Η ΕΑΣ Νάξου έχει σταματήσει τις εξαγωγές γραβιέρας, ενώ γενικότερα υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Η Ένωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών στο νησί της Νάξου υπολογίζει ότι βρίσκεται 180 τόνους παραγωγής κάτω σε όγκο πωλήσεων, όπως εξηγεί στο FOODReporter ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

«Δεν έχουν διορθωθεί όσο έπρεπε οι συνολικές απώλειες γάλακτος. Είμαστε απλά λίγο παραπάνω από πέρσι. Ως προϊόν ΠΟΠ, η γραβιέρα Νάξου έχει να λαμβάνει μόνο το γάλα της Νάξου, το οποίο δεν επαρκεί για να παράγουμε γραβιέρα», σημειώνει. Αν υπολογιστεί η συνολική ζήτηση, θα ήταν ασφαλές να ειπωθεί ότι λείπουν τουλάχιστον 250 τόνοι γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ από την αγορά. Κι όλα αυτά, όταν η ΕΑΣ Νάξου ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ελληνική αγορά λιανικής.

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε διαθέσιμους 38 τόνους γάλακτος προς τυροκόμηση την ημέρα, ενώ το 2019 είχαμε 44. Έχουμε παράξει περίπου 19% λιγότερη γραβιέρα φέτος, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές», αποκαλύπτει ο κ. Καπούνης.

«Δεν έχει βοηθηθεί ουσιαστικά ούτε ο κτηνοτρόφος, ούτε ο αγρότης σε κανένα στάδιο της εργασίας του. Δόθηκαν κάποια χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν τα πήραν καν όλοι και μείναμε εκεί. Δεν ενισχύθηκε από τον κρατικό κορβανά όσο έπρεπε ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και αυτό θα φέρει τεράστια προβλήματα», λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου και παράλληλα, αποκρούει τον ισχυρισμό των γαλακτοβιομηχανιών ότι έχει μειωθεί το κόστος παραγωγής ζωοτροφών: «Πράγματι, έχει μειωθεί η τιμή στο καλαμπόκι, όμως έχουν ανέβει τα υπόλοιπα. Υπάρχει και η αύξηση τιμής στη σόγια, αλλά και στα λιπάσματα. Ο παραγωγός βγαίνει αυτή τη στιγμή ίσα-ίσα, δεν βγάζει μεροκάματο για τον εαυτό του. Πολλοί κτηνοτρόφοι εξαναγκάζονται και κλείνουν στάβλους ή πουλάνε ζώα. Πρόκειται για ζήτημα που είναι υπαρκτό στη Νάξο».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανομβρία στην Ελλάδα λόγω του καιρού. Οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό. Είναι ακριβή η ενέργεια και οι αγρότες τελικά καταλήγουν να μην καλλιεργούν. Σε λίγο οι χονδροειδείς ζωοτροφές κι ακόμη, καλαμπόκι και κριθάρι για τα ζώα είναι πιθανό να μην υπάρχουν…», προειδοποιεί ο κ. Καπούνης.

Η σύγκριση της γραβιέρας με φθηνότερα εισαγόμενα τυριά στο μυαλό του καταναλωτή και η φθηνότερη ελληνική φέτα στη Γερμανία

Η ίδια η ΕΑΣ Νάξου παρακολουθεί τις τάσεις της λιανικής αγοράς τυριού, όπου, όπως και σε πολλές άλλες υποκατηγορίες, ο καταναλωτής δείχνει να στρέφεται στην επιλογή βάσει τιμής.

«Υπάρχουν κίτρινα εισαγόμενα τυριά, τα οποία μπορεί κανείς να βρει στο σούπερ μάρκετ ακόμη και με €3,00 το κιλό ως ιδιωτική ετικέτα. Εμείς, από την πλευρά μας, πληρώνουμε το γάλα στον παραγωγό πλέον €0,60 το λίτρο, από €0,42 που κατά μέσο όρο δίναμε. Οπότε, η γραβιέρα Νάξου, από €13,35 το κιλό, έχει φτάσει €15,10 το κιλό εξαιτίας της ανατίμησης που αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε. Το καταναλωτικό κοινό μοιραία θα στραφεί στα πιο φθηνά τυριά, όταν μιλάμε για τιμή πέντε φορές κάτω», επισημαίνει ο κ. Καπούνης.

Η σύγκριση με αγορές του εξωτερικού δείχνει και πάλι να μην ευνοεί την Ελλάδα. «Στο Μόναχο της Γερμανίας, το οποίο επισκέφθηκα πρόσφατα, οι κτηνοτρόφοι πουλούσαν μέχρι πρόσφατα το γάλα ανά €0,41 το λίτρο και τώρα έχει ανέβει στα €0,48. Στα σούπερ έβρισκες το γάλα ενός λίτρου από €1,05 έως €1,19 το ακριβότερο. Είδα όμως και τη φέτα €13,66 το κιλό στα σούπερ μάρκετ. Είδα την εξαγόμενη φέτα να πουλιέται φθηνότερα στο Μόναχο απ’ ό,τι στην Ελλάδα, αν είναι δυνατόν!», κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter