Πτωτικές οι επιχειρηματικές προσδοκίες στους περισσότερους επιμέρους κλάδους λιανεμπορίου το Μάρτιο 2024, με το δείκτη προσδοκιών στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός να υποχωρεί έντονα και να διαμορφώνεται στις 82,5 μονάδες (πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το περσινό επίπεδο των 99,9 μονάδων), σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Οι τρέχουσες πωλήσεις διατηρήθηκαν θετικές, αλλά περιορίστηκαν έντονα στις +5 (από +40) μονάδες, ενώ παράλληλα, οι αισιόδοξες προσδοκίες για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου εξασθένισαν σημαντικά στις +12 (από +35) μονάδες. Τα αποθέματα κλιμακώνονται ήπια και διαμορφώνονται στις +23 μονάδες, ενώ παράλληλα υποχωρούν οι παραγγελίες προς προμηθευτές. Το ήπια θετικό ισοζύγιο των προβλέψεων για την απασχόληση ενισχύεται σημαντικά (+55 από +11 το σχετικό ισοζύγιο), ενώ οι πληθωριστικές τάσεις των τιμών διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα (+12 από +10 μονάδες).

Το 52% αναμένει άνοδο τιμών στο λιανεμπόριο
Γενικότερα όσον αφορά στο λιανικό εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρούν έντονα στις +21 (από +55) μονάδες, όπως και οι θετικές προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων στο επόμενο τρίμηνο και διαμορφώνονται στις +27 (από +35) μονάδες. Οι νέες παραγγελίες περιορίζονται ελαφρά (+16 από +22 μονάδες), ενώ τα αποθέματα κλιμακώνονται και διαμορφώνονται στις +35 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, οι ήπια αισιόδοξες προβλέψεις για την απασχόληση εξασθενούν ελαφρά (+17 από +23 μονάδες), ενώ ως προς τις τιμές, το 52% αναμένει άνοδο, ενδεικτικό των πληθωριστικών πιέσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter