Ενώ τα άγχη της ακρίβειας ζώνουν την κυβέρνηση, ΥΠΑΝ-ελεγκτικοί μηχανισμοί εμφάνισαν μειωμένα αντανακλαστικά στη διαχείριση της κρίσης με το ουκρανικό ηλιέλαιο. Ο ΕΦΕΤ αρχικά έδωσε την εντύπωση ότι έθεσε υπεράνω της δημόσιας υγείας την "ομαλή λειτουργία της αγοράς". Τώρα αποσύρει εκών άκων τα ηλιέλαια, ενώ το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης επιμένει στην υφαρπαγή τού ΕΦΕΤ από το ΥΠΑΝ (!), το δε ΓΧΚ καταλήγει σε "ασφαλείς διαπιστώσεις" για το ηλιέλαιο μετά την πάροδο εβδομάδων... Στο μεταξύ, η αγορά -πλην εξαιρέσεων- λησμόνησε την επιταγή του Κοινοτικού Κανονισμού περί "αυτοελέγχων", ενώ αναμένεται ότι θα ζητήσει "τον λογαριασμό" για τις απώλειες του τζίρου λόγω απεργιών-κρίσης ηλιελαίου από τους καταναλωτές. Μέσω ανατιμήσεων, φυσικά...

Μόνο οι πραγματικά ψύχραιμοι θα μπορούσαν να επιβιώσουν έναντι μιας τόσο χαοτικής κατάστασης, δεδομένου ότι η εικόνα του εμπορίου θυμίζει τις ημέρες αυτές θέατρο του παραλόγου. Και για να προλάβουμε όσους πουν ότι κάνουμε “κιτρινισμό”, επισημαίνουμε:

Τα μειωμένα αντανακλαστικά του ΥΠΑΝ

Το Υπουργείο Ανάπτυξης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με μειωμένα αντανακλαστικά το ζήτημα της ακρίβειας, προσπαθώντας να εφαρμόσει τα “41 μέτρα κατά της ακρίβειας”, η αποτελεσματική συνδρομή  των οποίων στην αναστροφή του ανατιμητικού κλίματος εξ αρχής αμφισβητήθηκε . Κυρίως επιμένει να μην αναγνωρίζει τις προσδιοριστικές παραμέτρους για τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς ή, αλλιώς, να μην δρα από κοινού με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αρκούμενο να χρησιμοποιεί ως κύριο όπλο του τον Αγορανομικό Κώδικα.

Και σαν να μην έφθαναν αυτά, εδώ και περίπου έναν μήνα επιδεικνύει αδυναμία και στον χειρισμό της διατροφικής κρίσης με το επιμολυσμένο ουκρανικό ηλιέλαιο, κάνοντας σπασμωδικές ενέργειες. Θέλησε εξ αρχής να περάσει το μήνυμα ότι ελέγχει μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, χωρίς μάλιστα το ίδιο να διαθέτει τον αναγκαίο ελεγκτικό μηχανισμό ούτε να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των υπολοίπων ελεγκτικών αρχών. ‘Ετσι, ΕΦΕΤ, ΥΠΑΝ, Γενικό Χημείο του Κράτους, νομαρχίες, τελωνεία παρουσιάζονται στον ‘Ελληνα πολίτη ως πέντε ασυντόνιστες μεταξύ τους αρχές, που η κάθε μια εξυπηρετεί σκοπούς που δεν συσχετίζονται μεταξύ τους.

Η… τύφλωση του ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ, έχοντας την εξουσιοδότηση του κοινοτικού κανονισμού, αλλά και την πολιτική στήριξη του ΥΠΑΝ, δεν τόλμησε ως όφειλε να διατάξει εξ αρχής την πλήρη απόσυρση των ηλιελαίων. ‘Ετσι, φάνηκε ότι έθεσε υπεράνω της δημόσιας υγείας την “ομαλή λειτουργία της αγοράς”. Στην ουσία εθελοτυφλούσε -οι επιχειρήσεις μόνο στιγμές ηρεμίας δεν ζούσαν βλέποντας την κατανάλωση ηλιελαίου να έχει πιάσει “πάτο”… Κι όμως, ο ΕΦΕΤ, χωρίς τη δέουσα αποφασιστικότητα, επέμενε να ισορροπεί επικινδύνως μεταξύ των αντιδράσεων καταναλωτών και επιχειρήσεων. ‘Οταν έγινε αντιληπτό ότι η στάση του δεν οδηγούσε στα επιθυμητά αποτελέσματα -κυρίως ότι άρχισε να “κοστίζει” πολιτικά-, οι ανατροπές ήλθαν από τη μια στιγμή στην άλλη. Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ υποχρεώθηκε σε παραίτηση, ενώ ο αντικαταστάτης του εντός ολίγων ωρών ανακοίνωσε αυτό που έπρεπε να έχει γίνει βδομάδες πριν: την απόσυρση όλων των ηλιελαίων, που στο μεταξύ, απλώς, έπιαναν χώρο στα ράφια της λιανικής.

Η υστεροβουλία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Αν πρέπει να αναγνωρίσουμε κάτι στην πολιτική του ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι ότι παρέμεινε και παραμένει σταθερή και αμετακίνητη στη στρατηγική της: Την υφαρπαγή του ΕΦΕΤ από το ΥΠΑΝ! Το ηλιέλαιο, λοιπόν, αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Η ηγεσία του Υπουργείου κράτησε αποστάσεις ασφαλείας, αναμένοντας το μοιραίο. Μένει να δούμε την κατάληξη του ΕΦΕΤ. Θα “αλλάξει χέρια” ή μήπως ο πρωθυπουργός, μετά από ώριμη σκέψη, θα αποφασίσει ότι δεν είναι σώφρον να επιβραβεύσει πολιτικώς κάποιον, ο οποίος έμεινε απαθώς παρατηρητής των εξελίξεων εν μέσω της σοβαρής διατροφικής κρίσης;

“Τα ζώα μου αργά” στο ΓΧΚ

Το Γενικό Χημείο του Κράτους φαίνεται πως έχασε το… λογαριασμό από τις πολλές σφραγίδες και τις αμέτρητες υπογραφές για την έγκριση των προς εισαγωγή ηλιελαίων από την Ουκρανία. Αποτέλεσμα; Κατέληξε σε ασφαλείς διαπιστώσεις μετά την πάροδο εβδομάδων…

Σε απόλυτο χάος οι ελεγκτές

Ανάλογα με την υπηρεσία τους, άλλοι ελεγκτές ζητούσαν από τις επιχειρήσεις την άμεση απόσυρση των προϊόντων, άλλοι τα δέσμευαν επί τόπου, άλλοι δεχόντουσαν τις δηλώσεις των υπευθύνων των εταιρειών ότι τα προϊόντα τους ήταν ελεύθερα επιμολυντών, άλλοι πάλι έδιναν το ελεύθερο στην εταιρεία να κινήσει η ίδια τη διαδικασία για τη διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων. ‘Ολα αυτά συνέβαιναν, όχι απλώς σε διαφορετικές ελεγχόμενες εταιρείες, αλλά και στο δίκτυο πωλήσεων μιας, δηλαδή της ίδιας εταιρείας, αλλά σε διαφορετικά καταστήματα!

Η αγορά λησμόνησε…

Αρκετές εταιρείες -για να μην είμαστε ισοπεδωτικοί και πούμε “όλες”, δεδομένου ότι υπήρξε και μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ που αποφάσισε άμεσα την απόσυρση όλων των ηλιελαίων από τα ράφια της- «ξέχασαν» βασικές διατάξεις του Κοινοτικού Κανονισμού, με κυριότερη αυτή του αυτοελέγχου. Μάλιστα, υπήρξαν και εταιρείες που, αν και “δεν διαθέτουν ευρωπαϊκή κουλτούρα”, έπραξαν διαφορετικά, εκπλήσσοντας άπαντες -το ευρύ κοινό, την πολιτεία, ακόμη και τον ανταγωνισμό.

‘Ομηροι των μεταφορέων

‘Οσο για τους ιδιοκτήτες των ΔΧ φορτηγών, έπρεπε να στραφούν εναντίον τους όλα τα πολιτικά κόμματα για να αντιληφθούν ότι η εμμονή τους στην απεργία για τόσο μεγάλο διάστημα ξεπέρασε τα όρια, προκαλώντας γενικότερες αντιδράσεις και σοβαρά προβλήματα στο λιανεμπόριο, που σύμφωνα και με τις τελευταίες εκτιμήσεις, τον Μάιο, σε μέσα επίπεδα, εμφανίζει αρνητική ανάπτυξη.

Λογαριασμός… με “καπέλο”

Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα. Αυτή τη φορά όχι μόνο λόγω των υπερβολικά υψηλών τιμών στα υγρά καύσιμα και τις πρώτες ύλες, αλλά και γιατί κάποιος τελικά θα πρέπει να “πληρώσει τον λογαριασμό” για τις απώλειες του τζίρου από τις απεργίες και την υπόθεση του ηλιελαίου.

Στο μεταξύ, το ΥΠΑΝ ξεκίνησε αργοπορημένα την έρευνα για τη σχέση τιμών μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών της ΕΕ, ζητώντας από τις εταιρείες να γνωστοποιήσουν τα αναγκαία στοιχεία. Πάλι, δηλαδή, κατά δήλωση των εταιρειών, θα συναχθούν τα “ασφαλή” συμπεράσματα της πολιτείας! Είπαμε, θέατρο του παραλόγου…!

Η παρέμβαση του ΕΒΕΑ

Το πόσο σοβαρό έχει καταστεί το ζήτημα των ανατιμήσεων φάνηκε και από την απόφαση του ΕΒΕΑ να παρέμβει, καλώντας σε συνάντηση τους εκπροσώπους των έξι μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, μελών του Επιμελητηρίου. Με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, συναντήθηκαν οι κκ N. Βερόπουλος και Στ. Σκλαβενίτης, των ομώνυμων αντιστοίχως αλυσίδων, Π. Παντελιάδης της Μετρό, Μαν. Αποστόλου της Ατλάντικ, Κ. Μαχαίρας της Α-Β Βασιλόπουλος, Χ. Βοϊκός και Γρ. Παπαδόπουλος της Καρφούρ Μαρινόπουλος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κάλεσε τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ να συμβάλουν στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών, απορροφώντας, σ’ αυτή τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, μέρος των ανατιμήσεων που προκαλούνται στο κόστος απόκτησης και διάθεσης των προϊόντων, από την αύξηση των τιμών των καυσίμων, των δημητριακών και άλλων πρώτων υλών.

Επιπλέον, τους έθεσε το θέμα της τοποθέτησης στα σούπερ μάρκετ ηλεκτρονικών αναγνωστών τιμών για την αποκλειστική χρήση από τους πελάτες τους, με σκοπό τον έλεγχο των τιμών πώλησης των προϊόντων στο ράφι και στην ταμειακή μηχανή.

Τέλος, ο κ. Μίχαλος ανέλαβε την πρωτοβουλία σύγκρισης των τιμών επωνύμων προϊόντων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα δεν θα γίνει και πάλι “κατά δήλωση των εταιρειών”…