Οι αμπελουργικές ρίζες της οικογένειας Μπαραφάκα φύονται στη γη της Νεμέας από το 1920, ωστόσο το πρώτο οινοποιείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1960, φτιάχνοντας κρασί που εμπορεύονταν με τις γύρω περιοχές. Σήμερα ο Χρήστος Μπαραφάκας, τρίτης γενιάς οινοποιός, σε συνεργασία με τον πατέρα του, έχει στην ιδιοκτησία του 180 στρέμματα αμπελώνα και επιπλέον συνεργάζεται με αμπελουργούς που διαθέτουν συνολικές εκτάσεις από 100 έως 130 στρέμματα.

Το Κτήμα Μπαραφάκα ήταν μια από τις εξαιρέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας που είδε τα έσοδα του να ανεβαίνουν, καθώς η ζήτηση στο ράφι ξεπέρασε τις απώλειες στην αγορά HORECA, παρά το γεγονός ότι αυτή αντιπροσωπεύει το 60% των συνολικών πωλήσεων. Επίσης εξαίρεση είναι το γεγονός ότι το 80% της παραγωγής οδεύει στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο σε εξαγωγές.

Στόχος για τα ερχόμενα χρόνια είναι η περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, που θα στηριχτεί σε σημαντικό βαθμό στην προσθήκη 60 στρεμμάτων ιδιόκτητου αμπελώνα, που θα αποτελέσει και την αιχμή του δόρατος στις οινοτουριστικές δράσεις του κτήματος.

Στην επιφάνεια του αμπελώνα, εκτός από ένα νέο οινοποιείο, θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις φιλοξενίας και εστίασης, προσφέροντας στους επισκέπτες μια συνολική εμπειρία οινοτουρισμού. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την ερχόμενη πενταετία.

Μια ακόμα έκπληξη από το Κτήμα Μπαραφάκα είναι η κατανομή της παραγωγής οίνων, στην οποία το ροζέ κρασί έχει τη μερίδα του λέοντος με ποσοστό σχεδόν 70%. Ένα από τα πιο πετυχημένα προϊόντα του κτήματος, οι Τρεις Μάγισσες, έχει φτάσει σε πωλήσεις τις 300.000 φιάλες. Η ανάπτυξη στα ροζέ κρασιά και στους αφρώδεις οίνους θα συνεχιστεί, καθώς στο νέο οινοποιείο μια από τις μονάδες παραγωγής θα είναι αφιερωμένη σε αφρώδεις οίνους, οι οποίοι θα παράγονται με έναν παραδοσιακό τρόπο προσθήκης διοξειδίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter