Το κλιματιστικό θεωρείται πλέον βασικός εξοπλισμός σε γραφεία και καταστήματα λιανικής πώλησης. Ωστόσο, σπάνια συναντάμε κλιματιστικά στα καταστήματα ψιλικών και σπανιότερα στα περίπτερα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για επαγγελματικούς χώρους. Κάνοντας μια έρευνα αγοράς ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν λύσεις, και μάλιστα οικονομικές, για να σας ζεστάνουν το χειμώνα και να σας δροσίσουν το καλοκαίρι. Οπότε, μένει να αποφασίσετε αν θέλετε να προσφέρετε περισσότερη ποιότητα στην καθημερινή σας εργασία

Το κλιματιστικό θεωρείται πλέον βασικός εξοπλισμός σε γραφεία και καταστήματα λιανικής πώλησης. Ωστόσο, σπάνια συναντάμε κλιματιστικά στα καταστήματα ψιλικών και σπανιότερα στα περίπτερα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για επαγγελματικούς χώρους. Κάνοντας μια έρευνα αγοράς ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν λύσεις, και μάλιστα οικονομικές, για να σας ζεστάνουν το χειμώνα και να σας δροσίσουν το καλοκαίρι. Οπότε, μένει να αποφασίσετε αν θέλετε να προσφέρετε περισσότερη ποιότητα στην καθημερινή σας εργασία.

H εγκατάσταση κλιματιστικού σε κατάστημα ψιλικών ή σε περίπτερο είναι επένδυση για τον εργαζόμενο και όχι για τον πελάτη, ο οποίος στην πρώτη περίπτωση ξοδεύει ελάχιστο χρόνο μέσα στο κατάστημα, ενώ στη δεύτερη καθόλου.

Βέβαια, σε μια κρύα μέρα του χειμώνα, ή μια ζεστή το καλοκαίρι, ο πελάτης θα απολαύσει τη ζέστη ή τη δροσιά ενός κλιματιστικού, ακόμα κι αν μείνει λίγα λεπτά μέσα στο κατάστημα. Όμως, αυτός δεν είναι τόσο σημαντικός λόγος για να κάνετε μια επένδυση που ενδεχομένως και να ξεπεράσει τις 500.000 δραχμές, όσο η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ιδιοκτητών και των εργαζομένων.

Στο προαναφερόμενο ποσό εκτός του κλιματιστικού έχουμε συμπεριλάβει και μια αεροκουρτίνα, η οποία εμποδίζει την ανταλλαγή θερμότητας με το εξωτερικό περιβάλλον και επομένως κρατά σταθερή τόσο τη θερμοκρασία του χώρου όσο και το τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Η επιλογή του κλιματιστικού είναι πλέον εύκολη υπόθεση, καθώς οι πωλητές των εταιρειών λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο και ως σύμβουλοι, προτείνοντάς σας την καλύτερη δυνατή λύση και συσκευή για το χώρο σας.

Και η καλύτερη συσκευή είναι αυτή που πετυχαίνει την επιθυμητή θερμοκρασία καταναλώνοντας τη μικρότερη δυνατή ενέργεια.

Τα συν και τα πλην

Το σημαντικότερο όφελος είναι και το προφανές, δηλαδή ότι έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τη θερμοκρασία του χώρου στον οποίο θα παραμείνετε, το λιγότερο 8 ώρες την ημέρα. Ωστόσο, εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα, που όμως τις περισσότερες φορές παραβλέπεται, είναι η ασφάλεια που προσφέρει ένα κλιματιστικό απέναντι σε κάποιες φορητές θερμαντικές ή ψυκτικές συσκευές, οι οποίες σπάνια καταφέρνουν να ζεστάνουν κάτι περισσότερο από τα πόδια σας.

Τα έξοδα λειτουργίας ενός κλιματιστικού είναι τις περισσότερες φορές χαμηλότερα από άλλες συσκευές και ειδικά τις θερμαντικές. Τα νέα μοντέλα κλιματιστικών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, είναι κατά πολύ οικονομικότερα από ένα αερόθερμο των 1000 watt και επιπλέον παρέχουν υψηλότερη απόδοση.

Επομένως, το μόνο μείον στην εγκατάσταση του κλιματιστικού είναι η αρχική επένδυση και έτσι, απαντώντας στο ερώτημα που θέσαμε στο ξεκίνημα του άρθρου, πιστεύουμε ότι το κλιματιστικό είναι μια αναγκαία πολυτέλεια.

Περίπτερο: η ειδική περίπτωση

Ειδική για δύο λόγους: το μικρό χώρο και την τοποθέτηση μονάδας στο έδαφος έξω από το περίπτερο. Όσον αφορά την πρώτη παράμετρο, το περίπτερο θεωρείται μοναδική περίπτωση, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λύσεις κλιματισμού που να το καλύπτουν. Σε πολλές εταιρείες βρήκαμε τουλάχιστον ένα μοντέλο με πλάτος μικρότερο από 80 εκατοστά και απόδοση μέχρι και 9000 BTU, αρκετή για να καλύψει το χώρο ενός περιπτέρου. Επομένως, αν έχετε 80 εκατοστά διαθέσιμο χώρο μέσα στο περίπτερο, μπορείτε να έχετε και κλιματιστικό.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα περίπτερα έχουν ένα μόνιμα ανοιχτό παράθυρο για την επικοινωνία με τους πελάτες, θα υπάρχει ανταλλαγή θερμότητας με το περιβάλλον, η οποία επιβαρύνει λίγο το λογαριασμό ρεύματος, αλλά όχι και τη θερμοκρασία του χώρου.

Βέβαια, ανταλλαγή θερμότητας θα υπήρχε και αν γίνονταν χρήση οποιασδήποτε άλλης θερμαντικής ή ψυκτικής μονάδας, η οποία μάλιστα θα είχε σχεδόν διπλάσια κατανάλωση από ένα κλιματιστικό και άρα διπλάσια επιβάρυνση στο λογαριασμό ρεύματος.

Ωστόσο, μικρός χώρος δεν σημαίνει μόνο προβλήματα, καθώς συνεπάγεται μικρότερες ανάγκες σε ισχύ του κλιματιστικού και επομένως χαμηλότερο κόστος αγοράς. Σύμφωνα με την έρευνα που κάναμε, το κλιματιστικό σε ένα περίπτερο θα κοστίσει περίπου 300.000 δραχμές με την εγκατάσταση, στην οποία περιλαμβάνεται και η βάση όπου θα τοποθετηθεί η εξωτερική μονάδα. Αυτό το ποσό προσαυξάνεται με περίπου 60.000 δραχμές, αν αποφασίσετε την τοποθέτηση αεροκουρτίνας, την οποία δεν θεωρούμε απαραίτητη.

Το αρνητικό σημείο για την εγκατάσταση κλιματιστικού είναι ο αυξημένος κίνδυνος κλοπής της εξωτερικής μονάδας, γιατί το περίπτερο βρίσκεται πολλές φορές σε απομονωμένους χώρους.

Η λύση που εφαρμόζουν κάποιοι επαγγελματίες είναι η κάλυψη της εξωτερικής μονάδας με μεταλλικό κουτί, το οποίο ασφαλίζει με λουκέτο. Ωστόσο, είναι λίγες πραγματικά οι περιπτώσεις που ο κίνδυνος κλοπής είναι μεγάλος, καθώς η κλοπή της εξωτερικής μονάδας είναι δύσκολη, γιατί έχει μεγάλο όγκο και βάρος.