Την διεθνή τάση της αύξησης των πωλήσεων της μπύρας και άλλων ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή καθόλου αλκοόλ ακόμη και σε χώρες όπου το κρασί θεωρείται ως εθνικό προϊόν, με ρεκόρ κατανάλωσης, σκιαγραφεί έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία τον περασμένο Δεκέμβριο, στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν από τον Κλαδικό Εθνικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Όπως αναφέρει σχετικά ο Συνεταιρισμός, για πρώτη φορά, η μπύρα παίρνει την πρώτη θέση ως το αγαπημένο αλκοολούχο ποτό των Γάλλων, κάνοντας αναφορά στον Sylvain Dadé, συνιδρυτή του πρακτορείου Sowine, ο οποίος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη διαδικτυακά τον Δεκέμβριο του 2021 από την Dynata (με 1.015 άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών, που θεωρείται αντιπροσωπευτικό του γαλλικού πληθυσμού με τη μέθοδο της ποσόστωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μπύρες κατατάσσονται μεταξύ των αγαπημένων αλκοολούχων ποτών για το 51% των ερωτηθέντων, όταν τα κρασιά πέφτουν στο 49%. Αν και η πτώση των κρασιών είναι μόνο μία μονάδα σε σύγκριση με την έρευνα του 2021, το άλμα στις μπύρες είναι σημαντικό: +12 μονάδες σε ένα χρόνο. Οι σαμπάνιες βρίσκονται στην τρίτη θέση (για το 31% των ερωτηθέντων, -2 βαθμοί), ακολουθούν τα κοκτέιλ (20%, -6 βαθμοί) και τα αγνά αποστάγματα (18%, -3 βαθμοί).

«Η μπύρα προηγείται πολύ λίγο από το κρασί», προσθέτει ο Arnaud Daphy, συνεργάτης της Sowine, σημειώνοντας τις πολλές αναλογίες στην κατανάλωση κρασιού και μπύρας. Είτε πρόκειται για το ποσοστό εξειδικευμένων καταναλωτών (47% για τα κρασιά και 41% για τις μπύρες), είτε για στιγμές κατανάλωσης (κυρίως με την οικογένεια και τα Σαββατοκύριακα).

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθούν διαφορές, όπως το σημαντικά μεγαλύτερο ανδρικό ενδιαφέρον για μπύρες (50% σε σύγκριση με 44% των γυναικών), όταν οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για το κρασί (45%). Για τα κρασιά, στο top 3 παραμένει το Μπορντό (με 45%), η Βουργουνδία και η Σαμπανία (και οι δύο στο 26%).

Κερδίζουν έδαφος τα RTD cocktails
Μια άλλη τάση που φαίνεται να ακολουθεί είναι αυτή των μη αλκοολούχων ή χαμηλών αλκοολούχων ποτών στον κόσμο των κρασιών και των οινοπνευματωδών ποτών. Η συνιδρυτής της Sowine, Marie Mascré σημειώνει ότι το 29% του γαλλικού πληθυσμού έχει καταναλώσει αυτά τα ποτά «χωρίς ή με χαμηλό αλκοόλ» (+2 βαθμοί σε ένα χρόνο).

«Πρόκειται για μια πιο έντονη τάση στις ηλικίες 18-25 ετών (44%, +4 μονάδες) και η οποία αυξάνεται στις ηλικίες 50-65 ετών (20%, +6 μονάδες)», σημειώνει ο διευθυντής του φορέα, τονίζοντας ότι ως λόγους επικαλούνται, την μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ (40%), την επιθυμία να φροντίσει κανείς την υγεία του (38%), την γεύση (33%) και την μείωση των θερμίδων (20%).

Σε ό,τι αφορά τη μείωση της κατανάλωσης, «το μερίδιο των μη καταναλωτών θα αυξηθεί το 2022, κατά 16% (+6 μονάδες). Η τάση είναι πιο έντονη στις γυναίκες (στο 19%) παρά στους άνδρες (13%)», σημειώνει ο Sylvain Dadé.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter