Νέος διεκδικητής -και μάλιστα με συνεταιριστικό χαρακτήρα- ξεπροβάλλει στον «αγώνα» για τη διεκδίκηση της γαλακτοβιομηχανίας Ροδόπη, όπου η ΑΤΕ πωλεί το 70,09% των μετοχών της. Στην «κούρσα» του διαγωνισμού ετοιμάζεται να εισέλθει κοινοπρακτικό σχήμα κτηνοτρόφων της περιοχής της Θράκης και της ΣΕΚΕ ΑΕ, με τις «ευλογίες» του κ. Α. Κοντού, βουλευτή Ξάνθης και υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος ΑΕ) και οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης, με την ενδεχόμενη στήριξη και άλλων κτηνοτρόφων από την υπόλοιπη Θράκη, αναζητούν την κατάλληλη «φόρμουλα» για τη διεκδίκηση της γαλακτοβιομηχανίας Ροδόπη. Ωστόσο, απαιτείται «αγώνας δρόμου», προκειμένου να ξεπεραστούν τα τυχόν νομικά και θεσμικά κωλύματα και διαδικασίες, ώστε να υποβληθεί η προσφορά για τη Ροδόπη.

Το σχέδιο των κτηνοτρόφων της Ξάνθης είναι σε γνώση του κ. Κοντού, ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει την κοινοπραξία με τη ΣΕΚΕ για την εξαγορά της προς πώληση γαλακτοβιομηχανίας. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι της Ροδόπη αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο η επιχείρηση τους να παραμείνει υπό συνεταιριστική διαχείριση και να μην περάσει υπό τον έλεγχο ιδιωτών.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ενδιαφέρον για την εξαγορά έχουν εκδηλώσει, τουλάχιστον σε αυτή τη μη δεσμευτική φάση, μεγάλες εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες, όπως η Vivartia, η Νεογάλ, η Κολιός κά.. Ομως δεν σημαίνει ότι, όσοι παραλάβουν το φάκελο του διαγωνισμού, θα προχωρήσουν και σε δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Πάντως, η Νεογάλ φέρεται να είναι πολύ κοντά στην εξαγορά του 21,7% της Ροδόπη, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της έτερης συνεταιριστικής βιομηχανίας της Θράκης, της ΣΕΒΑΘ. Η ΣΕΒΑΘ, αντιμετωπίζοντας μεγάλα οικονομικά προβλήματα, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της από τις αρχές του χρόνου να πωλήσει τη συμμετοχή της στη Ροδόπη, προκειμένου να αποκομίσει ρευστότητα.

Σημειώνεται ότι η Ροδόπη είχε πέρσι κύκλο εργασιών 9,3 εκατ. ευρώ, έναντι 9,1 εκατ. ευρώ το 2005, με κέρδη προ φόρων 0,6 εκατ. ευρώ, έναντι 0,4 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η κινητικότητα εντείνεται στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας, όπου, μετά την ΕΑΣ Λάρισας, και οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής προετοιμάζονται να εξαγοράσουν παλαιά τυροκομική μονάδα της Ενωσης Δασικών και Γεωργικών Συνεταιρισμών Αρναίας και να την επαναλειτουργήσουν.