η οικονομική εισφορά της εταιρείας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία κατά τη χρήση του 2017 ανήλθε περίπου στα 679 εκατ. ευρώ. Τόνισε ακόμα ότι σήμερα η Lidl Hellas συνεργάζεται με 2.800 Έλληνες προμηθευτές, στους οποίους αντιστοιχεί το 50% των προϊοντικών κωδικών που εμπορεύεται, ενώ το 30% αυτών αφορά φρέσκα προϊόντα, στα οποία η αλυσίδα εστιάζει το ενδιαφέρον της. Μέσω της Lidl, όπως σημείωσε, διακινούνται ελληνικά προϊόντα σε 30 ξένες αγορές, είτε με τις επωνυμίες των Ελλήνων παραγωγών είτε υπό το brand Eridanus. Τέλος, υπογράμμισε ότι η Lidl προσφέρει 5.466 άμεσες θέσεις εργασίας και 7.076 έμμεσες, δηλαδή συνολικά προσφέρει εργασία σε 12.542 εργαζόμενους.