Για τις εξαιρετικές δυνατότητες και προοπτικές της ΑΒ Βασιλόπουλος, αλλά και για τα δικά του σχέδια, όπως και για τις καλές και κακές στιγμές που έζησε στην εταιρεία, μιλά στο σελφ σέρβις ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Executive Vice President του Delhaize Group και CEO Southwestern Europe, λίγο πριν αποχωρήσει από τον όμιλο (τέλη Μαρτίου), έχοντας θητεύσει στους κόλπους του επί 19 έτη.

Ο κ. Κ. Μαχαίρας προβλέπει νέο κύκλο συγκεντρώσεων στον κλάδο, εξηγεί γιατί στην αγορά επικρατούν αθέμιτες πρακτικές, θεωρεί ότι κυβέρνηση και θεσμοί κοιτούν προς λάθος κατεύθυνση στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν σε τάξη την οικονομία, ενώ αποκαλύπτει το παρασκήνιο από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΑΒ Βασιλόπουλος και της Αφοί Βερόπουλοι, πριν η δεύτερη συμφωνήσει αρχικά την πώλησή της στη Σκλαβενίτης και εν συνεχεία περάσει στα χέρια της Metro.

Δεν «χάθηκε», υπονομεύτηκε το deal…

σελφ σέρβις: Γιατί αφήσατε να χαθεί η ευκαιρία της Αφοί Βερόπουλοι;

Κωνσταντίνος Μαχαίρας: Είναι γεγονός ότι διαπραγματευτήκαμε την εξαγορά της δύο φορές στο παρελθόν. Αλλά, όπως το ταγκό θέλει δύο, έτσι και μια εμπορική συμφωνία για να κλείσει, χρειάζεται οι ενδιαφερόμενοι να βρεθούν «πολύ κοντά». Όσο για τη… μουσική, τη βάλαμε εμείς –εννοώ τα κεφάλαια. Η πρώτη απόπειρα εξαγοράς έγινε την περίοδο του 2011-2012, ωστόσο τότε ο Νίκος Βερόπουλος δεν ήταν έτοιμος για την αποφασιστική κίνηση. Η δεύτερη, οπότε η πλευρά μας επανήλθε με βελτιωμένη προσφορά, ήταν στα τέλη του 2014 ή αρχές του 2015.

σελφ σέρβις: Και γιατί δεν συμφωνήσατε ούτε τότε;

Κωνσταντίνος Μαχαίρας: Θα εστίαζα την προσοχή μου στις τράπεζες, μη μπορώντας πάντως να καταλάβω τι ήταν εκείνο που τις έκανε να είναι αρνητικές σχετικά με το κλείσιμο του deal. Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποια… αντικίνητρα εμπόδισαν το να φτάσουμε σε συμφωνία! Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είμαι χαρούμενος για το ότι η Αφοί Βερόπουλοι κατέληξε στη Metro. Αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για μια συμφωνία για την οποία είναι όλοι ικανοποιημένοι.

Λάθος οι όροι λειτουργίας της αγοράς

σελφ σέρβις: Έχετε παράπονα από τον ανταγωνισμό; Διαπιστώνετε στην αγορά αθέμιτες πρακτικές; Αν ναι, σε ποιο επίπεδο;

Κωνσταντίνος Μαχαίρας: Αθέμιτες πρακτικές πάντα θα υπάρχουν όσο οι όροι λειτουργίας της αγοράς δεν είναι ορθοί. Πράγματι, το λιανεμπόριο δεν έχει οργανωθεί σε σωστές δομές, δεν έχουν δημιουργηθεί εταιρικές οντότητες βασισμένες σε χρηματοοικονομικά δεδομένα. Ούτε οι τράπεζες από την πλευρά τους στάθηκαν στο ύψος τους, αναφορικά με τα δάνεια που χορήγησαν στην αγορά, διαμορφώνοντας αθέμιτες συνθήκες στον ανταγωνισμό. Όσο για τους προμηθευτές, ούτε αυτοί εστιάστηκαν όσο έπρεπε στην ποιοτική διάσταση των προϊόντων τους, τη διαφοροποίηση και την καινοτομία, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικοί στο εσωτερικό και κυρίως στο εξωτερικό.

Πόλωση, ανομία και ωχαδερφισμός

σελφ σέρβις: Σήμερα η αγορά τελεί υπό πλήρη σύγχυση. Έτσι δεν είναι;

Κωνσταντίνος Μαχαίρας: Θα ‘λεγα ότι παρουσιάζει έντονη πόλωση, ζώντας ένα διαρκές κι εξαντλητικό κυνήγι μεριδίων. Θα φθάσει, όμως, η στιγμή που το μπαλόνι θα σπάσει. Αν κάποιος βγει χαμένος τότε, θα είναι η ίδια η αγορά,… Πολλά από τα προβλήματά μας, βέβαια, είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών αποφάσεων και χειρισμών που επηρεάζουν άμεσα την πορεία της οικονομίας, όπως άλλωστε και των θεσμών των δανειστών της χώρας, αν ληφθεί υπόψιν ότι παρά την επταετή ύφεση η Ελλάδα δεν έχει βρει ακόμα τον δρόμο προς την ανάπτυξη. Από την οικονομία της όχι απλώς λείπει το κλίμα σταθερότητας κι εμπιστοσύνης, που αποτελεί τη μαγιά για την προσέλκυση νέων επενδυτών, αλλά κυριαρχεί η ανομία κι ο ωχαδερφισμός!

σελφ σέρβις: Ποιοι αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα;

Κωνσταντίνος Μαχαίρας: Δυστυχώς, όσοι επιμένουν να δρουν σύννομα!! Δεν ήταν και λίγες οι φωτιές που άναβα

σελφ σέρβις: Ποιες ήταν οι καλές και ποιες οι κακές στιγμές σας στην ΑΒ Βασιλόπουλος;

Κωνσταντίνος Μαχαίρας: Οι καλές στιγμές είναι πάμπολλες. Εντάχθηκα στο δυναμικό της εταιρείας πριν 19 χρόνια, όταν ακόμα το δίκτυό της αριθμούσε 15 καταστήματα από τα οποία μόλις τα 4 ήταν κερδοφόρα, ενώ σήμερα ελέγχουμε δίκτυο 345 καταστημάτων με 2 δισ. τζίρο και υψηλή κερδοφορία. Εξ αρχής είχα δηλώσει ότι μπορούμε ν’ αγγίξουμε τα 2 δισ. τζίρο. Σήμερα, λοιπόν, ανεβάζω τον πήχη υψηλότερα, προβλέποντας τη δυνατότητα της εταιρείας να φθάσει σε επίπεδο τζίρου τα 3,5 δισ. ευρώ αναπτυσσόμενη με τις υπάρχουσες δραστηριότητες, ή τα 5 δισ. ευρώ, εφόσον ανοιχθεί στο πεδίο κι άλλων τομέων της λιανικής, όπως για παράδειγμα, στον κλάδο των καλλυντικών.

σελφ σέρβις: Υπάρχει προοπτική για την οργανωμένη λιανική στον τόπο μας ή το στοίχημα της ανάπτυξης έχει χαθεί, μετά τόσα χρόνια ύφεσης;

Κωνσταντίνος Μαχαίρας: Φυσικά και υπάρχει, αλλά σε μια αγορά της οποίας τα όρια έχουν στενέψει. Αναλογιστείτε ότι τα οργανωμένα δίκτυα ελέγχουν γενικά περίπου το 50% των λιανικών πωλήσεων. Η υπόλοιπη μισή αγορά, που είναι διάσπαρτη και σε μεγάλο βαθμό δουλεύει φοροδιαφεύγοντας, μας προσφέρει την ευκαιρία ν’ αποκτήσουμε τα μερίδια που αναλογούν στο μέγεθος, στην οργάνωση και τη συνέπειά μας, πετυχαίνοντας τον στόχο που προανέφερα. Νομοτελειακά, άλλωστε, η αγορά θα συνεχίσει να συγκεντρώνεται σε λιγότερους και ισχυρότερους παίκτες.

σελφ σέρβις: Ξεχάσαμε τις κακές σας στιγμές στην ΑΒ Βασιλόπουλος.

Κωνσταντίνος Μαχαίρας: Είναι καλό να τις ξεχνά κανείς ή… μήπως δεν υπήρξαν; Αστειεύομαι… Από τις πιο δύσκολες ώρες, λοιπόν, που έζησα στον όμιλο, ήταν όταν αμφισβητούνταν οι στρατηγικοί μας στόχοι από Έλληνες επενδυτές! Ευτυχώς μας πίστεψε η Delhaize, στηρίζοντας τα πλάνα μας. Δεν ξεχνώ, επίσης, τις μάχες που δώσαμε ως ελληνικό management με τη διοίκηση του ομίλου, για ν’ αυξήσει τα προς επένδυση κεφάλαια στην Ελλάδα. Εχθρός μας ήταν ανέκαθεν το πολύ κακό κλίμα στην ελληνική οικονομία. Όμως, παρά τις αντιξοότητες η ΑΒ Βασιλόπουλος κέρδισε το στοίχημα της ανάπτυξης. Στις δυσκολίες που αντιμετώπισα προσθέτω και τις διαφορές κουλτούρας με το προγενέστερο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Έπρεπε να σεβαστώ τη διαφορετικότητα του συνομιλητή μου, δηλαδή του μετόχου της ΑΒ, παντρεύοντάς την, ταυτόχρονα, με την κουλτούρα της Delhaize. Ευτυχώς για πολλά χρόνια είχα πλάι μου τον κ. Ραφαήλ Μωυσή, που λειτουργούσε πυροσβεστικά στις φωτιές που άναβα και στις δύο πλευρές –και, μεταξύ μας, δεν ήταν λίγες.

Θα παραμείνω στην αγορά των FMCG

σελφ σέρβις: Σε λίγες εβδομάδες εγκαταλείπετε τον όμιλο. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Κωνσταντίνος Μαχαίρας: Θα παραμείνω στην αγορά των FMCG προϊόντων, αλλά από την πλευρά της παραγωγής, έχοντας ως βάση την Ελλάδα, αλλά με προσανατολισμό το εξωτερικό. Στο επίκεντρό μου έχω ένα από τα ελληνικά σήματα, που ήδη έχουν κερδίσει την προσοχή των Ελλήνων καταναλωτών. Παράλληλα, θα συμμετάσχω σε δύο εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, στηρίζοντας –μέσω του mentoring– νέους συναδέλφους σχετικά με το πώς πρέπει να κινούνται στα πρώτα τους βήματα, ενώ θα συνεχίσω να ασχολούμαι και με το ελληνικό λιανεμπόριο, όπου ζητηθεί η συμβουλευτική συνδρομή μου.

σελφ σέρβις: Με άλλα λόγια, έχετε ήδη προετοιμάσει την επόμενη μέρα…

Κωνσταντίνος Μαχαίρας: Το κρίσιμο για μένα είναι, με το που θα αποχωρήσω από τη Delhaize, να έχω μια βάση από την οποία θα διατηρώ την επαφή μου με την αγορά. Αυτό ακριβώς προετοιμάζω και τίποτε περισσότερο σε αυτή τη φάση…