Προσεγμένες τιμές, «σφιχτή» οικονομική διαχείριση, συνέργειες με ομοειδείς εταιρείες και διαφοροποίηση έναντι του ανταγωνισμού προτείνει ο κ. Λεωνίδας Καρύγιαννης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διατροφής Coop για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι πιασμένες στη «μέγγενη» της κρίσης και αναζητούν τρόπους επιβίωσης.

O κ. Καρύγιαννης, μιλώντας στο σελφ σέρβις, αναφέρεται επίσης στις επενδυτικές πρωτοβουλίες της Ελληνικής Διατροφής, αλλά και στο εγχείρημα της ΕΛΔΙΑΡ υπό την οποία συγκεντρώνονται, πέραν της Coop, η Άριστα και η Βήτα Πι.

σελφ σέρβις: Πόσο πιέζονται τα μικρά σημεία πώλησης από την κρίση και τι περιθώρια επιβίωσης έχουν, δραστηριοποιούμενα σε ένα περιβάλλον γεμάτο αντιξοότητες;

Λεωνίδας Καρύγιαννης: Η πίεση είναι τεράστια από τη στιγμή που μειώνεται η «πίτα» της αγοράς και αυξάνεται ο ανταγωνισμός ως αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος στις μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες προσπαθούν να κρατήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά. Θεωρώ ωστόσο ότι, αν ένα μικρό κατάστημα έχει προσεγμένες τιμές, καλή εξυπηρέτηση, διατηρεί προσωπικές σχέσεις με το πελατειακό του κοινό, έχει καθαριότητα και καλή εικόνα στους χώρους πώλησης, τα περιθώρια επιβίωσης καθίστανται μεγάλα, λόγω του ότι τα λειτουργικά του κόστη είναι μικρά.

Η Ελληνική Διατροφή Coop παρέχει στα μέλη της ένα πακέτο υπηρεσιών που πιστεύουμε ότι τα κάνει ανταγωνιστικά και τους προσφέρει προστασία έναντι όσων συνεπάγεται η κρίση στο εμπόριο.

σελφ σέρβις: Πώς έκλεισε το 2011 για τις επιχειρήσεις-μέλη της Ελληνικής Διατροφής; Ποιες προβλέψεις κάνετε για το 2012;

Λεωνίδας Καρύγιαννης: Το 2011 σαν γενική εικόνα έκλεισε με μείωση στον τζίρο των καταστημάτων μας. Όσα διαφύλαξαν τα έσοδά τους –σημειώνω μάλιστα ότι μερικά από τα καταστήματά μας είχαν και ανάπτυξη– ήταν αυτά που προσέφεραν κάτι το διαφορετικό στους καταναλωτές σε υπηρεσίες και προϊόντα, όσα δηλαδή κατάφεραν να διαφοροποιηθούν έναντι του ανταγωνισμού τους, στοιχείο στο οποίο επιμένουμε ιδιαίτερα. Όσο για το 2012, εκτιμώ ότι είναι πολύ νωρίς για όλους μας να προβούμε σε προβλέψεις.

Ενοποίηση υποδομών του μικρομεσαίου δυναμικού
σελφ σέρβις: Τι ακριβώς προβλέπει το εγχείρημα της ΕΛΔΙΑΡ και σε τι προσβλέπουν η Ελληνική Διατροφή, η Άριστα και μέσω αυτής και η Βήτα-Πι, που το υποστηρίζουν;

Λεωνίδας Καρύγιαννης: Ο στόχος μας από τη δημιουργία της ΕΛΔΙΑΡ είναι να ενοποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του χώρου στο μικρό και μεσαίο κατάστημα, δημιουργώντας ένα πολύ σημαντικό μερίδιο στην αγορά. Σημειώνω ότι αυτή τη στιγμή η Βήτα Πι και η Ελληνική Διατροφή έχουν περίπου 1.800 καταστήματα, πάνω από 8.000 εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, πάνω από 500.000 επισκέπτες ημερησίως σε πολλές χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα αιθουσών πωλήσεων.

Ο στόχος μας, λοιπόν, είναι να ενώσουμε τις εμπορικές δραστηριότητες, τις αποθηκευτικές μονάδες και να προσφέρουμε στα μέλη της Ελληνικής Διατροφής και της Άριστα τις υπηρεσίες που θα τους εξοπλίσουν για ένα τόσο σκληρά ανταγωνιστικό περιβάλλον και θα τους θωρακίσουν έναντι της κρίσης.

σελφ σέρβις: Προγραμματίζετε για την επόμενη τριετία επενδυτικές δράσεις ή θεωρείτε ότι σε περιόδους ύφεσης, όπως αυτή που βιώνει σήμερα η ελληνική οικονομία, οι επενδύσεις εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο;

Λεωνίδας Καρύγιαννης: Παρά το αρνητικό κλίμα στην οικονομία και την περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά, το 2011 χαρακτηρίστηκε για την Ελληνική Διατροφή ως έτος επενδύσεων. Πέρυσι δρομολογήσαμε μια σειρά από πρωτοβουλίες, από τις οποίες έγινε ξεκάθαρό ότι η Ελληνική Διατροφή δεν φοβήθηκε την κρίση.

Ειδικότερα, συμμετείχαμε στην ΕΛΔΙΑΡ, δημιουργήσαμε την αλυσίδα καταστημάτων Επιλογή, αναλάβαμε τη διαχείριση ενός μεγάλου τυροκομείου και επενδύσαμε σημαντικά κεφάλαια στην υποδομή και στην προσφορά υπηρεσιών προς τα μέλη μας. Για την επόμενη περίοδο θα ενισχύσουμε επενδυτικά το δίκτυο Επιλογή με τη δημιουργία νέων καταστημάτων.

Ήδη στρεφόμαστε στην προώθηση του project της Επιλογής μέσω του franchise και ενισχύουμε τη δυναμική της εταιρείας, με την προσθήκη νέων στελεχών. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στον τομέα των προσφερόμενων υπηρεσιών στα μέλη μας.


Περιβάλλον κοινωνικο-οικονομικής εξαθλίωσης
σελφ σέρβις: Θεωρείτε ότι η χώρα μέσα από το δεύτερο μνημόνιο θα βγει τελικά κερδισμένη ή θα έρθει πιο κοντά στην πτώχευση, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι;

Λεωνίδας Καρύγιαννης: Από τη στιγμή που ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας πτωχεύει είναι βέβαιο ότι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την αγορά, μέσω της μείωσης του τζίρου και της αύξησης του ανταγωνισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη το 23% του πληθυσμού μας διάγει κάτω από το όριο της φτώχειας και ότι ένα 20% είναι κοντά σε αυτό το όριο. Ωστόσο, πτώχευση στην κυριολεξία –δηλαδή πτώχευση της χώρας μας– δεν φαίνεται για το άμεσο μέλλον. Όμως, ήδη ζούμε σε περιβάλλον οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης. Το ποιος θα βγει κερδισμένος θα φανεί στο μέλλον.

σελφ σέρβις: Τι σημαίνει για το λιανεμπόριο ο πελάτης του να χάσει το 22% της αγοραστικής του δύναμης, όταν έχει ήδη υποστεί σημαντικότατες περικοπές εισοδήματος;

Λεωνίδας Καρύγιαννης: Θα σας μιλήσω για το μικρό λιανεμπόριο, γιατί δεν έχω λόγο να μιλήσω για τις μεγάλες αλυσίδες. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών στα δικά μας καταστήματα, εκτός της μείωσης των αγορών τους, σημαίνει και αφόρητη ψυχολογική πίεση, επαναφορά του «βερεσέ», πρακτική στήριξη με δωρεάν προϊόντα σε οικογένειες από τις γειτονιές μας που δεν έχουν στην κυριολεξία να φάνε, δηλαδή ένα γενικά άσχημο κοινωνικοοικονομικό κλίμα που μεταφέρεται και στα καταστήματά μας.

Η σωφροσύνη φέρνει την ισχύ
σελφ σέρβις: Σε περιόδους κρίσης ποιος είναι πιο ισχυρός; Ο προμηθευτής που ελέγχει το προϊόν και την τιμή πώλησής του στα δίκτυα λιανικής ή τα δίκτυα που ελέγχουν τη ρευστότητα, εισπράττοντας τοις μετρητοίς από τους καταναλωτές;

Λεωνίδας Καρύγιαννης: Θεωρώ ότι το μυστικό της δύναμης που μπορεί να κρύβει μια επιχείρηση βρίσκεται κάπου αλλού. Κατ’ εμένα, σε περιόδους κρίσης, πιο ισχυρός είναι αυτός που έχει μια προσεγμένη, «σφιχτή» διαχείριση, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει είτε τον έλεγχο του προϊόντος στα δίκτυα λιανικής είτε τη ρευστότητα των δικτύων λιανικής που εισπράττουν μετρητοίς.

Προσκλητήριο συνεργατικής δράσης
σελφ σέρβις: Θεωρείτε ότι οι τιμές πρέπει να «ξεφουσκώσουν» μέχρι το επίπεδο της αντιστοίχισής τους με την υποτίμηση των εισοδημάτων;

Λεωνίδας Καρύγιαννης: Θεωρούμε ότι σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο πρέπει να υπάρχουν προσεγμένες τιμές στην αγορά, οι οποίες θα αντανακλούν την εισοδηματική πραγματικότητα των καταναλωτών. Αλλιώς θα βλέπουμε τα προϊόντα να μένουν αδιάθετα στα ράφια.

Ως επίλογο θέλω να τονίσω προς όλους τους ομίλους των μικρών και μεσαίων σούπερ μάρκετ ότι αυτοί οι δύσκολοι καιροί δεν προσφέρονται για ανταγωνισμούς και συγκρούσεις, αλλά για συνεργασίες, όπως αυτή της ΕΛΔΙΑΡ. Μόνον έτσι θα ενισχύονται τα μικρά και μεσαία καταστήματα και θα εδραιώσουν τη θέση τους στην αγορά παρά την κρίση.