Μια ακόμη εξαγορά φαίνεται πως κυοφορείται στον κλάδο. Μετά τις τελευταίες επιθετικές κινήσεις της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και της Μασούτης, στο χορό της επιχειρηματικής συγκεντροποίησης μπαίνει και η Bazaar, αφού κατά πληροφορίες διαπραγματεύεται με την Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη την εξαγορά της αχαϊκής αλυσίδας Κρόνος. Μάλιστα, βάσει των ίδιων πληροφοριών οι συζητήσεις των δύο πλευρών βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Πηγές προερχόμενες από τον τραπεζικό τομέα αναφέρουν σχετικά ότι, μετά από απόφαση της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη (ΕΥΣ), η Alpha Bank προχώρησε σε κλειστό διαγωνισμό πώλησης της Κρόνος, για την οποία αρχικό ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, Market In και Bazaar. Η Bazaar, λοιπόν, έφθασε στο νήμα της διαδικασίας και πλέον διαπραγματεύεται το τίμημα και τους όρους της εξαγοράς. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ως πολύ πιθανό το deal να κλείσει πριν το τέλος του Οκτωβρίου.

Η Κρόνος, της οποίας η δράση εστιάζεται στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, πουλήθηκε αρχικά στη Μαρινόπουλος, για να βρεθεί στη συνέχεια υπό τον έλεγχο της ΕΥΣ. Στο πλαίσιο των κινήσεων εξορθολογισμού του δικτύου της τελευταίας, μετά την ενσωμάτωση στις υποδομές της των καταστημάτων που ήλεγχε η Μαρινόπουλος, η αχαϊκή αλυσίδα αλλάζει και πάλι χέρια.

Εφόσον το deal κλείσει, η ΕΥΣ θα έχει παρουσία στην Πάτρα με τα καταστήματα που προέρχονται από το δίκτυο της Μαρινόπουλος και ήδη έχουν αλλάξει επωνυμία, φέροντας το σήμα Σκλαβενίτης, ενώ η Bazaar θα αποκτήσει παρουσία στην περιοχή μέσω του δικτύου Κρόνος, τα καταστήματα του οποίου εξακολουθούν να λειτουργούν υπό το ιστορικό αχαϊκό σήμα. Όχι για πολύ ακόμα, όμως, όπως φαίνεται…

Το κλείσιμο της συμφωνίας θα λειτουργήσει θετικά και για τον ΕΛΟΜΑΣ, αφού μέσω της Bazaar θα αποκτήσει και πάλι παρουσία στην πόλη της Πάτρας. Σημειώνεται ότι η εξαγορά της Κρόνος θα ενισχύσει τη Bazaar κατά 16 εμπορικές μονάδες, εκ των οποίων οι δύο σε ιδιόκτητα ακίνητα, και με έναν τζίρο της τάξης των 23-24 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα αυξήσει τα συνολικά μεγέθη της εταιρείας σε επίπεδο υψηλότερο των 200 εκατ. ευρώ. Το re-branding και οι αναγκαίες προσαρμογές στο δίκτυο της Κρόνος, όπως εκτιμάται, θα απορροφήσουν περί τα 2 έως 3 εκατ. ευρώ και θα απαιτήσουν περίπου ένα δίμηνο.

Στη Λάρισα & στο online Η Bazaar, στο πλαίσιο των κινήσεων επέκτασης του δικτύου της, έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της και στην περιοχή της Λάρισας όπου σύντομα πρόκειται να αποκτήσει παρουσία με τέσσερα καταστήματα. Το πρώτο θα είναι ένα cash & carry, το οποίο θα λειτουργήσει στο εμπορικό χωρίο της McArthurGlen περί τα μέσα του Νοεμβρίου. Ένα μήνα αργότερα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την εγκαινίαση τριών σούπερ μάρκετ Bazaar στην πόλη της Λάρισας. Πρόσφατα η αλυσίδα απέκτησε και online παρουσία, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να επιλέξουν από μια γκάμα σημαντικών κατηγορών και να παραλάβουν τα προϊόντα τους στη διεύθυνση του επιθυμούν.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, φέτος το καλοκαίρι η εταιρεία είχε σημαντική αύξηση πωλήσεων, με υψηλές επιδόσεις κυρίως των καταστημάτων της στις τουριστικές περιοχές. Όμως, από την έναρξη του φθινοπώρου οι ρυθμοί κατέβηκαν. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η χρονιά στο σύνολό της θα εξελιχθεί θετικά. Η Bazaar έκλεισε το 2017 με τζίρο 169,3 εκατ. ευρώ έναντι 159,2 εκατ. ευρώ το 2016 (συνυπολογίζονται οι πωλήσεις της εταιρείας της στη Σάμο), ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 180 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογιστεί η εισφορά του αχαϊκού δικτύου). Το 2017 η κερδοφορία της αλυσίδας ήταν ενισχυμένη στα 3,7 εκατ. ευρώ έναντι 2,7 εκατ. ευρώ το 2016.