Κόντρα στην τάση της μείωσης της παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών κινείται στην τρέχουσα σεζόν η ελληνιοκή παραγωγή, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ. Η γενικότερη πτωτική τάση είναι εμφανής στον Πίνακα 1, καθώς η συνολική παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου για τη σεζόν 2022/23 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2.625 χιλιάδες τόνους, έναντι 3.391 χιλιάδων τόνων το 2021/22, μία πτώση της τάξεως του 23% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, η επίδοση αυτή αναμένεται ότι θα είναι μακράν η χαμηλότερη της τελευταίας εξαετίας.

Η πτώση είναι πιο αισθητή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (-34% σε ετήσια βάση και -30% συγκριτικά με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας), καθώς, όπως φαίνεται στον Πίνακα 2, η παραγωγή στην Ισπανία αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά 48%, αυτή της Πορτογαλίας κατά 39% και αυτή της Ιταλίας κατά 29%. Η ελληνική παραγωγή, αντίθετα, προβλέπεται ότι θα αυξηθεί φέτος κατά 51%, φτάνοντας τους 350.000 τόνους και ξεπερνώντας την επίδοση της σεζόν 2017/18 (346.000 τόνοι). Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική παραγωγή θα είναι φέτος κατά πολύ μεγαλύτερη από την ιταλική (235.000 τόνοι) και θα παρουσιάζει σαφώς μικρότερη «ψαλίδα» με την ισπανική σε σχέση με πέρυσι, αφού η Ισπανία προβλέπεται ότι θα παράξει φέτος 780.000 τόνους ελαιολάδου, έναντι 1.491.000 την περσινή χρονιά. Πάντως, η Ισπανία θα συνεχίσει να αντιπροσωεύει πάνω απο τη μισή παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (52%), με την Ελλάδα να ακολουθεί με μερίδιο 23% και την Ιταλία με 16%.

«Άλμα» 80% στην ελληνική παραγωγή επιτραπέζιων ελιών
Όσον αφορά στην παραγωγή επιτραπέζιων ελιών, αυτή προβλέπεται σταθερή φέτος, στους 2.916 χιλιάδες τόνους (-1% σε ετήσια βάση), όπως φαίνεται στον Πίνακα 3. Η ελληνική παραγωγή προβλέπεται ότι θα φτάσει τους 315.000 τόνους, καταγράφοντας «άλμα» 80% σε σχέση με τη σεζόν 2021/22, πλησιάζοντας την ισπανική. που θα είναι φέτος μειωμένη κατά 32%, στους 450.000 τόνους. Σταθερή αναμένεται να παραμείνει η παραγωγή της Ιταλίας, ενώ αυτή της Πορτογαλίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί φέτος κατά 10%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter