Η πρόσφατη εξαγορά από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία του εμπορικού σήματος και του εργοστασίου της ΑΓΝΟ αποτελεί μια από τις πολλές εξελίξεις που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες στον τομέα της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα, ο κλάδος, ο οποίος, μάλιστα, έκανε έντονη και την εμφάνιση του στις πρόσφατες εκθέσεις τροφίμων και ποτών, όπως η HORECA, η ΕΞΠΟΤΡΟΦ και η FOODEXPO, παρουσιάζει μια έντονη κινητικότητα, η οποία έχει την μορφή εξαγορών, επενδύσεων αλλά και συγκέντρωσης δυνάμεων στα χέρια ισχυρών επενδυτικών σχημάτων.

Επενδύσεις της Ελληνικά Γαλακτοκομεία σε Ελλάδα και Κύπρο
Στις πιό πρόσφατες εξελίξεις καταγράφεται αυτή των Ελληνικών Γαλακτοκομείων, (Όλυμπος), η οποία μετά από πλειστηριασμό απέκτησε της έκταση 132.239 τετραγωνικών μέτρων στις περιοχές των δημοτικών κοινοτήτων Περιβολακίου, Λαγυνών και Καβαλλαρίου μαζί με τα κτίρια και τον εξοπλισμό (εργοστάσιο) και του κατοχυρωμένου εμπορικού σήματος ΑΓΝΟ και όλων των άλλων κατοχυρωμένων από την ΑΓΝΟ εμπορικών σημάτων, έναντι σε 7,75 εκατ. Ευρώ, περίπου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του FOODReporter η κίνηση αυτή έχει στόχο την κατάκτηση μιας καλής θέσης στην αγορά του παγωτού, κυρίως σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα, όπου η ΑΓΝΟ, πριν αναστείλει τις δραστηριότητες της εδώ και πάνω από μια δεκαετία, είχε ισχυρή θέση. Η κίνηση της Ελληνικά Γαλακτοκομεία έρχεται μετά από την ανακοίνωση της κατασκευής του νέου εργοστασίου παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο, μία επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ καθώς και από την ανακοίνωση των εγκαινίων του νέου εργοστασίου της ιστορικής εταιρείας παραγωγής αναψυκτικών Κλιάφας στα Τρίκαλα που έχει προγραμματισθεί για τις 9 Απριλίου. Σημειώνεται ότι η Ελληνικά Γαλακτοκομεία έχει εξαγοράσει την Κλιάφας τον Φεβρουάριο του 2020.

Το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στην Ολλανδία
Η ΦΑΓΕ, έχει ήδη ανακοινώσει από τον περασμένο Νοέμβριο την δημιουργία ενός νέου εργοστασίου παραγωγής γιαουρτιού στην Ολλανδία. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 150 εκατ. Ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξήσει την παραγωγική ικανότητα της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας κατά 40.000 τόνους ετησίως. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας θα ήταν έτοιμο στο β΄εξάμηνο του 2024, όμως με νεότερη ανακοίνωση της η ΦΑΓΕ ανέφερε ότι, τελικά το εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει στο α΄εξάμηνο του 2025.

Συγκέντρωση δυνάμεων στην αγορά του γάλακτος
Περί τα μέσα του Φεβρουαρίου , η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά της εταιρείας εισαγωγής γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων «Δανιήλ Σ Γκατένιο & Υιος ΑΕ» από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ, η οποία ανήκει στο Fund CVC το οποίο ελέγχει και την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.

Η απόκτηση από το επενδυτικό fund CVC και του ελέγχου της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, μετά την ΔΕΛΤΑ δημιουργεί νέες προοπτικές νέες προοπτικές και για τις δύο εταιρείες και αναμένεται να αναδιαμορφώσει το τοπίο στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας και να αλλάξει τους συσχετισμούς.

Άλλη μια σημαντική κίνηση ήταν αυτή του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος τον τελευταίο καιρό μονοπωλεί την επικαιρότητα μετά τη συμφωνία για την απόκτηση του 45% της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ, της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ και των βορειοελλαδικών εταιρειών Έδεσμα και Αμβροσία.

Τον περασμένο Ιούλιο ο κ. Θεοδωρόπουλος απέκτησε από κοινού με την οικογένεια Χατζάκου το 43% της ΜΕΒΓΑΛ, το οποίο ως τότε κατείχε η Vivartia. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, η απόκτηση, του 45% της ΙΟΝ σε συνδυασμό με τον έλεγχο του 21,5% της ΜΕΒΓΑΛ από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο θα δώσει την δυνατότητα να εκτός από συνέργειες και κοινές επενδύσεις να επεκταθεί και σε άλλους καινοτόμους τομείς προϊόντων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter