Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 13 Μαΐου μια ξεχωριστή γιορτή της ελληνικής κουζίνας στο Λονδίνο, με τίτλο «Kerasma London 2008, a Taste of Greece», που διοργανώνει ο  Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ). Στόχος της δράσης αυτής, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Kerasma» και υλοποιείται με τη στήριξη του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, είναι η προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων του κλάδου τροφίμων και ποτών στην αγορά της Μεγάλη Βρετανίας.

Για 15 ημέρες, 16 κορυφαία εστιατόρια της βρετανικής πρωτεύουσας προσφέρουν στους πελάτες τους μενού εμπνευσμένο από την ελληνική γαστρονομία, το οποίο περιλαμβάνει πιάτα παρασκευασμένα από ελληνικά προϊόντα διαθέσιμα στην Αγγλία. Επίσης, για την καλύτερη προώθηση και προβολή των ελληνικών τροφίμων, οίνων και ποτών στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, η έγκριτη δημοσιογράφος- και λάτρης της ελληνικής κουζίνας- Fay Maschler και ο διάσημος σεφ Jason Atherton είναι φέτος «Πρεσβευτές Kerasma» και υποστηρίζουν ενεργά τις δράσεις του ΟΠΕ.   

Παρουσιάζεται, λοιπόν, μια  ποικιλία πιάτων με βάση μερικά από τα ποιοτικότερα ελληνικά συστατικά, όπως η φέτα, το κατσικίσιο και πρόβειο τυρί, το άγριο μέλι, τα αρωματικά, μια ποικιλία από τοπικά ελαιόλαδα και ελιές και το ελληνικό γιαούρτι, που έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του στην Αγγλία.

‘Οπως μας πληροφορούν οι διοργανωτές μέσω του σχετικού δελτίου τύπου, “μέσα από τη συνεργασία του ΟΠΕ και του Kerasma με μερικούς από τους διασημότερους σεφ του Λονδίνου, διαπιστώθηκε πως υπάρχει ένα στοιχείο που κυριαρχεί στην αντίληψη των Βρετανών για τα ελληνικά τρόφιμα. Είναι όλοι ενθουσιασμένοι με την καθαρότητα των γεύσεων και την έμφυτη απλότητα που χαρακτηρίζει τα ελληνικά τρόφιμα.

Το ελληνικό κρασί, που έχει ήδη μια πολύ καλή τοποθέτηση στις wine lists των περισσότερων λονδρέζικων εστιατορίων, θα συμπληρώσει αρμονικά μια απόλυτη γαστρονομική εμπειρία κατά τη διάρκεια του δεκαπενθημέρου. Νέες ετικέτες βρίσκουν ήδη τη θέση τους στους καταλόγους των εστιατορίων, τις οποίες οι οινοχόοι υποδέχονται με ενθουσιασμό.

Λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, τυριά παρελαύνουν από τα μενού των συμμετεχόντων σεφ, μαζί με το ελληνικό ελαιόλαδο, η ποιότητα του οποίου είναι φημισμένη διεθνώς. Οι συνταγές αυτές δίνουν μόνο μια μικρή γεύση από τις απολαύσεις που θα συναντήσει κανείς κατά τη διάρκεια του Kerasma London 2008. Πολλές ακόμα γαστρονομικές δημιουργίες θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του «Kerasma», αλλά και στο καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού GreekGourmeTraveler, το οποίο εκδίδει ο ΟΠΕ”.