Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εμφανίζει η Πίτσιας ΑΕ, το δίκτυο της οποίας αναπτύσσεται στη Βόρεια Ελλάδα, κατέχοντας ισχυρή θέση στην αγορά του κλάδου. Όπως επισημαίνει ο κ. Κώστας Πίτσιας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σε συνέντευξή του στο «σελφ σέρβις», η αλυσίδα θα εμείνει στο επενδυτικό της πλάνο, εκμεταλλευόμενη κάθε δυνατή ευκαιρία, δίχως να αποκλείει τις στρατηγικές συνεργασίες.

Όπως μας είπε ο συνομιλητής μας, απαντώντας σε ερώτησή μας σχετική με την εξέλιξη των μεγεθών της εταιρείας του πέρυσι και τις προβλέψεις του φέτος, «το 2023 βρήκε την Πίτσιας ΑΕ πιο έτοιμη και δυνατή από ποτέ. Η χρονιά αποτέλεσε άλλη μία αφορμή για να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία ανάπτυξης και εξάπλωσης, αυξάνοντας τον τζίρο μας στα 40 εκατ. ευρώ έναντι 31,4 εκατ. ευρώ το 2022. Το σωστό επιχειρείν απαιτεί ισορροπία ανάμεσα στη σταθερή πρόοδο και την ελεγχόμενη ανάπτυξη. Το πρόσημο της σχετικής προσπάθειας ήταν θετικό και σε πλήρη ταύτιση με την στρατηγική μας. Συνεπώς η τρέχουσα χρήση θα ακολουθήσει την ανοδική πορεία που έχουμε τα τελευταία χρόνια».

σελφ σέρβις: Τι επενδύσεις σχεδιάζετε στο δίκτυό σας και γενικότερα στις υποδομές σας σε βάθος τριετίας;

Κώστας Πίτσιας: Το επενδυτικό μας πρόγραμμα για την επόμενη τριετία είναι μέρος του ευρύτερου προγράμματος ανάπτυξης που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε με ακρίβεια και έλεγχο σε όλους τους τομείς, για γεωγραφική ανάπτυξη και ποιοτικό εκσυγχρονισμό. Παράλληλα ξεκινήσαμε ήδη ένα πρόγραμμα τεχνολογικής και επιστημονικής υποστήριξης με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων, έτσι ώστε να μπορέσει η Πίτσιας ΑΕ να ταξιδέψει με ασφάλεια στο μέλλον. Το δίκτυο πωλήσεων θα ακολουθήσει, ποσοτικά και ποιοτικά, την ανοδική πορεία που έχουμε την τελευταία δεκαετία.

σ. σ.: Εξετάζετε το ενδεχόμενο σύναψης στρατηγικών συμμαχιών ή εξαγορών για την ενδυνάμωση της θέσης σας στον κλάδο;

Κ. Π.: Όπως έχουμε αποδείξει τα τελευταία χρόνια, εξετάζουμε με σοβαρότητα όλα τα ενδεχόμενα, παραμένοντας ανοιχτοί στις νέες προκλήσεις. Αυτό ίσως εξηγεί και τη ταχύτατη ανάπτυξη της αλυσίδας μας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

σ. σ.: Τι σκέφτεστε για τον κλαδικό ανταγωνισμό στην περιοχή που δραστηριοποιείστε;

Κ. Π.: Όπως σε όλους τους κλάδους έτσι και στο δικό μας ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος. Η περιοχή που αναπτυσσόμαστε έχει αναδείξει πολλές και επιτυχημένες εταιρείες. Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Βόρειας Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων της, έχουν ωθήσει τις επιχειρήσεις του κλάδου σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Αυτός, άλλωστε, είναι ο ουσιαστικός σκοπός κι ο ρόλος του υγιούς ανταγωνισμού. Στην εταιρεία μας πιστεύουμε ότι ο αληθινός και καθημερινός μας ανταγωνιστής είναι η δική μας απόδοση κι αυτή καλούμαστε καθημερινά να ξεπερνούμε, με μοναδικό σκοπό να εξασφαλίζουμε στους πελάτες μας μια μοναδική αγοραστική εμπειρία.

σ. σ.: Σε τι προσβλέπετε από τον όμιλο αγορών ΕΛΟΜΑΣ, του οποίου είστε μέλος;

Κ. Π.: Η ρήση «η ισχύς εν τη ενώσει» αποτυπώνει τον πραγματικό σκοπό του ΕΛΟΜΑΣ. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης το να στηρίζουμε έναν όμιλο ελληνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και να υποστηριζόμαστε από αυτόν είναι κάτι που μας εκφράζει σε βάθος. Η συνεργασία μας με τον ΕΛΟΜΑΣ βρίσκεται σε σωστή πορεία. Έχουμε εμπιστοσύνη στη μελλοντική ανάπτυξη και την ενδυνάμωσή του προς όφελος των πελατών μας.

σ. σ.: Πώς σχολιάζετε τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας;

Κ. Π.: Η κυβέρνηση καλείται σήμερα να δώσει λύση στο τόσο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα της ακρίβειας. Στην Πίτσιας ΑΕ αισθανθήκαμε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να προσαρμοστούμε σε κάθε μέτρο που εξομαλύνει τη δυσχερή θέση του καταναλωτή. Βλέπουμε με χαρά ότι τα κυβερνητικά μέτρα φέρνουν αποτέλεσμα. Κάθε ημέρα που περνά επιστρέφουμε όλο και περισσότερο στην κανονικότητα που είχε το λιανεμπόριο πριν την κρίση.