Ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ ο ετήσιος τζίρος των 150 κινεζικών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης, οι οποίες αποδίδουν μισό εκατ. ευρώ ΦΠΑ ανά τρίμηνο και αποτελούν καρπό της προσπάθειας των 3.000 Κινέζων κατοίκων της συμπρωτεύουσας.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις, με δραστηριότητα κυρίως στην ένδυση, υπόδηση, παιχνίδια και είδη νεωτερισμών, προμηθεύονται τα προϊόντα τους, είτε μέσω έτερων κοινοτικών χωρών, είτε με απευθείας εισαγωγές από την Κίνα. Στη συντριπτική πλειονότητά τους πρόκειται για ατομικές επιχειρήσεις -πολύ λίγες έχουν εξελιχθεί σε ΕΠΕ. Σχεδόν όλες τους είναι κερδοφόρες, ενώ 60 από τα καταστήματα κινεζικών συμφερόντων θεωρούνται πιο κεντρικά, καθώς είναι τα παλαιοτέρα και πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Το ύψος του ετήσιου τζίρου των κινέζικων καταστημάτων αρχίζει από το επίπεδο των 400.000 ευρώ, ενώ δύο ή τρία από αυτά καταγράφουν πολύ υψηλό κύκλο εργασιών, που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Από μία πρώτη ανάγνωση ο ετήσιος συνολικός τζίρος τους, ίσως, δεν φαντάζει υψηλός, εντούτοις καθίσταται φανερό το μέγεθός του, όταν αναλογιστεί κανείς πως πραγματοποιείται από την πώληση ιδιαίτερα φθηνών προϊόντων, αξίας 2 έως 10 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι Κινέζοι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης κρίνονται ως τυπικοί στις υποχρεώσεις τους έναντι του δημοσίου και των προμηθευτών τους, ενώ έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της αλληλεγγύης μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τη στήριξη του ενός προς τον άλλο σε περίπτωση οικονομικών δυσχερειών. Σημειώνεται ότι στα σχέδια τους περιλαμβάνεται η δημιουργία τοπικού εμπορικού κέντρου, όπου θα είναι συγκεντρωμένες πολλές κινεζικές επιχειρήσεις.