Στο πλαίσιο μιας 11ης διοργάνωσης του Round Table on Responsible Soy (RTRS), που έλαβε χώρα το διήμερο 1-2 Ιουνίου στη Βραζιλία (πρόκειται για πρωτοβουλία περί της οποίας υπάρχουν πολλές ενστάσεις, κυρίως λόγω της συμμετοχής μεγάλων επιχειρήσεων που εμπλέκονται άμεσα στην διαδικασία παραγωγής σόγιας, όπως η Monsanto, αλλά και λόγω της αποφυγής συζήτησης του θέματος των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών), η WWF παρουσίασε τη λίστα με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, από τις οποίες είχε ζητήσει τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου με στόχο την καταγραφή του επιπέδου χρήσης σόγιας «υπεύθυνης καλλιέργειας».

Στις επιχειρήσεις του κλάδου λιανικού εμπορίου τροφίμων και εστίασης, στη λίστα εκείνων που «οδηγούν τις εξελίξεις» στο συγκεκριμένο θέμα βρίσκονται επικεφαλής οι σουηδικές ICA Sverige, Axfood και CO-OP Sweden, ενώ στο σύνολο 8 εταιρειών που βρίσκονται σε αυτή την ενότητα οι 5 είναι σουηδικές και οι 3 ολλανδικές. Ακολουθεί η επόμενη ενότητα, με τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καλό δρόμο (well on the path), όπου παρουσιάζονται οι βρετανικές M&S και Waitrose. H ICA δηλώνει χρήση 21.700 τόνων σόγιας συνολικά, 100% υπεύθυνης καλλιέργειας και η Waitrose 33.574 τόνους σόγιας, με το 65% να είναι υπεύθυνα παραγόμενη.

Για τη συμπλήρωση του σχετικού ερωτηματολογίου στον τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων η WWF απευθύνθηκε σε 48 εταιρείες και έλαβε απαντήσεις από 29. Από αυτές, 19 δήλωσαν πως δεσμεύονται στη χρήση σόγιας που παράγεται με μεθόδους που δεν προϋποθέτουν αποψίλωση δασών, ενώ 23 είναι μέλη του RTRS. Η σόγια αποτελεί για πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής μονοκαλλιέργεια, με τις γνωστές συνέπειες για την οικονομία τους, ενώ για την καλλιέργειά της αποψιλώνονται τεράστιες εκτάσεις δασών. Να σημειωθεί πως η καλλιέργεια σόγιας σχεδόν μονοπωλείται από γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες, όπως η Roundup Ready – RR, που έχει τροποποιηθεί, ώστε να είναι ανθεκτική στο αντίστοιχο -τοξικότατο- ζιζανιοκτόνο.