Ζήσαμε αρκετά χρόνια με την ψευδαίσθηση πως η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και αποκτά ευρωπαϊκό προφίλ. Και γιατί όχι; Ακολουθούσαμε πιστά τις επιταγές των ισχυρών κρατών-μελών της ΕΕ. Ξεριζώσαμε αμπέλια και ελιές και φυτέψαμε άλλες, πιο προσοδοφόρες, όπως μας είπαν, καλλιέργειες.

Απελευθερώσαμε την αγορά από δεσμευτικές αγορανομικές διατάξεις, στελεχώσαμε επιτροπές και ελεγκτικούς μηχανισμούς, δώσαμε ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα (χτίσαμε εμπορικά κέντρα, συνοικισμούς, καλύψαμε σχεδόν κάθε ελεύθερο χώρο). Αξιοποιήσαμε τουριστικά ακόμη και το σπιτάκι της γιαγιάς, μάθαμε να είμαστε ανεκτικοί στη διαφθορά γιατί, πώς να το κάνουμε, κάτι κερδίζαμε κι εμείς στο περιβάλλον της ατιμωρησίας. Αυτά ίσχυαν για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Η μειοψηφία έχει μεν στο δημοκρατικό πολίτευμα τη δυνατότητα να εκφράζεται με την ψήφο της και με τις πράξεις της, αλλά δεν έχει, εκ των πραγμάτων, την ευκαιρία να καθορίσει την ανάπτυξη της χώρας με έναν πιο… πολιτισμένο και καθαρό προσανατολισμό.

Πέρασαν τα χρόνια και κάποια στιγμή ήρθε αυτό που όλοι μας αρνιόμασταν να πιστέψουμε πως μπορεί να συμβεί. Ήρθε η στιγμή της αποκάλυψης της σαθρής βάσης πάνω στην οποία στηρίχθηκε το οικοδόμημα του νεοπλουτισμού και της διεφθαρμένης κρατικής μηχανής. Είναι μια εξέλιξη που σημαίνει την κήρυξη ενός πολέμου με θύματα, τα οποία, αν και δεν είναι δυνατόν ακόμη να καταμετρηθούν, αναμένεται να είναι πολυάριθμα.

Οι οικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν με τις αποφάσεις τους την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας δεν άφησαν στην τύχη της ούτε την διαχείριση της δικής μας κρίσης. Η χώρα μας έπρεπε να φτάσει στα πρόθυρα της πτώχευσης απαλλαγμένη από μια κυβέρνηση που έφερε τις αμαρτίες πολυάριθμων σκανδάλων. Το χρονικό περιθώριο των 100 ημερών, το οποίο η νέα κυβέρνηση ζήτησε από τον ελληνικό λαό, δεν ήταν τελικά μια χαριστική περίοδος για την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών, αλλά ο χρόνος προετοιμασίας της κοινής γνώμης για την υποδοχή, υπό τον φόβο της πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας της χώρας, των μέτρων που το σύνολο των ισχυρών κρατών και επιχειρήσεων ζητούσε εδώ και χρόνια.

Όσο κι αν κανείς σήμερα αγανακτεί, γιατί νιώθει ανυπεράσπιστος μπροστά στους ληστές που του στέρησαν αγαθά, τα οποία με πολύ κόπο κατάφερε να αποκτήσει, αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να σηκώσει τα χέρια ψηλά και να παραδοθεί μπροστά στον κίνδυνο της ολικής καταστροφής. Μπορεί, βέβαια, κανείς -για την τιμή των όπλων- να διαμαρτυρηθεί και να απαιτήσει τουλάχιστον την παραδειγματική τιμωρία εκείνων που του στέρησαν -στην ουσία- την ανεξαρτησία της χώρας, αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αλλά στο τέλος, το σενάριο προβλέπει παράδοση άνευ όρων ή… εκτέλεση. Για να αποκτήσει ο Έλληνας πολίτης τουλάχιστον τα ελάχιστα προς το ζην θα πρέπει να είναι «καλό παιδί» χωρίς βίαιες αντιδράσεις και «άριστος μαθητής» σε αυτά που για χρόνια προσπαθούσαν να τον διδάξουν.

Παρόλα αυτά, ακόμη και τα «καλά παιδιά» έχουν απρόβλεπτες αντιδράσεις. Μπορεί, λειτουργώντας υπό πίεση, να υποκύψουν στις σύγχρονες «εκπαιδευτικές μεθόδους» για ορισμένο χρονικό διάστημα και κάποια στιγμή να εκραγούν, αδιαφορώντας ακόμη και για το αν με την έκρηξή τους αυτή καταστρέψουν το ίδιο τους το σπίτι. Αυτό είναι και το χειρότερο σενάριο, που σίγουρα είχε στο μυαλό του και ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τη χώρα-σπίτι μας που πρέπει να προστατέψουμε. Αν θέλουμε, λοιπόν, να νιώσουμε ξανά σε αυτή τη χώρα «σαν στο σπίτι μας» θα πρέπει, πέρα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου, αλλά και από όσα άλλα θα ανακοινωθούν στο άμεσο μέλλον, να ακούσουμε για συγκεκριμένες κινήσεις -και να τις δούμε να εφαρμόζονται- που θα οδηγήσουν στην «καθαριότητα» αυτού του σπιτιού.