Τα «πυρά» του Βιοτεχνικού (ΒΕΘ) και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) δέχεται το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ) της συμπρωτεύουσας, εξαιτίας των κριτηρίων ταξινόμησης των εμπορικών δραστηριοτήτων. Μία απόφαση του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Παπαθανασίου, τον Δεκέμβριο του 2006, βάσει της οποίας διαφοροποιούνται τα κριτήρια ταξινόμησης των εμπορικών δραστηριοτήτων και η κατάταξη αυτών ανά επιμελητήριο, αποτελεί την αιτία του «πολέμου» μεταξύ των επιμελητηρίων της πόλης.

Το ΕΒΕΘ, αξιοποιώντας την προαναφερόμενη απόφαση, απέστειλε περίπου 1.500 επιστολές προς τις επιχειρήσεις-μέλη των ΒΕΘ και ΕΕΘ, οι οποίες θα πρέπει, κατά την άποψή του, να εγγραφούν από 1/1/2008 στο μητρώο των μελών του. Βέβαια τα βαθύτερα αίτια πρέπει να αναζητηθούν σε οικονομικά δεδομένα, που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία του ΒΕΘ, όσο και του ΕΕΘ.

Το ΒΕΘ δεν συμφωνεί με την πρωτοβουλία-θέση του ΕΒΕΘ, καθώς, αν υιοθετηθεί, θα απολέσει μέλη του Ανώνυμες Εταιρείες, των οποίων η συνδρομή είναι 350 ευρώ ετησίως, και θα ενισχυθεί με μέλη (σσ ΟΕ, ατομικές κλπ) που έχουν ετήσια συνδρομή 50 ευρώ. Ακόμη δυσμενέστερες οι συνέπειες για το ΕΕΘ (η ετήσια συνδρομή των μη ΑΕ είναι μόλις 25 ευρώ).

Με δεδομένο ότι το κάθε ένα από τα δύο επιμελητήρια διατηρεί από περίπου 1.400-1.500 μέλη (ΑΕ κι ΕΠΕ) που διεκδικούνται από το ΕΒΕΘ, είναι προφανές ότι το οικονομικό πλήγμα που θα δεχθούν θα είναι σημαντικό.

Προσφυγή στη δικαιοσύνη

«Πρόκειται για ένα θέμα που έχει δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση στις επιχειρήσεις», ανέφερε πρόσφατα ο κ. Σωτήρης Μαγόπουλος, πρόεδρος του ΒΕΘ, σε κοινή συνέντευξη με το ΕΕΘ, προειδοποιώντας πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη «αν δεν μας πει το ΕΒΕΘ από πού άντλησε τα στοιχεία του μητρώου μας, προκειμένου να αποστείλει τις επιστολές». Μάλιστα άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του ομολόγου του στο ΕΒΕΘ, κ. Δημήτρη Μπακατσέλου, ότι αποφεύγει να βγει ακόμη και στο τηλέφωνο. Για το επιχείρημά του δε ότι «εφαρμόζω τη νομοθεσία», ο κ. Μαγόπουλος είπε πως «αν είναι τόσο νομοταγής ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, θα έπρεπε σήμερα να είναι τρίτος αντί πρώτος αντιπρόεδρος στην Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων. Οχι όπως μας συμφέρει».

Εξίσου αιχμηρός ήταν και ο κ. Μ. Ζορπίδης, πρόεδρος του ΕΕΘ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε λόγο για εκβιασμό. «Τον Ιούλιο του 2006 μια τουριστική ΑΕ ζήτησε να διαγραφεί από τα μητρώα του ΕΒΕΘ, και δεν της επετράπη», είπε ο κ. Ζορπίδης, σχολιάζοντας δηκτικά ότι «ούτως ή άλλως το ΕΒΕΘ έγραφε ως μέλη του ό,τι περνούσε από την Τσιμισκή και πριν από την υπουργική απόφαση…».