Είναι δύσκολο να αποφανθεί κάποιος αν η Πελοπόννησος είναι περισσότερο συνδεδεμένη με το κρασί ή με το ελαιόλαδο. Το βέβαιο είναι πως αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιοχές της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την οινοπαραγωγική δραστηριότητα. Αυτός είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που μας οδήγησαν στην παρουσίαση παραγωγών οι οποίοι αξιοποιούν τον πλούτο τής περιοχής για τη δημιουργία ποιοτικών προϊόντων.

Στη γη της Πελοποννήσου βρίσκεται το 32% των ελληνικών αμπελώνων, με τις πολύ γνωστές ΠΟΠ ζώνες της Πάτρας (67,5 χιλιάδες στρέμματα), της Νεμέας (30 χιλιάδες στρέμματα) και της Μαντινείας (12,5 χιλιάδες στρέμματα). Συνολικά στην Πελοπόννησο παράγονται τα περισσότερα ΠΟΠ και ΠΓΕ κρασιά της Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύει τη δουλειά που έκαναν οι παραγωγοί τις περασμένες δεκαετίες ώστε να αξιοποιήσουν τον πλούτο της. Εδώ φύεται το 91% των ελληνικών ποικιλιών ή όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Μανώλης Γιαμνιαδάκης, εκτελεστικός διευθυντής του ΕΝΟΑΠ (Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου), «η Πελοπόννησος έχει τόση μεγάλη ποικιλία από terroir (το σύνολο των υπέργειων και υπόγειων χαρακτηριστικών που καθιστούν έναν αμπελώνα μοναδικό), που πρακτικά επιτρέπουν την επιτυχημένη καλλιέργεια κάθε ελληνικής και ξένης ποικιλίας κρασιού». Όπως συμβαίνει σε όλο το μωσαϊκό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, κατά ένα μεγάλο ποσοστό τα οινοποιία της Πελοποννήσου ανήκουν στην κατηγορία των μικρών οιικογενειακών επιχειρήσεων, με παραγωγή που φθάνει έως τα 1.000 λίτρα.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που δύσκολα συναντάμε σε άλλες καλλιέργειες, είναι το δέσιμο των ανθρώπων με τον αμπελώνα. Ωστόσο, η διάθεση για τη δημιουργία ενός καλού προϊόντος, δεν αρκεί για να οδηγήσει τα οινοποιεία σε μια πορεία ανάπτυξης, τόσο στην εγχώρια αγορά και πολύ περισσότερο στην αγορά του εξωτερικού. Ο οινοτουρισμός είναι μια σωτήρια λύση για τα μικρά οινοποιεία, τα οποία βρίσκουν το δρόμο αρκετά στρωμένο από εταιρείες που έχουν κάνει ήδη σημαντικές επενδύσεις σε αυτό τον τομέα. Όπως μας λέει ο κ. Γιώργος Παλυβός, ο οποίος εγκαινίασε τον οινοτουρισμό στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νεμέας, περισσότερα από 20.000 άτομα επισκέπτονται κάθε χρόνο το οινοποιείο, με το 50% να προέρχεται από χώρες του εξωτερικού.

Ας δούμε όμως πώς περιγράφουν οι ίδιοι οι παραγωγοί το παρόν και το μέλλον του κλάδου και των εταιρειών τους:

ACHAIA CLAUSS
Σωτήρης Καραγιάννης, επικεφαλής οινολόγος: Έντονη παρουσία στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ
Η πανδημία δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην Achaia Clauss, μια εταιρεία που οινοποιεί από το 1861, τόσο εξαιτίας της μείωσης εσόδων από τον κλάδο του HοReCa όσο και από τη διακοπή της δυνατότητας επίσκεψης στο οινοποιείου, που υποδέχεται περισσότερους από 100.000 τουρίστες κάθε χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν μια απώλεια εσόδων κατά περίπου 60%, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία φρόντισε να αυξήσει τα προϊόντα που ήταν διαθέσιμα στο δίκτυο λιανικής στην Ελλάδα. Το 2021 ήταν χρονιά ανάκαμψης, αλλά η εταιρεία δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη τα αποτελέσματα.

Αν και η Achaia έγινε γνωστή από την τοπική ποικιλία μαυροδάφνη, έχοντας εντάξει στο δυναμικό της και τους αμπελώνες Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου έχει τη δυνατότητα να διαθέτει στην αγορά μια ευρύτερη ποικιλία κρασιών. Το Castro Clauss είναι η πιο πρόσφατη συλλογή κρασιών σε περιορισμένο αριθμό φιαλών, που έκανε το ντεμπούτο της το 2019, βασίζεται κυρίως στη μαυροδάφνη και παράγεται εξ ολοκλήρου με χειρωνακτικό τρόπο. Ωστόσο, πρόκειται για μια σειρά που απευθύνεται μόνο σε μέλη του Wine Club της εταιρείας. Στο ράφι, η Achaia Clauss έχει 40 ετικέτες, που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκονται σε όλες τις ελληνικές αλυσίδες τροφίμων. Στόχος της διοίκησης είναι να δημιουργηθούν περισσότερα προϊόντα που θα απευθύνονται σε μικρότερες κατηγορίες κοινού.

ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ
Λέων Καράτσαλος, συνιδρυτής και συνιδιοκτήτης: Νέα επένδυση με στόχο το διπλασιασμό σχεδόν της παραγωγής
Το 1994 η Gaia Wines ήταν από τις πρώτες εταιρείες που ξεκίνησαν να εξάγουν τις ποικιλίες Ασύρτικο και Αγιωργίτικο. Η εταιρεία στέλνει σήμερα το 65% της παραγωγής της σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού, με κύριες αγορές αυτές της Αμερικής, του Ηνωμένου Βασίλειου, της Νορβηγίας της Αυστραλίας και των περισσότερων χωρών της Ευρώπης.

Η πανδημία επηρέασε την εταιρεία κυρίως το 2020, εξαιτίας της έντονης παρουσίας της στην αγορά HοReCa. Η μείωση πωλήσεων έφτασε στο 25%. Αξιοποιώντας κρατικά πακέτα επιχειρηματικής στήριξης, το 2021 ανέκαμψε εντυπωσιακά, με τις πωλήσεις της να διαμορφώνονται στο +16% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα (2019).
Στόχος της είναι να αυξήσει την παρουσία της στην Ελλάδα, παράλληλα με το εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιεί επένδυση, υποστηριζόμενη από πρόγραμμα του αναπτυξιακού νόμου, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγικής δυνατότητας του οινοποιείου της Νεμέας και της Σαντορίνης σε μέχρι και 1.000.000 φιάλες.

Συνολικά έξι κωδικοί είναι διαθέσιμοι στα ράφια των αλυσίδων ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης και Θανόπουλος. Η παρουσία στις αλυσίδες είναι σημαντική για την εταιρεία, καθώς έχει καίρια συμβολή στη διάδοση των προϊόντων της σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε, το 35% του συνόλου των πωλήσεων γίνεται στη χώρα μας, με το μερίδιο των σούπερ μάρκετ σε αυτές να διαμορφώνεται γύρω στο 15%.
Η πολιτική της εταιρείας να διαθέτει τα προϊόντα της στις ίδιες τιμές στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά, η οποία είναι πολύ πιο ανταγωνιστική, δείχνει τη διάθεση τής διοίκησης να διατηρεί μια σωστή ισορροπία ανάμεσα σε ποιότητα και τιμή.

CAVINO WINERY & DISTILLERY
Γιάννης Αναστασίου, CEO: Ολοκληρώνεται το επενδυτικό πλάνο έξι εκατ. ευρώ
Η μεγαλύτερη οινοποιητική εταιρεία στην Πελοπόννησο και μια από τις τρεις μεγαλύτερες της Ελλάδας, παράγει περίπου δέκα εκατ. φιάλες ετησίως, χρησιμοποιώντας σταφύλια από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της και αγοράζοντας από συνεργαζόμενους αμπελουργούς. Οι αμπελώνες, ιδιόκτητοι και συνεργατών, εκτείνονται από την περιοχή Κάτω Αχαΐας μέχρι την Κορινθία, με έμφαση στην περιοχή της Αιγιάλειας.

Στην περίοδο της πανδημίας, η παρουσία της εταιρείας στο ράφι, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την παρουσία στην αγορά HοReCa, αντιστάθμισε τις απώλειες. Συνολικά η εταιρεία έχει παρουσία σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ με σχεδόν 40 κωδικούς προϊόντων, τόσο branded όσο και PL. Το 2021, η εταιρεία ενίσχυσε την παρουσία της στο ράφι, οπότε τα έσοδά της παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο. Οι σειρές Cavino και Μέγα Σπήλαιο είναι διαθέσιμες σχεδόν σε όλες τις αλυσίδες, με αναλογία 60%, 30% και 10% για κόκκινα, λευκά και ροζέ κρασιά αντίστοιχα επί του συνόλου των κρασιών της.

Στα μελλοντικά σχέδιά της περιλαμβάνεται η ενίσχυση των αφρωδών οίνων, οι οποίοι έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού. Στην παρούσα φάση, η είσοδος στα βιολογικά κρασιά δεν είναι στους άμεσους στόχους της εταιρείας, χωρίς να αποκλείεται για το μεσοπρόθεσμο μέλλον.
Σχεδόν το 75% της παραγωγής της εταιρείας διανέμεται σε 50 χώρες του εξωτερικού, σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός λόγος που από το 2018 έχει ξεκινήσει ένα επενδυτικό πλάνο έξι εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.

ΟΜΙΛΟΣ ΤΣΕΛΕΠΟΥ
Ανδριανή Τσέλεπου, Marketing Manager: Στροφή στη βιολογική καλλιέργεια και πρωτοπορία στους αφρώδεις οίνους
Τα δύο μεγαλύτερα από τα τρία οινοποιεία του oμίλου Τσέλεπου βρίσκονται στην Πελοπόννησο, εκ των οποίων αυτό στην περιοχή της Μαντίνειας με παραγωγή 450.000 φιαλών ετησίως καλύπτει πάνω από το 70% της συνολικής παραγωγής του oμίλου. Το δεύτερο οινοποιείο στη Νεμέα έχει αναλάβει την παραγωγή της σειράς «Δρυόπη», η οποία ανήκει στην κατηγορία premium και δίνει περίπου 80.000 φιάλες ετησίως.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των κρασιών του ομίλου παράγονται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα στη Μαντίνεια, έκτασης 650 στρεμμάτων. Από το σύνολο της παραγωγής, τα λευκά κρασιά μοιράζονται εξίσου με τα κόκκινα και ακολουθούν τα ροζέ, με 35.000 φιάλες ετησίως. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία είναι από τις πρωτοπόρους στους αφρώδεις οίνους στην Ελλάδα, έχοντας εφαρμόσει την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας στην ποικιλία μοσχοφίλερο πριν από μια δεκαετία.
Σε αυτή τη φάση, η γκάμα περιλαμβάνει τρεις κωδικούς αφρωδών οίνων, με συνολική παραγωγή 81.000 φιάλες.

Η μείωση της ζήτησης στην αγορά HοReCa τα χρόνια της πανδημίας επηρέασε τις πωλήσεις του ομίλου, οι οποίες μειώθηκαν κατά 15%-20%. Όμως, ήδη από την περσινή χρονιά τα ποσοστά έγιναν ξανά θετικά και μάλιστα με μεγέθη μεγαλύτερα από τα προ πανδημίας. Τα πρώτα μηνύματα του 2022 από τις παραγγελίες εξωτερικού είναι αισιόδοξα, γεγονός ιδιαίτερα θετικό, δεδομένου ότι το 65%-70% της παραγωγής του οινοποιείου της Νεμέας εξάγεται, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο οινοποιείο της Μαντίνειας είναι περίπου 40%. Επιπλέον, η απευθείας διανομή στις αλυσίδες ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Metro και Θανόπουλος έχει βοηθήσει την εταιρεία να είναι ανταγωνιστική στο ράφι, παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος τιμής των προϊόντων της δεν είναι χαμηλός.
Η μεγάλη αλλαγή για τον όμιλο, η οποία έχει ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος, είναι η μετάβαση στη βιολογική καλλιέργεια για το σύνολο του αμπελώνα. Μαζί με αλλαγές που θα γίνουν στο οινοποιείο της Μαντίνειας, το 2023 αναμένεται να είναι μια χρονιά σημαντικών εξελίξεων.

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ
Μαρίνα Μπουτάρη, εμπορική διευθύντρια: Διπλασιασμός τζίρου και επένδυση σε οινοτουρισμό
Η οινοποιία Μπουτάρη αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές ελληνικές οινοποιίες στην Ελλάδα, με πάνω από 140 χρόνια ιστορίας. H πανδημία μείωσε τον κύκλο εργασιών της το 2020 έναντι του 2019 γιατί επηρέασε δύο σημαντικά κανάλια πωλήσεων: την εστίαση στην Ελλάδα και τις εξαγωγές. Ωστόσο, η έντονη παρουσία της εταιρείας στα σούπερ μάρκετ είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των επιπτώσεων στις πωλήσεις. Το 2021, το χαμένο έδαφος ανακτήθηκε και η εταιρεία είχε αυξημένα έσοδα σε σχέση με το 2019.
Η πανδημία μετατράπηκε από την εταιρεία σε ευκαιρία δημιουργίας, σε οινολογικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Στη διάρκεια των δύο ετών ανανεώθηκε η εμφάνιση δέκα κωδικών και παρουσιάστηκαν οκτώ νέοι.

To 2022 το κανάλι του λιανεμπορίου εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό για την εταιρεία, καθώς δημιουργεί το 30%-35% του τζίρου. Σε αυτό το κανάλι σημειώνεται πως το 2021 οι καταναλωτές επέλεξαν κατά 68% λευκά κρασιά, 18% κόκκινα και 14% ροζέ (στοιχεία IRI 12μηνο 2021).
Το στρατηγικό πλάνο για την επόμενη πενταετία στοχεύει στον διπλασιασμό του τζίρου τής εταιρείας, με αύξηση πωλήσεων και διανομής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και παράλληλη βελτίωση της μεικτής της κερδοφορίας. Στις προτεραιότητες για τα επόμενα έτη εντάσσεται η επένδυση στην υψηλή ποιότητα στο οινολογικό τομέα, η περαιτέρω ανάπτυξη του οινοτουρισμού και η ενδυνάμωση των προωθητικών ενεργειών.

ΚΤΗΜΑ ΜΠΡΙΝΤΖΙΚΗ
Διονύσιος Μπριντζίκης και Διονυσία Μπριντζίκη, ιδιοκτήτες: Ανάδειξη τοπικών ποικιλιών και 100% αυτονομία ενέργειας
Οι ιδιαίτερες ποικιλίες Τινακτορώγος και Αυγουστιάτης έχουν ιδιαίτερη αξία για το Κτήμα Μπριντζίκη, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Λαντζόι της Ηλείας. Ο Τινακτορώγος είναι μια αρχαία ποικιλία, η οποία είχε σχεδόν εξαφανιστεί. O Σάκης Μπριντζίκης και οι συνεργάτες του κατάφεραν να τη φέρουν πίσω στη ζωή, με πολύ κόπο και ρίσκο, δεδομένου ότι η παραγωγικότητά της ανά στρέμμα είναι χαμηλή. Η προσπάθεια αυτή φαίνεται να έχει πετύχει, καθώς ο Τινακτορώγος δίνει πλέον το 80% των λευκών κρασιών του Κτήματος Μπριvτζίκη και σχεδόν το 40% της συνολικής παραγωγής του, η οποία προσφέρει λευκά και κόκκινα κρασιά σε ποσοστά περίπου 50/50. Συνολικά, το κτήμα αξιοποιεί περίπου 170 στρέμματα αμπελιών, φυτεμένα μόνο με ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, που κατά μέσο όρο δίνουν 60 τόνους κρασιού ετησίως.

Όλες οι ετικέτες του οινοποιείου ανήκουν στην κατηγορία των βιολογικών κρασιών, ενώ επιπλέον το οινοποιείο είναι το πρώτο στην Ελλάδα που είναι ενεργειακά αυτόνομο, καθώς από φωτοβολταϊκά και γεωθερμία παράγονται στις εγκαταστάσεις του 200.000 KWh ανά έτος. Η επένδυση αυτή έχει ως αποτέλεσμα, όλα τα προϊόντα που δημιουργούνται στο οινοποιείο να έχουν αρνητικό πρόσημο σε εκπομπές άνθρακα, ακόμα και συνυπολογίζοντας την ενέργεια που ξοδεύεται για τη διανομή τους.

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για το οινοποιείο, δεδομένου ότι τα προϊόντα του δεν είναι διαθέσιμα σε μεγάλες ποσότητες σε αλυσίδες λιανικής, ενώ παράλληλα ο τομέας της εστίασης, που διέκοψε τη λειτουργία του λόγω πανδημίας, απορροφούσε σχεδόν το 60% της παραγωγής.
Περίπου το 60% των φιαλών που παράγει το οινοποιείο εξάγονται σε ΗΠΑ, Σιγκαπούρη και Καναδά, με στόχο το ποσοστό αυτό να αυξηθεί τα ερχόμενα χρόνια.

ΚΤΗΜΑ ΣΕΜΕΛΗ
Ηλίας Κωνσταντόπουλος, γενικός διευθυντής: Τουλάχιστον 50% αύξηση παραγωγής την ερχόμενη τριετία
Σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της περιοχής της Νεμέας βρίσκεται το επισκέψιμο οινοποιείο της Σεμέλη, όπου παράγονται 1.100 τόνοι κρασί ετησίως. Από αυτούς, οι 200 προέρχονται από ιδιόκτητους αμπελώνες στην περιοχή της Νεμέας και της Μαντίνειας και οι υπόλοιποι από συνεργαζόμενους αμπελουργούς.

Η πανδημία βρήκε την εταιρεία εκτεθειμένη στην αγορά HοReCa, όπου καταλήγει το 65% της παραγωγής της, με αποτέλεσμα μια σημαντική πτώση τζίρου το 2020. Ωστόσο, την πτώση ακολούθησε μια ανάπτυξη 70% στα έσοδα του 2021, ενώ και η φετινή χρονιά δείχνει ότι τα έσοδα θα είναι ακόμα πιο βελτιωμένα, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό. Ήδη το πρώτο 3μηνο του 2022 η εταιρεία σημειώνει αύξηση 127% vs 2021 και 64% vs 2019.
Στα ράφια των σούπερ μάρκετ η εταιρεία διαθέτει μεσοσταθμικά οκτώ κωδικούς, συνεργαζόμενη κυρίως με Σκλαβενίτη, Mασούτη, The Μart, Θανόπουλο, Metro-MyMarket και ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ ξεκίνησε πρόσφατα και συνεργασία με την αλυσίδα Κρητικός. Η αναλογία των ετικετών της είναι 55% λευκά, 30% ερυθρά και 15% ροζέ κρασιά.

Στόχος της εταιρείας είναι να ενδυναμώσει τις πωλήσεις της στα κρασιά της μεσαίας και ανώτερης κατηγορίας τιμής, όπου παρατηρείται ήδη μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης, με βασικό κορμό την ετικέτα Ορεινός Ήλιος. Παράλληλα, σχεδιάζει την αύξηση της συνολικής παραγωγής, τουλάχιστον κατά 50% την ερχόμενη τριετία και σε αυτό το πλαίσιο κατασκευάζει ένα δεύτερο οινοποιείο στη Μαντίνεια, το οποίο θα συμπληρώσει αυτό της Νεμέας. Η αύξηση της παραγωγής θα βοηθήσει στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες του εξωτερικού, όπου ήδη συνεισφέρουν από 25% έως 30% στα έσοδα της εταιρείας. Σημαντικό εργαλείο στην ενίσχυση των εξαγωγών είναι και η πιστοποίησή της ως εταιρεία με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα.

ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΣ
Γιώργος Παλυβός, ιδιοκτήτης: Νέος βιολογικός αμπελώνας 30 στρεμμάτων για premium κρασιά
Το Κτήμα Παλυβός καλλιεργεί βιολογικά το δεύτερο μεγαλύτερο αμπελώνα, στην περιοχή της Νεμέας, από τον οποίο εμφιαλώνει 250.000 φιάλες τον χρόνο και εξάγει το 40% αυτών σε 17 χώρες. Η αναλογία κρασιών σε κόκκινο, λευκό και ροζέ είναι 40%, 40% και 20% αντίστοιχα.

Την περίοδο της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι υπήρχε αρκετή έκθεση στην αγορά του HοReCa, η εταιρεία κατάφερε να ισορροπήσει ένα μεγάλο μέρος των απωλειών με την παρουσία της στο ράφι, όπου είχε πολύ μεγάλη ανάπτυξη, με μέσο όρο λιανικής τιμής κοντά στα 10 ευρώ. Το 2021 ήταν μια χρονιά ανάκαμψης, με τα έσοδα να ξεπερνούν αυτά του 2019, ενώ τα πρώτα μηνύματα για το 2022 δείχνουν ότι θα είναι ακόμα καλύτερη χρονιά. Συνεργασία υπάρχει με όλες τις αλυσίδες, μέσω των οποίων διατίθενται οκτώ ετικέτες κρασιών.

Το 2022 αποτελεί χρονιά εκκίνησης για ένα νέο αμπελώνα 30 στρεμμάτων, ο οποίος είναι φυτεμένος με Ασσύρτικο, Αγιωργίτικο, Βιδιανό και Κυδωνίτσα. Η Κυδωνίτσα και το Ασσύρτικο θα δώσουν σύντομα νέες ετικέτες προϊόντων.
Ο οινοτουρισμός παραμένει μεταξύ των βασικών πεδίων ενδιαφέροντος της εταιρείας Κτήμα Παλυβός, η οποία υποδέχεται 20.000 επισκέπτες ετησίως. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία ενός οινοποιείου στο νέο αμπελώνα, που θα είναι επισκέψιμο, ενώ το κρασί θα συνδυάζεται με φαγητό υψηλής ποιότητας, ώστε να απευθύνεται σε επισκέπτες υψηλότερων εισοδημάτων.

ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑΣ
Γιώργος Σκούρας, ιδιοκτήτης: Ενδιαφέρον για βιολογική καλλιέργεια και re-branding
Το Κτήμα Σκούρα βρίσκεται στην Αργολίδα, εντός της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας. Η συνολική ετήσια παραγωγή τού οινοποιείου ανέρχεται στις 800.000 φιάλες και το 50% προέρχεται από ιδιόκτητους αμπελώνες. Πρόκειται για κρασιά που εκφράζουν τις τοπικές ποικιλίες Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο, αλλά και για κρασιά από διεθνείς ποικιλίες. Η παραγωγή χωρίζεται σε 45% λευκά, 45% ερυθρά και 10% ροζέ.

Κατά την πανδημία 2020-2021 άλλαξε αναγκαστικά η ισορροπία ανάμεσα στην αγορά HοReCa και στο ράφι. Ενισχύθηκαν οι πωλήσεις σε κάβες, e-shops και σούπερ μάρκετ.
Το 2020 ο τζίρος δεν παρουσίασε ουσιαστική μεταβολή, αλλά για το 2021, οπότε επέστρεψε η αγορά HοReCa, παρατηρήθηκε έντονη θετική μεταβολή του τζίρου.
Επόμενος στόχος είναι να πιστοποιηθούν κάποιοι αμπελώνες ως βιολογικοί. Σημειώνεται πως όλοι οι αμπελώνες διαθέτουν πιστοποιητικό ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Ταυτόχρονα εξετάζεται το ενδεχόμενο rebranding κάποιων ετικετών, για την ενίσχυση του μάρκετινγκ των κρασιών. Επιπλέον, αν και το ποσοστό εξαγωγών ανέρχεται στο 50% της ετήσιας παραγωγής, έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο μάρκετινγκ για την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των κρασιών του κτήματος Σκούρα, αλλά και την επέκταση σε νέες αγορές.