Την υποστήριξη της παρουσίας της Lidl στην ελληνική αγορά δείχνει έμπρακτα η διοίκηση της εταιρείας, μέσω επένδυσης το 2014 άνω των 130 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη και επέκταση των αποθηκευτικών υποδομών (100 εκατ.), καθώς και του δικτύου καταστημάτων (30 εκατ.). Μέσα Φεβρουαρίου εγκαινιάστηκε το νέο Κέντρο Logistics στα Καλύβια, και η εταιρεία ανακοίνωσε για πρώτη φορά οικονομικά στοιχεία (2013 = τζίρος 1,28 δισ. ευρώ, μείωση κερδών μετά φόρων).

Με την έναρξη λειτουργίας του νέου Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής, 50.000 τμ, η Lidl Hellas, θα εφοδιάζει περισσότερα από 60 καταστήματα στην Αττική και σε νησιά του Αιγαίου με όλη την γκάμα των προϊόντων της. Η συνέχεια της υλοποίησης του επενδυτικού της πλάνου για το 2014 αφορά στο Κέντρο Διανομής στη Θεσσαλονίκη (στη Σίνδο) το οποίο, με μέγεθος 60.000 τμ, θα αποτελεί τη μεγαλύτερη αποθηκευτική εγκατάσταση της Lidl σε όλη τη Ευρώπη (η εταιρεία πραγματοποίησε στις 31/12/2013 αύξηση κεφαλαίου κατά 130 εκατ, ευρώ).

Το Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής στα Καλύβια ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των αποθηκευτικών συγκροτημάτων της εκπτωτικής αλυσίδας σε 5 (Θήβας, Πάτρας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Καλυβίων Αττικής) και απαντά, όπως δηλώνεται σχετικά από την αλυσίδα, στις αυξημένες απαιτήσεις των πελατών της, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διάθεση φρέσκων προϊόντων. Από το συγκεκριμένο κέντρο διανομής θα εξυπηρετούνται 60 περίπου καταστήματα της περιοχής της Αττικής και 7 νησιών του Αιγαίου (συνολικά η αλυσίδα διαθέτει πάνω από 220 καταστήματα πανελλαδικά -ανακοινώθηκε ήδη η ίδρυση επιπλέον 4-, όπου απασχολούνται περίπου 4.000 εργαζόμενοι).

Η προμήθεια του 3% των προϊόντων γίνεται βάσει συμφωνιών που κλείνονται κεντρικά από τον όμιλο και του 97% με προμηθευτές στην Ελλάδα. Μεταξύ των 1.500 κωδικών προϊόντων που διανέμονται από τα καταστήματά της Lidl, πέραν των δικών της μαρκών, όπως Freeway, Milbona, Bellarom, Linessa, Formil, βρίσκονται πολλά προϊόντα από τοπικούς προμηθευτές όπως, ΓΑΛΠΟ, KARDIS, Γλυκάνθη, Χρυσός μύλος (το ερχόμενο καλοκαίρι η Lidl Hellas θα παρουσιαστεί πρόγραμμα υποστήριξης των Ελλήνων παραγωγών). Από τα προϊόντα Ελλήνων προμηθευτών, σύμφωνα με την εταιρεία, προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό του κύκλου εργασιών της (το 52%), ενώ τα επώνυμα έχουν μερίδιο σε αξία 18%.

«Είμαστε εδώ για να μείνουμε…»
Στην ομιλία του στα εγκαίνια, ο πρόεδρος ΔΣ της Lidl Hellas, κ. Georg Kröell, έδωσε έμφαση στην εμπιστοσύνη που εκφράζει η εταιρεία στη ελληνική αγορά αλλά και στην υποστήριξη της οικονομίας της χώρας, μέσω της δραστηριοποίησής της και των επενδύσεών της (στα 17 χρόνια παρουσίας της στην ελληνική αγορά έχει επενδύσει συνολικά περισσότερο από 1,2 δισ. ευρώ). Επίσης, τόνισε την αξία των ελληνικών προϊόντων και τη δυναμική που αναπτύσσουν σε χώρες του εξωτερικού, με την υποστήριξη της αλυσίδας (προωθεί ελληνικά προϊόντα στις 27 χώρες όπου έχει παρουσία).

Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνισμού κ. Κωστής Χατζιδάκης, τόνισε πως η νέα αυτή επένδυση αφενός στηρίζει την απασχόληση και τις εξαγωγές, αφετέρου επιβεβαιώνει την πεποίθηση πως η χώρα μας μπορεί να καταστεί το σημαντικότερο κέντρο logistics στη ΝΑ Ευρώπη. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο υπουργός υποστήριξε πως κινούνται οι αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν στην «υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Logistics με νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και με συνέργειες, όπως είναι η κατασκευή των 4 μεγάλων οδικών αξόνων, οι παραχωρήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων και η αποκρατικοποίηση των σιδηροδρόμων».

Η ξενάγηση στους χώρους της Κεντρικής Αποθήκης έγινε από τον Γενικό Διευθυντή Περιφέρειας Αττικής κ. Αναστάσιο Αρβανίτη και τον Γενικό Διευθυντή Αποθηκών κ. Παπαδημητρίου. Ο κ. Αρβανίτης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην επένδυση αλλά και στη δυναμική σχέση ποιότητας/τιμής, ως το κλειδί της επιτυχίας της αλυσίδας. Ανασύνταξη δυνάμεων Στο μεταξύ, σε αναδιοργάνωση δικτύου έχει εισέλθει η αλυσίδα, προκειμένου να καταστήσει αποδοτικότερες τις υποδομές της, από άποψη τζίρου και κερδών. Η διοίκησή της αποφάσισε ήδη από πέρυσι να επικεντρωθεί στις αναβαθμίσεις παλαιότερων καταστημάτων, αλλά και στο κλείσιμο ή τη μετακίνηση εμπορικών μονάδων που δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σελφ σέρβις, ήδη διενεργείται έλεγχος στα κόστη λειτουργίας των καταστημάτων Lidl, σε συνδυασμό με τον τζίρο και την κερδοφορία τους. Όπου δεν πληρούνται τα κριτήρια που θέτει η εταιρεία, το κατάστημα είτε αναβαθμίζεται είτε κλείνει, ανεξάρτητα από το αν στεγάζεται σε ιδιόκτητο ή νοικιασμένο ακίνητο (στην πλειονότητά τους τα καταστήματα της Lidl λειτουργούν σε ιδιόκτητα ακίνητα). Ένας από τους βασικότερους λόγους που ώθησαν τη διοίκησή της στη σχετική απόφαση, φαίνεται πως σχετίζεται με το γεγονός ότι η περυσινή χρονιά έκλεισε για την αλυσίδα με απώλειες τζίρου. Επίσημα στοιχεία σχετικά με τις επιδόσεις της δεν υπάρχουν, καθώς δεν δημοσιεύει ισολογισμούς (δεν υφίσταται τέτοιου είδους υποχρέωση για το νομικό πρόσωπο με το οποίο δραστηριοποιείται, ΟΕ).

Το 2013 οι απώλειες εσόδων για την αλυσίδα ήταν της πάνω από 1% –ποσοστό θετικό, πάντως, συγκριτικά με την πτωτική πορεία των εσόδων του κλάδου πέρυσι, μεταξύ 4% και 4,5%– γεγονός που, κατά πληροφορίες, δυσαρέστησε τη μητρική. Η αλυσίδα συνεχίζει φέτος την επιθετική πολιτική όχι μόνο τιμών, αλλά και διαφημιστικής επικοινωνίας, μέσω της οποίας προβάλει μηνύματα έντονα διαφοροποιημένα από τα παλαιότερά της, που εστιάζονταν αποκλειστικά στις προσφορές. Σήμερα πλέον η διαφήμισή της απευθύνεται ευθέως στο κοινό των ανταγωνιστών της, προβάλλοντας ιδιαίτερα το θέμα της ποιότητας των προϊόντων.

Τα «Όχι» και το «Ναι»
Η Lidl Hellas τοποθετείται αρνητικά στο άνοιγμα των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές, όπως και στη διάθεση ΜΗΣΥΦΑ από το δίκτυό της. Αρνητική είναι και η θέση της για τη λειτουργία πρατηρίων καυσίμων. Την ίδια στιγμή, ανακοινώνει πως έως το 2015 θα λειτουργούν τμήματα bake off σε όλα της τα καταστήματα (σήμερα λειτουργούν σε 36).