Η μέθοδος είναι γνωστή. Για την προετοιμασία ενός κοινού να δεχθεί με τη μικρότερη αντίσταση μια συγκεκριμένη πρόταση ή λύση, αρκεί η αδιάκοπη επανάληψη του μηνύματος «η λύση αυτή είναι η μοναδική εναλλακτική της χειρότερης καταστροφής».

Στα πρώτα μηνύματα το κοινό θα αντιδράσει, θα προσπαθήσει να αναπτύξει έναν πειστικό αντίλογο, να προτείνει άλλες λύσεις, λιγότερο επώδυνες. Η απάντηση σε αυτές τις αντιδράσεις είναι η ίδια: Η προβολή ενός φοβερού μέλλοντος, της τραγικής πορείας προς την ολική καταστροφή αν δεν… Σιγά-σιγά οι αντιστάσεις κάμπτονται, οι φωνές που υποστηρίζουν πως υπάρχει ελπίδα χάνονται μέσα στο πλήθος των κραυγών απελπισίας, κάποιοι σταματούν ακόμη και να ακούνε, θύματα μιας μορφής υστερίας που τους αφαιρεί μία-μία τις αισθήσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο οργανώνεται και η διαρροή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σχεδίων που προβλέπουν ακόμη πιο δύσκολα μέτρα. Και κάθε φορά που ένα μέτρο αποφασίζεται στο πλαίσιο κάποιων δεσμεύσεων προς τους υποστηρικτές της επαχθούς λύσης, επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη για τα χειρότερα. Τότε, σταματάμε να συζητάμε το κατά πόσο το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί τη λύση του προβλήματος και απλώς ανησυχούμε ακόμη περισσότερο γι’ αυτό που μας περιμένει αύριο.

Στη δική μας περίπτωση, δυστυχώς, οι εξελίξεις αποδεικνύουν -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- πως το μεγάλο μέγεθος της πραγματικής καταστροφής μας βρήκε απροετοίμαστους και μας κατέστησε εύκολο στόχο στο σενάριο της επόμενης μέρας. Αφεθήκαμε, λοιπόν, με σχετική ευκολία στην απομάκρυνση από την πολιτική και από την ουσία της που είναι ο κοινωνικός προβληματισμός και η ευημερία των πολιτών και της χώρας στο σύνολό της. Αφήσαμε, με άλλα λόγια, την τύχη μας σε αυτούς που «ξέρουν».

Ακόμη και σήμερα, που οι πολιτικές και οικονομικές επιλογές οδηγούν όλο και πιο γρήγορα σε μια ολική στασιμότητα κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία, παρακολουθούμε τρομοκρατημένοι –άντε, και με καμιά απεργιακή κινητοποίηση ή με κάποιες ερωτήσεις στη βουλή- τις ελπίδες μας μία-μία να σβήνουν. Στις περισσότερες συζητήσεις αυτήν τη στιγμή, όταν ήδη χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει ή κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τη δουλειά τους, όταν η ανθρώπινη αξιοπρέπεια κινδυνεύει, ακούγεται το «δεν έχουμε δει ακόμη τίποτα».

Πώς θα μπορούσαν, υπό αυτές τις προϋποθέσεις -υποθέτοντας πως οι «αγορές» λειτουργούν με την απλή δική μας λογική- να μας εμπιστευθούν κάποιοι υποψήφιοι δανειστές μας όταν εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε καμμία εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις; Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, για τον οποίο κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα και με στοιχεία πώς δημιουργείται σκόπιμα.

Άλλωστε, δεν έχει τελικά καμμία σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρούμε τον τρόπο να ξεφύγουμε από την πορεία καταρράκωσης του ηθικού μας και να προβάλουμε τις ευκαιρίες ανάκαμψης, οι οποίες γεννιούνται ακόμη και σε αυτό το τόσο άσχημο περιβάλλον. Ο πιο πρόσφορος χώρος ανάπτυξης νέων ιδεών και δραστηριοτήτων δεν μπορεί να είναι άλλος από εκείνον που επιτρέπει, με τις λιγότερες δεσμεύσεις και περιορισμούς, την ανάπτυξη της επικοινωνίας, τη διάδοση σκέψεων και προϊόντων με πολύ χαμηλότερο από τα παραδοσιακά κανάλια κόστος. Είναι ο χώρος που κυριαρχείται από νέους ανθρώπους.

Ακόμη κι αν τα χειρότερα σενάρια επαληθευτούν, έχουμε τα παραδείγματα πολλών λαών -μεταξύ αυτών και του δικού μας- που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της επιβίωσης και τα κατάφεραν.

Κάποια στιγμή νομίσαμε ότι η δίψα για εξουσία και χρήμα θα μπορούσε να κορεστεί, αφήνοντας περιθώριο ανάπτυξης και στους εργάτες της οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης. Αυτές οι ελπίδες διαψεύσθηκαν και επανήλθαμε στην ωμή πραγματικότητα. Οι ομάδες εξουσίας και οι άνθρωποι που τις απαρτίζουν είναι πράγματι αδίστακτοι. Δεν έχουν εξελιχθεί κοινωνικά και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την ανθρώπινη ψυχολογία για να αυξήσουν την προσωπική τους περιουσία, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Ευτυχώς που παραμένει και κάτι άλλο αναλλοίωτο. Πρόκειται για την εσωτερική δύναμη των νέων ανθρώπων που ανακαλύπτουν το φως, ακόμη και πίσω από τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις.