Επίθεση κατά των οργανισμών πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, αλλά και του τρόπου διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων, που αφορούν στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία εξαπέλυσε από το βήμα της ημερίδας “Επιχειρείτε Βιολογικά”, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 1ης έκθεσης Biologica στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας. “Οι πιστοποιητικοί οργανισμοί δεν έχουν καμία συνέπεια, ενώ τα αποτελέσματά τους αμφισβητούνται”, τόνισε ο κ. Καραμίχας, υπογραμμίζοντας ότι μεγάλο μέρος των βιολογικών προϊόντων καταλήγει να διατίθεται σε καταστήματα που δεν έχουν άδεια να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα.
“‘Οταν δεν υπάρχει σχεδιασμός διάθεσης των κοινοτικών πόρων, όταν η βιολογική αγορά στην Ελλάδα είναι αμελητέα, όταν το 52% των βιοκαλλιεργητών αποχωρούν από την εν λόγω καλλιέργεια σε μία πενταετία, και το σύστημα πιστοποίησης δεν είναι αξιόπιστο, τότε όλη η αλυσίδα βιοκαλλιέργειας χρειάζεται επανασχεδιασμό“, τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι η επιδότηση ανά στρέμμα για τη βιολογική καλλιέργεια για την περίοδο 2007-2013 είναι σαφώς μικρότερη από τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.
Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και η ομιλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Κιλτίδη, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει να μπει φρένο σε εμπόρους, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα στον χώρο της βιολογικής καλλιέργειας χωρίς να έχουν άδεια για την πώληση βιολογικών προϊόντων στα καταστήματά τους. Στην κατεύθυνση αυτή θα κινείται μία νέα υπουργική απόφαση, που αναμένεται να είναι έτοιμη εντός των ημερών. “Πρέπει να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο. Για να ενισχύσουμε τη βιολογική καλλιέργεια, πρέπει να λέμε την αλήθεια”, σημείωσε ο κ. Κιλτίδης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Ελλάδα καλλιεργήθηκαν το 2006 περί τα 1,16 εκατ. στρέμματα, ενώ η αξία της εγχώριας αγοράς βιολογικών προϊόντων υπολογίζεται σε 52 εκατ. ευρώ. Δεσπόζουσα θέση κατέχει η καλλιέργεια ελιάς, δημητριακών, αμπελοστάφυλων και σταφίδας. Παράλληλα, το 65% των βιολογικών προϊόντων που καταναλώνονται στη χώρα μας είναι εισαγόμενα, ενώ το 72%-75% επί του συνόλου των ελληνικών βιολογικών προϊόντων ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κιλτίδης, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν αυξηθεί πάνω από 13%, ενώ ο αριθμός των παραγωγών και μεταποιητών έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2004.