Ενα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα παντοπωλείο εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου από τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Καρφούρ Μαρινόπουλος, κ. Ζερόμ Λουμπέρ, και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, κ. Ελευθέριο Σκιαδά: Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Αθήνας.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο (Σοφοκλέους 66) είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων και του ομίλου Καρφούρ Μαρινόπουλος και παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ρούχα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κλπ σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ποιότητα των προϊόντων, στα οποία τίθενται εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζονται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Οι οικογένειες που «υιοθετεί» το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Αθήνας επιλέγονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων και έχουν πρόσβαση στο κατάστημα με την επίδειξη ειδικής κάρτας. Hδη, η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη.

Σκοπός του προγράμματος είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης απόρων οικογενειών, ώστε, σε συνδυασμό με ένα συνολικό πρόγραμμα που καταρτίζεται για κάθε οικογένεια, να είναι σε θέση σύντομα να στηρίζονται αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις. Οι οικογένειες, μετά από χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών και ανάλογα με την πορεία τους, θα μπορούν να αντικατασταθούν από άλλες οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η λειτουργία του προγράμματος βασίζεται στα πρότυπα των αντίστοιχων Κοινωνικών Παντοπωλείων που έχει δημιουργήσει ο όμιλος Carrefour στη Γαλλία και στο Βέλγιο, και μέρος του προγράμματος χρηματοδοτείται από το Διεθνές Ιδρυμα Carrefour. Πρόκειται για το πρώτο Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Ελλάδα και, ήδη, ο όμιλος Καρφούρ Μαρινόπουλος εξετάζει την προοπτική δημιουργίας αντίστοιχων παντοπωλείων και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, σε συνεργασία με δήμους των περιοχών αυτών.

Μιλώντας στα εγκαίνια για την έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε: «Η μέριμνα για τους ανθρώπους εκείνους που στερούνται τα στοιχειώδη αποτελεί κεντρικό πυλώνα των ενεργειών του δήμου, αλλά και μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Η δημιουργία του καινοτόμου αυτού παντοπωλείου καταδεικνύει τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν, όταν η τοπική αυτοδιοίκηση συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα με γνώμονα την κοινωνική προσφορά και πρόοδο».

Από την πλευρά του ομίλου Καρφούρ Μαρινόπουλος, ο κ. Ζερόμ Λουμπέρ δήλωσε για την πρωτοβουλία: «Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, παρουσιάζουμε αυτό το έργο αγάπης που υλοποιήσαμε για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ολοι εμείς στην Καρφούρ Μαρινόπουλος, με βάση την τεχνογνωσία από Κοινωνικά Παντοπωλεία που έχει δημιουργήσει ο όμιλος Carrefour σε άλλες χώρες και με αίσθηση κοινωνικής ευθύνης για τους συνανθρώπους μας, καλωσορίζουμε και αγκαλιάζουμε τις οικογένειες που έχουν επιλεγεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να τους βοηθήσουμε.

«Το Ιδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων αποτελεί μόνιμο στήριγμα των άπορων οικογενειών της πόλης. Στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων αυτών βρήκαμε σύμμαχό μας τον όμιλο Καρφούρ Μαρινόπουλος, χάρη στον οποίο ο θεσμός του Κοινωνικού Παντοπωλείου έγινε πραγματικότητα», σημείωσε ο κ. Ελευθέριος Σκιαδάς.

Τα προϊόντα του Κοινωνικού Παντοπωλείου προέρχονται τόσο από τα καταστήματα του ομίλου, όσο και από επιλεγμένους προμηθευτές, ενώ, στη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών περιόδων, στις ενέργειες του Κοινωνικού Παντοπωλείου θα μπορούν να συνεισφέρουν και οι πολίτες.
Αποτελώντας το πρώτο ανάλογο παράδειγμα σύμπραξης φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής επιχείρησης στον τομέα αυτό, το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα απασχολώντας εξειδικευμένο προσωπικό του ομίλου και δημότες Αθηναίων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.