Το «χάλκινο μετάλλιο της φτώχειας» κατέχει η Ελλάδα στην ΕΕ κι όχι μόνο δεν κινδυνεύει από την 4η στην κατάταξη Λετονία, αλλά και έχει εγγράψει σοβαρές υποθήκες για την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής την δευτεραθλήτρια Ρουμανία. Ακλόνητη προς το παρόν στην πρώτη θέση φαίνεται να στέκεται η Βουλγαρία, αλλά ας μην αποκλείουμε τίποτε για το μέλλον.

Η χώρα μας κρούει φέτος τη θύρα της ανάπτυξης, αλλά οι κοινωνικές στατιστικές δείχνουν ότι η «θύρα της ευημερίας» έχει κλείσει ερμητικά για πάνω από το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού, που ζει στα όρια της εξαθλίωσης και στο κοινωνικό περιθώριο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, το 35,6% των κατοίκων της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, ποσοστό που μεταφράζεται σε 3.789.300 άτομα. Ο πληθυσμός αυτός ζει σε νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας, είτε στερείται τουλάχιστον 4 από ένα κατάλογο 9 αγαθών και υπηρεσιών είτε διαβιεί σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας (δηλαδή με άνεργα ή ελάχιστα εργαζόμενα μέλη).

Το όριο της φτώχειας, μετά από τις πολλαπλές περικοπές των μισθών και συντάξεων, με την αύξηση παράλληλα των φορολογικών βαρών, είχε περιοριστεί το 2015 (στα εισοδήματα του έτους αυτού αναφέρονται τα στοιχεία διαβίωσης των νοικοκυριών για το 2016, που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ) στα 4.500 ευρώ τον χρόνο για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, από 6.591 ευρώ που ήταν το 2011. Για τα τετραμελή νοικοκυριά (γονείς συν δύο εξαρτώμενα τέκνα) το όριο της φτώχειας έχει οριστεί σε 9.450 ευρώ έναντι 13.841 ευρώ το 2011.

Δηλαδή, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές στατιστικές, ένας Έλληνας με μηνιαίο εισόδημα 375 ευρώ έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο της φτώχειας. Επίσης, δεν λογίζεται ως φτωχή μια τετραμελής οικογένεια με μηνιαίο εισόδημα πάνω από 787,5 ευρώ!

Αν τα σημερινά εισοδήματα υπολογιστούν με βάση τα όρια της φτώχειας του 2008, προκύπτει ότι σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκεται το 48,9% του ελληνικού λαού!

ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΟΙ… ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ!
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα που εκ πρώτης όψεως φαντάζουν περίεργα, αλλά δεν είναι.

Το πιο ανθεκτικό τμήμα του πληθυσμού έναντι της φτώχειας είναι οι συνταξιούχοι! Η εξήγηση είναι απλή: Παρά τις άγριες περικοπές των συντάξεων, οι συνταξιούχοι είναι οι μόνοι που πληρώνονται τακτικά και χωρίς καθυστερήσεις. Έτσι, μόνο το 22% αυτών εμφανίζεται να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι παραγωγικές ηλικίες, δηλαδή τα άτομα μεταξύ 18-64 ετών, είναι τα πιο ευάλωτα στη φτωχοποίηση. Συνολικά τα 39,7% των ατόμων αυτής της κατηγορίας, ή 2,6 εκατομμύρια συμπολίτες μας, ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό. Και εδώ η εξήγηση είναι απλή: Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι, καθώς και οι πολλές χιλιάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι. Σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικό αποκλεισμό διαβιούν περίπου 700.000 παιδιά ηλικίας μέχρι 17 ετών…

Σύμφωνα με έναν κατάλογο εννέα χωρών που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ των ετών 2008-2016 μόνο δύο χώρες αύξησαν το ποσοστό του πληθυσμού τους που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικό αποκλεισμό: Η Ελλάδα από 28,1% σε 35,6% και η Ισπανία από 23,8% σε 27,9%. Αντίθετα, οι «πιο φτωχιές» Βουλγαρία και Ρουμανία κατάφεραν να μειώσουν τα ποσοστά της φτώχειας, ενώ η Λετονία και η Ουγγαρία που το 2011 ήταν «φτωχότερες» από την Ελλάδα, βρίσκονται ήδη σε χαμηλότερα σκαλοπάτια από τη χώρα μας.

Πάνω από 832.000 νοικοκυριά, με 2.262.808 μέλη, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, δηλαδή διαβιούν με εισοδήματα χαμηλότερα από το όριο της φτώχειας, δηλαδή το 21,2% του πληθυσμού. Στα παιδιά ηλικίας μέχρι 17 ετών το ποσοστό αυτό αυξάνει στο 26,3%, ενώ στους συνταξιούχους μειώνεται στο 12,4%.

ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Τα τελευταία χρόνια περικόπτονται όλο και περισσότερο, μέχρι του σημείου της ολοκληρωτικής κατάργησής τους, τα επιδόματα. Οι περικοπές αυτές έχουν ήδη δραματικές συνέπειες στο επίπεδο της διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών, όπως δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως επισημαίνει η ανεξάρτητη αρχή, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων) ανέρχεται σε 52,9%. Αν συμπεριληφθούν μόνο οι συντάξεις και όχι τα κοινωνικά επιδόματα, το ποσοστό μειώνεται στο 25,2%. Αν προστεθούν και τα κοινωνικά επιδόματα, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας μειώνεται στο 21,2%. Δηλαδή, οι συντάξεις συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού του κινδύνου φτώχειας κατά 27,7 ποσοστιαίες μονάδες και τα κοινωνικά επιδόματα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Συνολικά οι κοινωνικές μεταβιβάσεις μειώνουν το ποσοστό του κινδύνου φτώχειας κατά 31,7 ποσοστιαίες μονάδες!

Στα κοινωνικά επιδόματα περιλαμβάνονται παροχές κοινωνικής βοήθειας (π.χ. ΕΚΑΣ, επίδομα μακροχρόνια ανέργων κλπ), οικογενειακά επιδόματα (όπως επίδομα τέκνων), καθώς και επιδόματα ή βοηθήματα ανεργίας, ασθένειας, αναπηρίας ή ανικανότητας κ.ά.

Στην Ελλάδα της εννιάχρονης ύφεσης, των μνημονίων και της επιτροπείας, το 34,1% του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών της χώρας προέρχεται από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, δηλαδή τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα! Το οποίο σημαίνει ότι η πραγματική οικονομία δεν συμβάλλει ούτε κατά τα 2/3 στις δαπάνες των νοικοκυριών…