Σημαντική αύξηση τζίρου πέτυχε στην οικονομική χρήση 2022-23 η κονσερβοποιία Κύκνος, ενισχύοντας τις πωλήσεις της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η αύξηση αυτή δεν είναι πληθωριστική, καθώς αυξημένος ήταν και ο όγκος πωλήσεων της εταιρείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της Κύκνος, στη χρήση 2022-23 (1η Ιουλίου 2022 – 30 Ιουνίου 2023) ο συνολικός κύκλος εργασιών της βιομηχανίας έφτασε τα 36,29 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 29,87 εκατ. στην αμέσως προηγούμενη χρήση (+21,5%), ενώ παρά τη μικρή μείωση του περιθωρίου μεικτού κέρδους, από το 18,7% στο 18,2%, τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 57%, φτάνοντας τα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 640.009 ευρώ, υπερτριπλασιάστηκαν δηλαδή σε σχέση με το 2021-22, που είχαν περιοριστεί στα 189.494 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της Κύκνος στο εσωτερικό της Ελλάδας αυξήθηκαν στη χρήση 2022-23 κατά 24% (από τα 25,4 εκατ. ευρώ στα 31,4 εκατ.) και οι εξαγωγές κατά 45% (από τα 3,4 εκατ. ευρώ στα 4,9 εκατ.), ενώ συνολικά η εταιρεία αναπτύχθηκε σε όγκο κατά 4,7% σε ετήσια βάση. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι στον συνολικό τζίρο της εταιρείας κατά τη χρήση 2021-22 συμπεριλαμβάνονταν και έσοδα ύψους 1,1 εκατ. ευρώ από πώληση ακινήτων.

Στην ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης συνέβαλε και το άνοιγμα της Κύκνος σε νέες προϊοντικές κατηγορίες, με την είσοδό της στις κατηγορίες της μαγιονέζας και της μουστάρδας, η οποία ενίσχυσε σημαντικά την παρουσία της στην ευρύτερη κατηγορία των dressings και «δυνάμωσε» την ανάπτυξη των υπαρχουσών κατηγοριών, όπως το κέτσαπ. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Κύκνος προχώρησε σε δύο νέα λανσαρίσματα στην κατηγορία των σαλτσών για ζυμαρικά, ρίχνοντας στην αγορά τις σάλτσες Basilico και Napoletana.

Πρόκληση η έλλειψη εργατικών χεριών
Όσον αφορά στην τρέχουσα χρήση, που ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου, η εταιρεία επιδιώκει την ανάπτυξη των πωλήσεών της σε όλες τις κατηγορίες, τους πελάτες και τα κανάλια που δραστηριοποιείται και την περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της, παρά τις προκλήσεις της εποχής που, πέρα από τις γεωπολιτικές κρίσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και την ακρίβεια, περιλαμβάνουν και την έλλειψη εργατικών χεριών, που μπορεί να έχει επίδραση τόσο στους συνεργάτες παραγωγούς της Κύκνος για την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, όσο και στην εποχιακή λειτουργία του εργοστασίου της το καλοκαίρι, στο κομμάτι της παραλαβής και επεξεργασίας της ντομάτας.

Επιπλέον, παρότι οι τιμές ενέργειας έχουν πλέον υποχωρήσει αρκετά, οι τιμές ήταν σε υψηλά επίπεδα το καλοκαίρι του 2023, κατά την παραλαβή και επεξεργασία της βιομηχανικής ντομάτας, συνεχίζοντας και στην τρέχουσα χρήση την επιβάρυνση της πρώτης ύλης. Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας, η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα οδηγεί σε αυξημένο συνολικό κόστος, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων, συγκριτικά με τις χώρες εκτός ΕΕ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter