Σε προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της χώρας (Federal Competition Authority–BWB) κατά της Amazon προχώρησαν λιανεμπορικές επιχειρήσεις της Αυστρίας, μέσω του συνδέσμου τους (Austrian Retail Association) υποστηρίζοντας πως η εταιρεία παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού, έχοντας λιανεμπορική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως marketplace, από το οποίο πωλούνται προϊόντα άλλων λιανεμπόρων.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η αντιτράστ αρχή της Γερμανίας εξετάζουν επίσης τον ρόλο του αμερικανικού γίγαντα στην αγορά. Παρά το γεγονός ότι σε ρεπορτάζ γερμανικής εφημερίδας αναφερόταν πως η αυστριακή αρχή θα ξεκινήσει έρευνα για το θέμα, εκπρόσωπός της δήλωσε πως προς το παρόν απλώς εξετάζει την κατατεθείσα προσφυγή.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του συνδέσμου των λιανεμπορικών επιχειρήσεων της Αυστρίας, «η Amazon έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει τις τιμές των λιανεμπόρων που δραστηριοποιούνται στη δική της πλατφόρμα πώλησης, να ρίχνει τις τιμές και μακροπρόθεσμα να συγκεντρώσει όλη τη λιανεμπορική δραστηριότητα», προσθέτοντας πως «το 93% του συνόλου των καταναλωτών που πραγματοποιούν online αγορές στη χώρα έχουν κάνει τουλάχιστον μια αγορά από την Amazon».