Δυνητικό τζίρο 3 εκατ. ευρώ ετησίως κυνηγά η Bazaar μέσω του διαδικτυακού καταστήματός της, το οποίο άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα, ενώ παράλληλα επιμένει επενδυτικά στη δημιουργία νέων καταστημάτων λιανικής και χονδρικής. Σχετικά με το επιδιωκόμενο deal με τη Σκλαβενίτης, για την εξαγορά της αχαϊκής αλυσίδας Κρόνος, όπως όλα δείχνουν, θα ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους.

Aναλυτικότερα, το bazaar-online.gr όπως ονομάζεται το e-shop της εταιρείας, σε αυτή τη φάση λειτουργεί πιλοτικά, διαθέτοντας, πάντως, και τους 10.000 κωδικούς προϊόντων που διακινούν τα φυσικά καταστήματα της εταιρείας. Προς το παρόν το e-shop καλύπτει τις ανάγκες των Αθηναίων καταναλωτών, αλλά μετά το Πάσχα η λειτουργία του θα καλύπτει επίσης τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τη Ρόδο. Η διακίνηση των προϊόντων γίνεται με μικρά φορτηγά της εταιρείας (βαν), πέντε τον αριθμό, τα οποία διεκπεραιώνουν το delivery των παραγγελιών, τροφοδοτούμενα από τις τοπικές μονάδες cash & carry της αλυσίδας. Σήμερα οι διανομές των εν λόγω φορτηγών γίνονται σε όλο το Νομό Αττικής και αφορούν κατά μέσο όρο περί τις 150 παραδόσεις παραγγελιών ημερησίως. Το μέσο καλάθι ηλεκτρονικών αγορών, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ανέρχεται στα 70 ευρώ, ενώ διανομές παραγγελιών γίνονται γι’ αγορές κατ’ ελάχιστον 40 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του δικτύου των φυσικών καταστημάτων της Bazaar, η διοίκησή της προγραμματίζει την εγκαινίαση της λειτουργίας ενός cash& carry στη Λάρισα στις 15 Νοεμβρίου και του πρώτου σούπερ μάρκετ της αλυσίδας στην πόλη στις 15 Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους. Με τα δύο αυτά καταστήματα ο ΕΛΟΜΑΣ αποκτά έρεισμα στην πόλη της Λάρισας. Σημειώνουμε ότι στις προγραμματισμένες εγκαινιάσεις νέων καταστημάτων της αλυσίδας περιλαμβάνεται και ενός cash & carry στη Σαντορίνη, που θα λειτουργήσει στις 15 του ερχόμενου Μαρτίου. Στο τέλος της φετινής χρονιάς η Bazaar θα ελέγχει ένα δίκτυο 160 καταστημάτων λιανικής, 6 cash & carry και 3 hub cash & carry. Όσο για το τζίρο της εταιρείας, υπολογίζεται ότι φέτος θα κλείσει ανοδικά στα 185 εκατ. ευρώ έναντι 170 εκατ. ευρώ το 2017.

Γιατί καθυστερεί το deal της Κρόνος
Σε ό,τι αφορά την πώληση της Κρόνος από τη ΕΥΣ στη Bazaar, για την οποία εκτενή αναφορά κάναμε στο προηγούμενο τεύχος του σελφ σέρβις, νεότερες πληροφορίες, προερχόμενες από τραπεζικές πηγές, αναφέρουν ότι στο διάστημα αυτό επίκειται η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων της ΕΥΣ με την τράπεζα και την οικογένεια Καρακίτσου, η οποία ήταν δημιουργός και κάτοχος της πατρινής αλυσίδας μέχρι την πώλησή της στη Μαρινόπουλος. Σκοπός των διαβουλεύσεων είναι να έρθουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές, ώστε η Κρόνος να περιέλθει και τυπικά υπό τον πλήρη έλεγχο της ΕΥΣ. Αυτό σημαίνει ότι η τελευταία θα καλύψει όλες τις εκκρεμείς υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος έναντι της οικογένειας Καρακίτσου. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ΕΥΣ-Bazaar, προκειμένου η Κρόνος ν’ αλλάξει χέρια (εννοείται κατόπιν των προβλεπόμενων εγκρίσεων των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών).

Σημειώνεται ότι η οικογένεια Καρακίτσου απαιτεί από την ΕΥΣ μέρος του τιμήματος που δεν της κατέβαλε η Μαρινόπουλος για την εξαγορά του 100% της Κρόνος. Τα καταβληθέντα της Μαρινόπουλος στην επιχειρηματική οικογένεια αντιστοιχούσαν στο 55% του μετοχικού κεφαλαίου της εξαγορασθείσας, έτσι ώστε το υπολειπόμενο 45%, μετά τη συμφωνία διάσωσης των δομών της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης, βάρυνε της ΕΥΣ ως υποχρέωση έναντι των ιδρυτών της Κρόνος. Ακολούθως ΕΥΣ και οικογένεια Καρακίτσου υπέγραψαν συμφωνητικό επιστροφής του 45% του μετοχικού κεφαλαίου της Κρόνος στους πρώτους ιδιοκτήτες της, πράγμα, όμως, που δεν υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα η οικογένεια Καρακίτσου να απαιτήσει από την ΕΥΣ το υπόλοιπο των οφειλόμενων από τη Μαρινόπουλος.