Η εποχή αλλάζει και μαζί της ανατρέπονται δεδομένα δεκαετιών. Λιανεμπορικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Κ. Ευρώπης, που είχαν... βολευτεί στην πρώτη θέση βλέπουν την πρωτοκαθεδρία τους να χάνεται, ο μεσαίος χώρος συρρικνώνεται, ενώ νέες αγορές αναδύονται ως πιο δεκτικές σε επενδυτικές κινήσεις από παγκόσμιες και εθνικές δυνάμεις λιανεμπορίου. Για νέες στρατηγικές επιλογές και τάσεις μίλησε στο «σελφ σέρβις CEO Forum 2013» ο Milos Ryba, Senior Retail Analyst της Planet Retail.

Μεγάλοι όμιλοι σούπερ μάρκετ της Δυτικής Ευρώπης δέχονται ισχυρή πίεση από τους χαμηλούς ή ακόμη και αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης των πωλήσεών τους στις ευρωπαϊκές αγορές. Χωρίς τη δυνατότητα υποστήριξης των θυγατρικών τους στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη ή ακόμη και χωρίς την πρόθεση να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τους ανταγωνιστές τους, οι πολυεθνικοί «παίκτες» αναθεωρούν τα πλάνα κερδοφορίας τους και την παρουσία τους στις ξένες αγορές.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Milos Ryba, νέες τάσεις εμφανίζονται λόγω της κρίσης, με πιο χαρακτηριστικές αυτές της πόλωσης της αγοράς μεταξύ μεγάλων κλασικών αλυσίδων και discount αλλά και της στροφής στην πώληση από τους προμηθευτές απευθείας στον καταναλωτή. Η εικόνα της αγοράς διαμορφώνεται ακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό τις αλλαγές στην κατά κεφαλή ετήσια καταναλωτική δαπάνη (αύξηση στα 5.523 ευρώ το 2013 κατά Μ.Ο. σε Λιθουανία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, Ρωσία και Ελλάδα, η οποία είναι η μόνη με ραγδαία επιδείνωση του σχετικού δείκτη). Μεταξύ των αγορών της Ευρώπης, ξεχωρίζει η Ρωσία ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες.

Η Tesco χάνει από τη Lidl την 1η θέση
Το ευρωπαϊκό λιανεμπόριο αυξάνει τη συγκέντρωσή του. Σήμερα, το μερίδιο των top 5 λιανεμπορικών αλυσίδων σε Λετονία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία, και Κροατία κυμαίνεται μεταξύ 30%-60%, σε Ρωσία, Λευκορωσία, Πολωνία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, FYROM, Ιταλία, Σερβία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Κύπρο και Ελλάδα είναι 30%, ενώ σε Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Εσθονία, Λιθουανία, Αυστρία, Σλοβακία, Ισλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία, Ιταλία και Πορτογαλία είναι πάνω από 60%.

χει ενδιαφέρον πως σε αυτό το περιβάλλον η Tesco χάνει την πρώτη θέση στη λίστα των ευρωπαϊκών αλυσίδων σούπερ μάρκετ από τον όμιλο Schwarz, στον οποίο ανήκει η Lidl, ενώ οι ρωσικές αλυσίδες Magnit και X5 Retail Group είναι ήδη μεταξύ των Top 20 λιανεμπόρων της Ευρώπης.

Market polarization
Οι αγορές της Δύσης φαίνεται πως οδηγούνται σε μια σημαντική πόλωση. Από τη μία πλευρά ενισχύονται τα discount και από την άλλη τα premium καταστήματα, εις βάρος του μεσαίου χώρου. Με την κρίση να συνεχίζεται, ο μεσαίος χώρος θα τρωθεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, λόγω των ήδη υψηλών αλλά και αυξανόμενων ποσοστών φτώχιας σε πολλές αγορές, των υψηλών ποσοστών ανεργίας και της ανασφάλειας των καταναλωτών, καθώς και της στροφής των price-sensitive καταναλωτών στα εκπτωτικά καταστήματα και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Μακροπρόθεσμα, προβλέπεται σημαντική συμπίεση του οικογενειακού εισοδήματος, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και της αναδιανομής του εισοδήματος, που αναμένεται να συρρικνώσει τον μεσαίο χώρο και να οδηγήσει σε άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ υψηλών και χαμηλών εισοδημάτων. Η επίπτωση των δημογραφικών αλλαγών στην αγορά προβλέπεται πως θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από τις επιπτώσεις της κρίσης. Απαντώντας σε αυτή τη νέα συνθήκη, οι λιανέμποροι μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους από τον μεσαίο χώρο και οργανώνουν με τέτοιο τρόπο τον χώρο πώλησης των καταστημάτων ώστε να δημιουργούν «γωνιές» με προϊόντα χαμηλής τιμής και προσφορές.

Από την άλλη πλευρά, αλυσίδες που είναι price leaders, όπως η Leclerc στη Γαλλία, εισάγουν σε ορισμένες κατηγορίες ακριβές σειρές προϊόντων (στο συγκεκριμένο παράδειγμα της Leclerc, αναφέρονται παραδειγματικά τα κρασιά και τα φρούτα και λαχανικά). Η αυξανόμενη πίεση για μια θέση στο ράφι και η αύξηση του μεριδίου των PL δημιουργεί επίσης μια πόλωση στο πεδίο των brands. Τη στιγμή που τα κλασικά σούπερ μάρκετ αναπτύσσουν τις δικές τους σειρές, οι εκπτωτικές αλυσίδες τοποθετούν στα ράφια τους τα επώνυμα προϊόντα δίπλα στα δικά τους, ενώ επεκτείνουν τις δικές τους premium σειρές.

Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα υπέρ μάρκετ καλούνται να διαχειριστούν με τέτοιο τρόπο τη διαφοροποίηση των χώρων τους, όπως, για παράδειγμα, των χώρων με κατηγορίες που «χτίζουν την εικόνα του καταστήματος (πχ τα φρέσκα προϊόντα) και των χώρων με τις προσφορές, ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση στους πελάτες τους.

Η ανάπτυξη των PL μπορεί να αναχαιτιστεί μέσω της καινοτομίας, η οποία όμως δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσει τη μείωση του διαθέσιμου χώρου στο ράφι, τόνισε ο Milos Ryba. Πόσω άλλον όταν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη έχουν τα μικρά format καταστημάτων, με τους ακόμη πιο περιορισμένους χώρους ραφιού.

Direct to consumer
Οι προμηθευτές προϊόντων ευρείας κατανάλωσης αναζητούν όλο και περισσότερους τρόπους για την πώληση των προϊόντων τους κατευθείαν στους καταναλωτές. Η δημιουργία ενός καναλιού απευθείας πώλησης εκτιμάται από την Planet Retail πως θα αποτελέσει προτεραιότητα για αρκετά brand μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μια πολύ σημαντική παράμετρος για την επιλογή της προώθησης των άμεσων πωλήσεων στον καταναλωτή είναι, φυσικά, η αυξανόμενη πίεση των λιανεμπόρων προς τους προμηθευτές για χαμηλότερες τιμές και μείωση του ποσοστού κέρδους των προμηθευτών.

Τα παραπάνω οδηγούν σε μια τάση ενίσχυσης του ρόλου των πωλήσεων μέσω website προσφορών, τα οποία και αυτά θα έχουν μελλοντικά την αντίστοιχη συγκεντροποίηση, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον όπου οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων μέσω ενός μόνο site, χωρίς τη μεσολάβηση λιανεμπορικής αλυσίδας.

Η Planet Retail, επίσης, εκτιμά πως η σταθερή μηνιαία παράδοση προϊόντων μέσω αυτού του καναλιού, διευκολύνει τον καταναλωτή και ισχυροποιεί το brand loyalty. Ο Milos ανέφερε ως επιτυχημένο παράδειγμα αυτό του Nespresso, που δημιούργησε ζήτηση σε κάψουλες καφέ και μηχανές, οι οποίες μπορούν να παραγγελθούν απευθείας από τον προμηθευτή, και, όπως είπε, θα μπορούσαν να μιμηθούν και άλλα brands. Επίσης, αναφέρθηκε και στο παράδειγμα άλλων κατηγοριών προϊόντων, όπως οι πάνες και τα απορρυπαντικά, που ευνοούνται λόγω των χαρακτηριστικών τους στο θέμα της παραγγελίας και παράδοσης μεγάλων ποσοτήτων στα νοικοκυριά.

Για να υποστηρίξουν αυτή τη νέα τάση  τα brands είναι πολύ πιθανό ναπροχωρήσουν στη δημιουργία φυσικών χώρων  πώλησης, ώστε να ενισχύσουν την προβολή των προϊόντων τους. Συμπερασματικά, ο Milos Ryba ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως η ανάπτυξη της παραγωγής και πώλησης προϊόντων ευρείας κατανάλωσης στην κεντρική Ευρώπη την επόμενη πενταετία θα προέλθει κυρίως από την ανάπτυξη των καταστημάτων γειτονιάς, καθώς και των εκπτωτικών καταστημάτων αλλά και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ ο μεσαίος χώρος –καταναλωτικού κοινού και επιχειρήσεων– θα συρρικνωθεί, με σημαντικές επιπτώσεις στη δομή και λειτουργία της αγοράς.