Στις 18 Νοεμβρίου 2008, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, η L’ Oreal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO ανακοίνωσαν τις δικαιούχους των Ελληνικών Βραβείων 2008 L’ Oreal-UNESCO. Σε μια τελετή, παρουσία της πανεπιστημιακής κοινότητας και εκπροσώπων της πολιτείας, οι τρεις νεαρές διακεκριμένες ερευνήτριες, η Δρ. Αικατερίνη Ανδρεοπούλου, χημικός και διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, η Δρ. Χριστίνα Δάλλα, λέκτορας φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Δρ. Σωτηρία Μπουκουβάλα, λέκτορας στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διδάκτωρ του Τμήματος Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (φωτό) τιμήθηκαν για το πολύ σημαντικό ερευνητικό τους έργο, για τις ικανότητές τους και για την αφοσίωσή τους στην επιστήμη.

Τα Ελληνικά Βραβεία L’ Oreal-UNESCO, πέρα από την ηθική επιβράβευση, έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τις νέες γυναίκες επιστήμονες στη συνέχιση της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας, και γι’ αυτό συνοδεύονται και με μια οικονομική ενίσχυση αξίας 10.000 ευρώ το καθένα.
Το πολύ υψηλού κύρους πρόγραμμα Ελληνικά Βραβεία L’ Oreal-UNESCO, το οποίο διανύει το τρίτο έτος θέσπισής του, συνεχίζει να επιβραβεύει νεαρές Ελληνίδες ερευνήτριες από όλη την Ελλάδα αναγνωρίζοντας τα επιστημονικά τους επιτεύγματα, τόσο στον κλάδο των βιοεπιστημών όσο και στον κλάδο των επιστημών των υλικών.

Τα εν λόγω βραβεία έχουν αποτελέσει πόλο μεγάλου ενδιαφέροντος στην ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα, με αποτέλεσμα οι υποψηφιότητες να είναι πολυάριθμες και πολύ υψηλής επιστημονικής αναγνώρισης, στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η Επιτροπή Κρίσης που επέλεξε τις 3 δικαιούχους των Βραβείων 2008 απαρτίζεται από 6 διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίου, με πρόεδρο τον καθηγητή Βιομηχανικής Χημείας, κ. Νίκο Χατζηχρηστίδη, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Κρίσης των Διεθνών Βραβείων L’ Oreal-UNESCO.

Τα κριτήρια αξιολόγησης που χρησιμοποίησε η διαπρεπής αυτή Επιτροπή ήταν πολύ αυστηρά και σύμφωνα με τα πρότυπα του διεθνούς προγράμματος (επιστημονικά επιτεύγματα, αναγνωρισμένη ακαδημαϊκή καριέρα, υψηλοί ρυθμοί παραγωγής επιστημονικού έργου, διεθνής αναγνώριση).

“Μέσω αυτού του βραβείου, οι νέες γυναίκες μπορούν να ενδυναμώσουν την πεποίθησή τους ότι η ενασχόληση με την επιστήμη είναι γοητευτική και ταυτόχρονα χρήσιμη. Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει την ευκαιρία να βρει τον δρόμο της. Το σημαντικό είναι να παρέχουμε τα μέσα στις νεαρές επιστήμονες να ακολουθήσουν τις επιλογές τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης, καθηγητής Νίκος Χατζηχρηστίδης. «Το πρόγραμμα L’ Oreal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη δεν αναγνωρίζεται μόνο ως ένα βραβείο για γυναίκες αλλά και ως μια ευκαιρία για προώθηση νέων οραμάτων και νέων επιστημονικών επιτευγμάτων».

Το πρόγραμμα «Ελληνικά Βραβεία L’ Oreal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» αποτελεί μια από τις 3 συνιστώσες του διεθνούς προγράμματος L’ Oreal-UNESCO, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί από το 1998. Οι άλλες δύο συνιστώσες είναι τα Διεθνή Βραβεία και οι Διεθνείς Υποτροφίες. Σε ό,τι αφορά στα δύο τελευταία, κάθε χρόνο, εκ περιτροπής για τις βιοεπιστήμες και για τις επιστήμες υλικών, γυναίκες επιστήμονες από όλο τον κόσμο υποβάλλουν υποψηφιότητες για τα Βραβεία και τις Υποτροφίες στις δύο Διεθνείς Επιτροπές Κρίσης. Πρόεδροι των Επιτροπών έχουν διατελέσει επιστήμονες βραβευμένοι με Νόμπελ, όπως ο βιολόγος Gunter Blobel και ο αείμνηστος φυσικός Pierre-Gilles de Gennes.

Το κάθε Διεθνές Βραβείο συνοδεύεται με χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί σε 100.000 δολάρια, ενώ η κάθε Διεθνής Υποτροφία σε 40.000 δολάρια για 2 χρόνια.