Αποκλίνοντες βίους διάγουν πλέον οι αλυσίδες Lidl και Aldi στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, καθώς η πρώτη ενισχύει ολοένα και περισσότερο την παρουσία της κι η άλλη σχεδιάζει τα τελευταία βήματα της αποχώρησής της από την εγχώρια αγορά, βήματα πένθιμα για τα 650 μέλη του προσωπικού της, που βγαίνουν στην ανεργία.

H Lidl στην Ελλάδα έχει δρομολογήσει μία τακτική πύκνωσης του δικτύου της, μέσω εξειδικευμένων ερευνών ανά γεωγραφική περιοχή, που την προσανατολίζουν να εντοπίζει περιοχές στις οποίες, ενώ ήδη έχει παρουσία, ευνοείται η ανάπτυξη και νέων καταστημάτων της. Στο πλαίσιο αυτό, η αλυσίδα επεξεργάζεται και δημογραφικά δεδομένα, σταθμίζοντας τη μεσοπρόθεσμη πληθυσμιακή αύξηση των διαφορετικών αστικών περιοχών, προκειμένου να μεθοδεύσει έγκαιρα την επέκτασή της σε αυτά.

Ουσιαστικά η Lidl έχει περάσει στη δεύτερη φάση της ανάπτυξής της. Έχοντας πλέον έναν κεντρικό κορμό 200 καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, πραγματοποιεί πλέον επιλεκτική ανάπτυξη μονάδων, αντιμετωπίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την επέκταση των ανταγωνιστών της και διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την απόσπαση μελλοντικά νέων κομματιών τζίρου.

Την ίδια στιγμή εδραιώνει την παρουσία της στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Σχετικά έλαβε πρόσφατα την έγκριση της βουλγαρικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην εξαγορά και απορρόφηση του δικτύου της επίσης γερμανικής αλυσίδας, Plus. Ειδικότερα η Lidl έχει συμφωνήσει να αποκτήσει τα 23 βουλγαρικά και τα 96 ρουμανικά καταστήματα της Plus. Παράλληλα της έχει εγκριθεί η λήψη δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, το οποίο θα αξιοποιήσει εν μέρει για να επεκταθεί με δίκτυο hard discount καταστημάτων στις δύο προαναφερόμενες χώρες.

Πριν λίγες εβδομάδες, παρουσία της βουλγαρικής κυβέρνησης, η Lidl εγκαινίασε Logistic Center, καλυμμένης επιφάνειας 38.000 τμ, στα περίχωρα της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Όπως έγινε γνωστό, μέχρι τα Χριστούγεννα η εταιρεία υπολογίζεται ότι θα έχει παρουσία σε 25 διαφορετικές περιοχές της χώρας – 4 από τα νέα καταστήματά της θα λειτουργήσουν στη Σόφια. Περίπου το 1/3 των προϊόντων που θα διαθέτει το δίκτυό της θα είναι βουλγαρικής παραγωγής.

Ομαδικές απολύσεις στην Aldi
Όσον αφορά στην Aldi, τη λήψη επιπλέον bonus, μαζί με τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις, επιδιώκουν οι περίπου 650 εργαζόμενοι στην εταιρεία, προκειμένου να συναινέσουν στις ομαδικές απολύσεις. Το ύψος του πρόσθετου ποσού που απαιτείται -για το οποίο οι πληροφορίες λένε πως η διοίκηση της εταιρείας διατίθεται να το αντλήσει για την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος- προς το παρόν δεν έχει προσδιοριστεί, δεδομένου ότι αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης με τη διοίκηση και συνεννόησης με το σύνολο του προσωπικού. Ήδη, πάντως, περισσότερα από δέκα διοικητικά στελέχη διαφόρων τομέων δουλειάς της αλυσίδας έχουν απολυθεί, καθώς δεν υφίσταται πλέον αντικείμενο δραστηριότητας στα τμήματά τους.

Το κλίμα, ωστόσο, μοιάζει μάλλον με την ηρεμία πριν την καταιγίδα, αφού η διοίκηση της Aldi έχει λάβει τις αποφάσεις της και σύντομα θα θέσει σε εφαρμογή το τελευταίο στάδιο του σχεδίου αποχώρησης από την ελληνική λιανεμπορική αγορά. Οι πληροφορίες που διαρρέουν κάνουν λόγο περί σταδιακού κατεβάσματος των ρολών των καταστημάτων από την 15η Νοεμβρίου, αρχής γενομένης από τις εμπορικές μονάδες που βρίσκονται μακρύτερα από τις αποθήκες της εταιρείας, καθώς το κόστος ανεφοδιασμού τους είναι υψηλότερο, σε σχέση με όσα είναι χωροθετημένα πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη.

Η μόνη περίπτωση να αλλάξει κάτι στη ροή των πραγμάτων, σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία και το υπό απόλυση προσωπικό της Aldi, είναι αν τα επιτελικά στελέχη της δεχθούν στις προσεχείς ημέρες κάποια ενδιαφέρουσα «συνολική» πρόταση εξαγοράς του δικτύου ή μεγάλων τμημάτων του, συμπεριλαμβανομένου του logistics center, και υπογράψουν σχετικό σύμφωνο. Το ιδανικό, φυσικά, σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν ο νέος ιδιοκτήτης να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, στα ίδια πρόσωπα που τις κατέχουν ακόμα, ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία, που «θερίζει» κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.