Πτωτική είναι η πορεία των πωλήσεων των καθαριστικών για την τουαλέτα κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, με εξαίρεση τις υποκατηγορίες προϊόντων που τις χαρακτηρίζει η ευδιάκριτη καινοτομία. Ωστόσο, όπως σημειώνεται από παράγοντες της αγοράς, τους τελευταίους μήνες η δυναμική της πτώσης του τζίρου ανακόπτεται και οι πωλήσεις εξακολουθούν να είναι καθοδικές μεν, αλλά οι ρυθμοί πτώσης είναι χαμηλότεροι σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Oι βασικές υποκατηγορίες των καθαριστικών-απολυμαντικών τουαλέτας είναι τα μπλοκ, που χωρίζονται σε υγρά και στερεά μπλοκ και σε μπλοκ χωρίς θήκη, τα υγρά καθαριστικά (liquids), τα καθαριστικά που τοποθετούνται στο καζανάκι της τουαλέτας και χρωματίζουν το νερό (cistern) και τέλος, τα ειδικά πανάκια και λοιπά προϊόντα.

Τα πανάκια είναι μια υποκατηγορία σχεδόν ανύπαρκτη, με μερίδιο που φτάνει μόλις το 0,2% σε αξία στο σύνολο της κατηγορίας, ενώ το μερίδιο των λοιπών προϊόντων φτάνει αντίστοιχα μόλις το 1,9% (εκτιμήσεις εταιρειών που συμμετέχουν στην κατηγορία, με βάση τις μετρήσεις της Symphony IRI, που περιλαμβάνουν και τη Lidl). Η μοναδική υποκατηγορία καθαριστικών που παρουσιάζει ανάπτυξη είναι τα μπλοκ. Οι υπόλοιπες εμφανίζουν πτώση, με την πλέον καθοδική στην περίπτωση των καθαριστικών που τοποθετούνται στα καζανάκια, μια υποκατηγορία που χαρακτηρίζεται «παραδοσιακή».

Κάθε εταιρεία του κλάδου, βέβαια, χωρίζει την κατηγορία ανάλογα με τα προϊόντα που διαθέτει, αλλά ο διαχωρισμός που προτείνουμε είναι σε γενικές γραμμές αποδεκτός από όλους. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των εταιρειών, η μεγαλύτερη υποκατηγορία καθαριστικών τουαλέτας είναι τα υγρά προϊόντα σε μπουκάλι, με μερίδιο σε αξία 33,4%. Ακολουθούν τα στερεά μπλοκ, με μερίδιο που κυμαίνεται μεταξύ 30% και 33%, τα υγρά μπλοκ, αντιστοίχως με 14%-20%, τα μπλοκ χωρίς θήκη, με μερίδιο 6,2% και έπονται τα προϊόντα που τοποθετούνται στο καζανάκι, με μερίδιο 10%-11,8%.

Σύμφωνα με υπολογισμούς εταιρείας του κλάδου, βασισμένους σε στοιχεία της Symphony IRI, τα μπλοκ κατέχουν συνολικά μερίδιο 53,7%, τα υγρά σε μπουκάλι 35,5% και τα καθαριστικά που τοποθετούνται στο καζανάκι μερίδιο 8,6%. Τα μερίδια σε όγκο είναι δύσκολο να καταμετρηθούν, λόγω της πληθώρας μονάδων μέτρησης ανά υποκατηγορία, οπότε τα προαναφερόμενα μερίδια διαφοροποιούνται ανάλογα με το πώς «είδε» η κάθε εταιρεία του κλάδου την κατηγορία στο δωδεκάμηνο, μέχρι τον φετινό Αύγουστο.

Η υποκατηγορία των μπλοκ
Η πορεία της υποκατηγορίας των μπλοκ, όπως τονίζεται από παράγοντες της αγοράς, συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις καινοτομίες που εμφανίζονται στα προϊόντα της. Η τιμή του προϊόντος φαίνεται ότι δεν έχει, από άποψη μεγέθους, τη σημασία που οι καταναλωτές δίνουν στις νέες προϊοντικές προτάσεις που τους γίνονται.

Γι’ αυτό, άλλωστε, οι εταιρείες του κλάδου επικεντρώνουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον στις προϊοντικές καινοτομίες στην υποκατηγορία, με συνέπεια τις συνεχείς νέες προτάσεις στο ράφι. Άλλωστε, οι καταναλωτές φαίνονται διατεθειμένοι να προτιμούν το premium προϊόν ακριβότερης τιμής, αρκεί να πείθονται ότι τους προσφέρει προστιθέμενη αξία.

Με διψήφιους ρυθμούς σύμφωνα με την SC Johnson, εξακολουθεί να αναπτύσσεται το Duck Fresh Discs, προϊόν που «άνοιξε» προ διετίας την αγορά των μπλοκ χωρίς θήκη. Το προϊόν τοποθετείται απευθείας στη λεκάνη της τουαλέτας και προσφέρει δράση απολυμαντική, κατά των αλάτων και αρωματική για οκτώ εβδομάδες, δηλαδή διπλάσιου χρόνου από τα ανταγωνιστικά του. Επίσης, ο χρήστης δεν χρειάζεται να το πιάνει με τα χέρια του όταν πρέπει να το αλλάξει, πράγμα που συνιστά βασικό πλεονέκτημά του. Πρόσφατα η εταιρεία λανσάρισε και ανταλλακτικά του προϊόντος.

Από την πλευρά της η Henkel λανσάρισε το Bref WC Power Active, το πρώτο καθαριστικό τουαλέτας με τέσσερις ενεργές πέρλες, που διατίθεται σε τρία αρώματα και μοντέρνα συσκευασία και προσφέρει ιδανικό καθαρισμό.

Η πορεία των πωλήσεων υγρών καθαριστικών σε μπουκάλι, αντίθετα, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις προωθητικές ενέργειες, αφού η τιμή σε αυτά αποτελεί το βαρύνον αγοραστικό κριτήριο. Η υποκατηγορία αυτή αποτελείται από τα απολυμαντικά και από τα αρωματικά υγρά –τα τελευταία κυριαρχούν στην εγχώρια κατανάλωση, καθώς τα απολυμαντικά υγρά δεν έτυχαν μεγάλης ανταπόκρισης από τη ζήτηση.

Οι δύο ομάδες υγρών υποχώρησαν σε αξία κατά 1,6% (απολυμαντικά) και 15,1% (αρωματικά) την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου φέτος. Οι προωθήσεις στην εν λόγω υποκατηγορία είναι συνεχείς και έντονες –σχεδόν, μάλιστα, με μόνιμο κωδικό στο ράφι τη συσκευασία «1+1 δώρο». Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι οι κωδικοί που είναι σε προσφορά παρουσιάζουν τις υψηλότερες πωλήσεις, πράγμα που πιστοποιεί την υψηλή ευαισθησία στη διενέργεια προσφορών.

Σύμφωνα με στέλεχος μεγάλης εταιρείας του κλάδου, τους τελευταίους μήνες ο καταναλωτής δείχνει προτίμηση στις εκπτωτικές προσφορές έως 50%. Τις προτιμά, μάλιστα, σε σχέση με τις προσφορές «1+1 δώρο», καθώς η συγκυρία τον ωθεί να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην άμεση μείωση της δαπάνης του κι όχι στη μεσοπρόθεσμη εξοικονόμηση.

Οι πτωτικές τάσεις στην υποκατηγορία των καθαριστικών για την τουαλέτα που τοποθετούνται στο καζανάκι αναμένεται ότι θα συνεχιστούν, καθώς η υποκατηγορία δεν εμφανίζει καινοτομίες.


Έντονη η παρουσία των PL
Στα καθαριστικά για την τουαλέτα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν έντονη παρουσία, σε όλες τις επιμέρους υποκατηγορίες τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εταιρείας του κλάδου, κατά μέσο όρο το μερίδιο των προϊόντων private label διαμορφώθηκε περίπου στο 13% σε αξία στο σύνολο της κατηγορίας κατά το κυλιόμενο δωδεκάμηνο έως τον Αύγουστο φέτος. Στελέχη άλλων εταιρειών προσδιορίζουν αυτό το μερίδιο γύρω στο 10%, μιλώντας όμως για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου φέτος.

Όπως εκτιμάται, τα private label έχουν το μεγαλύτερο μερίδιό τους στα υγρά καθαριστικά σε μπουκάλι και στα καθαριστικά που τοποθετούνται στο καζανάκι, και μάλιστα με τάση ανόδου. Στις υπόλοιπες υποκατηγορίες αντίθετα, τα μερίδιά τους φαίνεται ότι κινούνται πτωτικά.

Προωθήσεις και κοινωνική ευθύνη
Η κατηγορία είναι έντονα ανταγωνιστική και οι προωθητικές ενέργειες στο ράφι είναι συνεχείς. Εκτός από των προωθήσεων, που αφορούν επιπλέον σε προσφορά προϊόντος ή έκπτωση στην τιμή, προτιμώνται και οι κοινές προωθήσεις «πακέτου» προϊόντων διαφορετικών μαρκών της ίδιας εταιρείας.

Παράλληλα, οι εταιρείες του κλάδου δείχνουν ενδιαφέρον για την ανάδειξη του κοινωνικού τους έργου. Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, η SC Johnson ξεκίνησε πρόσφατα μια ενέργεια, βάσει της οποίας με την αγορά προϊόντων της ο καταναλωτής έχει την ευκαιρία να στηρίξει την οργάνωση «Το χαμόγελο του παιδιού», εφόσον η εταιρεία συγκεντρώνει ένα ποσό, που αντιστοιχεί στις πωλήσεις της, και το αφιερώνει στην εν λόγω οργάνωση.

Η διοίκησή της, μάλιστα, αισιοδοξεί ότι η συγκεκριμένη ενέργεια θα συνεχίσει να έχει ανταπόκριση, καθώς ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να συνδυάζει την προσφορά τιμής, που ανταποκρίνεται στις εισοδηματικές του ανάγκες, με το κοινωνικό έργο.

Πρόβλεψη
Η αγορά των καθαριστικών-αρωματικών τουαλέτας φέτος αναμένεται ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά, τόσο όσον αφορά στις πωλήσεις όσο και την κατανομή των μεριδίων ανά υποκατηγορία, χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον των εταιρειών του κλάδου θα εξακολουθήσει να επικεντρώνεται στα μπλοκ, τη μόνη υποκατηγορία που προσφέρεται για επενδύσεις στο λανσάρισμα καινοτόμων προϊόντων.

Στη νέα χρονιά εκτιμάται ότι θα λανσαριστούν και νέα καινοτόμα προϊόντα, όπως και νέες προτάσεις στον τομέα των προωθητικών ενεργειών, εντός και εκτός καταστημάτων.

 Πίνακας: Πωλήσεις προϊόντων TBC σε αξία (χιλ. ευρώ)

 Είδος  2009  2010  Ιαν. – Αυγ. 2010  Ιαν. – Αυγ. 2011  Μεταβολή (%)
 Private label  1.490  1.640  1.030  1.150  11,7
 Σύνολο TBC  22.692  22.187  14.231  13.625  -4,3

 Πηγή: Symphony IRI