Την ανησυχία τους για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ελληνική αγορά δήλωσαν σε κοινή εκδήλωσή τους πέντε από τα μεγαλύτερα εμπορικά Επιμελητήρια της χώρας, ανακοινώνοντας παράλληλα την απόφασή τους να συνεργαστούν στη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων, στις οποίες εκπρόσωποι της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου θα καταθέσουν τις απόψεις τους.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης τόνισε πως “η ασθένεια βρίσκεται στις δομές της οικονομίας μας και της διοικητικής μηχανής. Σ’αυτή θα πρέπει να εντοπισθούμε για την οριστική καταστολή της. Αυτό απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό πού σίγουρα δεν είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Είναι συνεπώς το μέλλον της οικονομίας που μας προβληματίζει, είναι, σε τελευταία ανάλυση, το μέλλον της χώρας. Θα πρέπει να επιλεγεί η καταλληλότερη στρατηγική για την αναδόμηση και την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας έτσι ώστε να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και προόδου για τις επερχόμενες γενεές”.

Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μ. Μαϊλλης, παρουσιάσε μια πιο αιδιόδοξη προοπτική, δηλώνοντας πως είναι θέμα χρόνου να περάσει η κρίση. Δεν δίστασε όμως να προσθέσει πως οι επιτπώσεις της στην ελληνική οικονομία είναι σοβαρές και «οι συνεχείς αναβολές στους εκσυγχρονισμούς και στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έχουν διογκώσει τα προβλήματα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χαρίλαος Γκορίτσας σημείωσε πως «τα μέτρα θα πρέπει να αποφασίζονται έπειτα από δημόσια διαβούλευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κοινωνία». Πρόσθεσε, δε, πως προσωπική του άποψη είναι ότι “μετά την συμμετοχή μας στην  Ευρωπαϊκή Ένωση και την Νομισματική ένωση του ευρώ, ήρθε η ώρα να ενσωματώσουμε σε θεσμικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο τις διαδικασίες και συμπεριφορές που υπάρχουν στις ανεπτυγμένες  δυτικές κοινωνίες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, οι Σκανδιναβικές χώρες. Αυτό πρέπει να είναι το νέο όραμα του ουσιαστικού προοδευτικού εκδυτικισμού της χώρας, συνοπτικά «ένας πρότυπος εκδυτικισμός».

Ο κ. Χριστόφορος Χατζόπουλος, πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Βελισάριος Καπότσι υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα της προσέλκυσης επενδύσεων στην περίπτωση που προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η σειρά των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ελληνο-Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ελληνο-Γαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Ελληνο-Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο, θα έχει τίτλο «Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας-σε αναζήτηση στρατηγικής».

Προσκεκλημένοι στις εκδηλώσεις είναι οι τέως υπουργοί Οικονομίας της χώρας και ο εκπρόσωπος για τα θέματα της Οικονομίας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένας σε κάθε εκδήλωση. Καθεμιά από τις εκδηλώσεις αυτές θα περιλαμβάνει σύντομη εισήγηση του προσκεκλημένου ομιλητού πάνω σε διαρθρωτικά θέματα της ελληνικής οικονομίας, και, εν συνεχεία, μία σειρά ερωτήσεων θα απευθύνουν στον ομιλητή τρεις οικονομικοί συντάκτες κι ένας εκπρόσωπος της ‘Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Επιπλέον, θα εξεταστεί η δυνατότητα ο ομιλητής να δεχθεί ερωτήσεις από το συμμετέχον κοινό με τη μέθοδο του digi-voting. 

Τις προτάσεις που θα κατατεθούν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τις συνθέσουν σε κείμενο προτάσεων ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Γ. Στουρνάρας, και ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του διεθνούς οίκου Boston Consulting Group, κ. Ν. Βρεττός, το οποίο θα αποσταλεί στην κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

  • Πέμπτη, 14/05/09, ώρα: 19:30, ομιλητής: Στέφανος Μάνος.
  • Τρίτη, 19/05/09, ώρα: 19:30, ομιλητής: Γιάννος Παπαντωνίου.
  • Πέμπτη, 28/05/09, ώρα: 18:00, ομιλητής: Γιώργος Αλογοσκούφης.
  • Tρίτη, 9/06/09,  ώρα: 19:30, ομιλητής: Νίκος Χριστοδουλάκης.
  • Πέμπτη, 18/06/09, ώρα: 19:30, ομιλήτρια: Λούκα Κατσέλη.
  • Πέμπτη, 25/06/09, ώρα: 19:30, ομιλητής: Γιάννης Παπαθανασίου (αναμένεται επιβεβαίωση ημερομηνίας).