Ένα βήμα πριν τις υπογραφές φαίνεται πως βρίσκεται το deal της Σκλαβενίτης με την Αφοί Βερόπουλοι, με το οποίο ο όμιλος Σκλαβενίτης θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ ετήσιου ενοποιημένου τζίρου, δημιουργώντας νέους όρους ανταγωνισμού στον κλάδο, αλλά και ανατροπή στους συσχετισμούς των ισχυρών.

Τις παραμονές έκδοσης του τεύχους πηγές της αγοράς ανέφεραν στο σελφ σέρβις ότι η PwC ήταν στην τελευταία φάση αποτίμησης της Αφοί Βερόπουλοι, ώστε εν συνεχεία οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν βάσει πραγματικών μεγεθών και να προχωρήσουν στις υπογραφές. Στα μέσα Μαρτίου δύο παρέμεναν τα βασικά σενάρια συγχώνευσης των εν λόγω εταίρων: Πρώτο, η Σκλαβενίτης να εξαγοράσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, πιθανότατα το 60% της Αφοί Βερόπουλοι, έναντι ενός τιμήματος που θα υπολογισθεί σε μετρητά ή και μετοχές της ενοποιημένης πλέον Σκλαβενίτης. Δεύτερο, η Σκλαβενίτης να εξαγοράσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Αφοί Βερόπουλοι, έναντι επίσης μετρητών ή και ενός ποσοστού της τάξης του 5% έως 10% του ενοποιημένου σχήματος.

Και τα δύο σενάρια παρουσιάζονται να έχουν τουλάχιστον τρία κοινά σημεία. Πριν απ’ όλα το εμπορικό σήμα της Αφοί Βερόπουλοι θα παραμείνει στην αγορά. Κατά δεύτερον το deal δεν θα συμπεριλάβει το δίκτυο του ομίλου Βερόπουλος σε Σερβία και Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και κατά τρίτον ο βασικός μέτοχος της Αφοί Βερόπουλοι, ο κ. Νίκος Βερόπουλος, θα αναλάβει ενεργό ρόλο στο ενοποιημένο σχήμα της Σκλαβενίτης. Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα του ομίλου Βερόπουλος εκτός συνόρων, φαίνεται ότι θα ενταχθούν σε κοινή ομπρέλα με τον όμιλο Σκλαβενίτη μόνο για τις κεντρικές συμφωνίες με τους προμηθευτές.

«Το deal πρέπει να κλείσει το ταχύτερο»
Εφόσον τελικά η συμφωνία υπογραφεί, το ενδιαφέρον αναμένεται ότι θα επικεντρωθεί –πέρα από το περιεχόμενό της– στα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα κληθεί να ερευνήσει τυχόν συνέπειες στις συνθήκες ανταγωνισμού στον κλάδο και, όπως λέγεται, ενδεχομένως θα ζητήσει από τις δύο εταιρείες να κλείσουν κάποια από τα καταστήματά τους στην Αθήνα, όπου διαπιστώνεται από μια πρώτη ανάγνωση των δεδομένων σχετική υπερσυγκέντρωση μεριδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έτσι ή αλλιώς είναι στις προθέσεις των δύο εταιρειών να προχωρήσουν στο κλείσιμο καταστημάτων τους στην πρωτεύουσα, αφενός διότι αρκετά εξ αυτών γειτνιάζουν και αφετέρου προκειμένου να μην υπερβούν τυχόν όρια στα μερίδια αγοράς, τα οποία προβλέπει ο νόμος σχετικά με την προστασία του ανταγωνισμού. Εκτός συνόρων Αττικής, όμως, δεν τίθεται θέμα καταγραφής προβλημάτων στον ανταγωνισμό. Αντίθετα, υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση των δύο δικτύων.

Παράγοντες της αγοράς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από το όλο θέμα, τονίζουν ότι το δυσμενές οικονομικό κλίμα στην οικονομία ασκεί πιέσεις στις πωλήσεις του λιανικού εμπορίου, πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα ρευστότητας που ταλαιπωρούν αρκετές επιχειρήσεις. «Υπό αυτή την έννοια το deal για την εξαγορά της Αφοί Βερόπουλοι πρέπει να κλείσει το ταχύτερο» εκτιμούν, προσθέτοντας ότι «όσο η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα τόσο θα επιδρά αρνητικά στην εικόνα της Αφοί Βερόπουλοι». Σημειώνεται ότι το επιδιωκόμενο deal για την εξαγορά της Αφοί Βερόπουλοι είναι το τρίτο που επιχειρεί η Σκλαβενίτης τους τελευταίους μήνες. Έχει προηγηθεί η εξαγορά του 60% της Χαλκιαδάκης στην Κρήτη, επίσης από την Αφοί Βερόπουλοι, και του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Makro Cash & Carry Hellas.