Η Κίνα ξεκίνησε «άντι-ντάμπινγκ» έρευνα για τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος και των υποπροϊόντων του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύοντας κυρίως την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Δανία, όπως ανακοινώθηκε. Η εν λόγω κίνηση έρχεται ως «αντίποινα» για την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει αντισταθμιστικούς δασμούς έως και 38,1% στα εισαγόμενα κινεζικά αυτοκίνητα από τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κίνα είχε ήδη ξεκινήσει άντι-ντάμπινγκ έρευνα για τις εισαγωγές ευρωπαϊκού brandy τον Ιανουάριο, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους Γάλλους παραγωγούς κονιάκ (σελ. 5). Ειδικότερα, η έρευνα για τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος που ανακοινώθηκε από το υπουργείο εμπορίου της Κίνας, θα επικεντρωθεί στο χοιρινό κρέας που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως φρέσκες, ψυχρές και κατεψυγμένες κοπές.

Η έρευνα ξεκίνησε στις 17 Ιουνίου 2024 και προκλήθηκε έπειτα από καταγγελία της Κινεζικής Ένωσης Ζωικής Παραγωγής στις 6 Ιουνίου, εκ μέρους της εγχώριας βιομηχανίας χοιρινού κρέατος. Σύμφωνα με το Reuters, η Ισπανία, η οποία αποτελεί κύριο προμηθευτή χοιρινού κρέατος στην Κίνα, ανακοίνωσε μέσω της ομάδας παραγωγών της, Interporc, ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις κινεζικές αρχές. Επιπλέον, η Interporc δήλωσε ότι η ΕΕ και η Κίνα έχουν αρκετό χρόνο να καταλήξουν σε συμφωνίες, ενώ οι Ευρωπαίοι παραγωγοί χοιρινού κρέατος μπορούν να συνεχίσουν τις εξαγωγές τους χωρίς δασμούς κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι η έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 17 Ιουνίου 2025, με τη δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι μήνες. Το Reuters σημειώνει ότι έχει ήδη ακολουθήσει αίτημα και για εξέταση των ευρωπαϊκών εισαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter