Από πληθώρα εξειδικευμένων και τεχνολογικά εξελιγμένων προϊόντων κατακλύζεται η αγορά των καθαριστικών οικιακής χρήσης.

Από πληθώρα εξειδικευμένων και τεχνολογικά εξελιγμένων προϊόντων κατακλύζεται η αγορά των καθαριστικών οικιακής χρήσης.

Η αγορά των καθαριστικών κινείται με 45 δισ. δρχ. τζίρο ετησίως. Εμφανίζεται ελαφρώς πτωτική σε όγκο, όχι όμως και σε αξία, αφού τα νέα εξειδικευμένα προϊόντα που λανσάρονται είναι ακριβότερα από τα παλαιότερα που αντικαθιστούν.

Η κατηγορία των καθαριστικών διακρίνεται σε 5 υποκατηγορίες: στα χλώρια, στα προϊόντα γενικού καθαρισμού (οι δύο παραπάνω κατηγορίες καλύπτουν σχεδόν το 60% της αγοράς σε αξία), στα προϊόντα για τζάμια και γυάλινες επιφάνειες, που αποτελούν το 10% της αγοράς, στα προϊόντα για την τουαλέτα, με μερίδιο αγοράς 15% και στα εξειδικευμένα προϊόντα για κουζίνα και μπάνιο, με μερίδιο αγοράς επίσης 15%.

Χλώρια

Τα χλώρια, που χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως, χωρίζονται με τη σειρά τους στα απλά, η πορεία των οποίων εμφανίζεται πτωτική και στα συμπυκνωμένα με αυξητική πορεία. Τα χλώρια είναι ουσιαστικά… παιχνίδι για έναν παίκτη, τη χλωρίνη Klinex της Unilever, που έχει μερίδιο 88% σε αξία. Παρουσία έχουν επίσης το Forte Chlor της Rolco και το Azax Cloron της Colgate, ενώ το υπόλοιπο 10% ανήκει σε μικρά brands (3%), τα οποία είναι πτωτικά (πιο πολύ δύναμη εμφανίζουν στη Μακεδονία) και στα own brands των αλυσίδων (7%).

Προϊόντα γενικού καθαρισμού

Tα προϊόντα γενικού καθαρισμού είναι υγρά και χρησιμοποιούνται κυρίως στο πάτωμα αλλά και σε μικρές επιφάνειες αδιάλυτα. Η αγορά προϊόντων γενικού καθαρισμού εμφανίζεται σταθερή εδώ και τρία χρόνια, ωστόσο αυξάνει λίγο σε αξία διότι λανσάρονται ακριβότερα προϊόντα. Στα προϊόντα γενικού καθαρισμού ο μεγάλος παίκτης είναι η Colgate, με ένα μερίδιο 64%, με τις μάρκες Azax και Fabuloso. Σ' αυτή την κατηγορία των προϊόντων γενικού καθαρισμού η μεγάλη μάρκα είναι το Azax, το οποίο είναι ό,τι η Klinex για τα χλώρια. Το Azax ultra είναι το μεγαλύτερο προϊόν της κατηγορίας αυτής.

Προϊόντα για τζάμια και γυάλινες επιφάνειες

Η αγορά προϊόντων για τζάμια και γυάλινες επιφάνειες είναι μια αγορά κορεσμένη. Την πρωτοκαθεδρία στα τζάμια έχει επίσης η Colgate, με μερίδιο αγοράς περίπου 69% σε αξία.

Προϊόντα για την τουαλέτα

Τα προϊόντα για την τουαλέτα χωρίζονται σε υγρά, μπλοκς (ταμπλέτες, gel, προϊόντα σε υγρή μορφή, προϊόντα για το καζανάκι) και σε σκόνες. Η κατηγορία καθαριστικών για την τουαλέτα απογειώθηκε από πέρυσι (1999), που σημείωσε αύξηση της τάξης του 40% σε σχέση με το 1998, με αποτέλεσμα να είναι μία έντονα αυξανόμενη αγορά. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η είσοδος της Klinex στη συγκεκριμένη κατηγορία. Κατά το τρέχον έτος αυξάνεται με ρυθμούς υψηλότερους από 20% σε σχέση με πέρυσι. Στην αγορά της τουαλέτας κυρίαρχη θέση έχουν το Harpic της Benckiser, η Klinex της Unilever, το Παπί της Johnson και το Afroso της Σαράντης. Πρόσφατα, κυκλοφόρησαν δύο νέα προϊόντα για την τουαλέτα από την Henkel : το BREF WC ACTIVE TABS και το BREF WC ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΦΡΟΣ. Το ΝΕΟ BREF WC ACTIVE TABS, είναι το μοναδικό προϊόν σε μορφή ταμπλέτας. Δρά κάτω από την επιφάνεια του νερού, εκεί που συνήθως συγκεντρώνονται βρομιά, πουρί, μικρόβια και βακτηρίδια. Το BREF WC ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΦΡΟΣ, φτάνει στα πιο "δύσκολα" σημεία, ακόμα και κάτω από το χείλος της λεκάνης, διαλύοντας τα άλατα, ενώ αφαιρεί επίμονη βρομιά και βακτηρίδια, με ένα απλό ψέκασμα. Η σειρά θα υποστηριχθεί με τηλεοπτική καμπάνια και προωθητικές ενέργειες. Σημαντική παρουσία έχει επίσης το Wc Net της Τρίπλεξ.

Εξειδικευμένα προϊόντα

Τα εξειδικευμένα προϊόντα για την κουζίνα και το μπάνιο χωρίζονται σε κρέμες, spray, σκόνες και σε εξειδικευμένα υγρά (αποφρακτικά, υγρά για άλατα). Τα προϊόντα κουζίνας – μπάνιου μεγαλώνουν συνολικά κατά 15%, αλλά μέσα σ' αυτά οι κρέμες είναι σταθερές, οι σκόνες πτωτικές, τα εξειδικευμένα υγρά σταθερά ενώ τα spray είναι αυτά που σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Τα spray είναι το κομμάτι που “ανοίγει” μεγαλώνει όλη την κατηγορία κουζίνας – μπάνιου και αυτό οφείλεται στο ότι τρεις πολυεθνικές εταιρείες έβγαλαν και υποστηρίζουν τρία πολύ μεγάλα προϊόντα: η Unilever λάνσαρε το Klinex spray για την κουζίνα και το μπάνιο, η Colgate έβγαλε το Azax expert για τα άλατα του μπάνιου και για καθαριότητα και η Procter & Gamble το Viakal spray. Σε ό,τι αφορά τις κρέμες ηγέτης είναι το Cif της Unilever, ενώ στις σκόνες, αγορά πτωτική, αισθητή παρουσία έχει το Roli της Rolco.

Στα υγρά ο leader είναι η Procter & Gamble με το Viakal και ακολουθεί το Smac από την Triplex.

Στα σπρέι, που είναι η μεγάλη έκρηξη του 2000, υπάρχουν τρεις μεγάλοι παίκτες: η Colgate με το Azax Expert (η μεγαλύτερη μάρκα των σπρέι), η οποία το 1999 λανσάρισε το Shower power και τα αντιβακτηριδιακά spray. Η δεύτερη είναι η Unilever με το λανσάρισμα, το Μάρτη του 2000, του Klinex μπάνιο και Klinex κουζίνα. O τρίτος παίκτης είναι η Procter & Gamble με το Viakal που λανσαρίστηκε φέτος.

Στην κατηγορία των εξειδικευμένων προϊόντων (φούρνου και γκριλ, κατά των οσμών κλπ.) παρουσία έχει επίσης η εταιρεία Γερολυμάτος με τη σειρά K2r.

Όπως είναι φανερό, στη συνολική κατηγορία των καθαριστικών το ενδιαφέρον εστιάζεται στην τουαλέτα και στην κουζίνα – μπάνιο (μικρές επιφάνειες).

Σε ολόκληρη την κατηγορία των καθαριστικών υπάρχουν δύο εταιρείες, η Lever και η Colgate, και οι δύο με μερίδια αγοράς περισσότερο από 30% η καθεμία. Το υπόλοιπο 35% περίπου της αγοράς είναι σπασμένο σε περισσότερες από 12 εταιρείες. Σε επίπεδο μαρκών οι μεγαλύτερες μάρκες της αγοράς των καθαριστικών, η Klinex και το Azax, καλύπτουν και οι δύο μαζί πάνω από το 50% της αγοράς. Ολες οι υπόλοιπες καλύπτουν λιγότερο από 5% της αγοράς η καθεμία. Ο λόγος είναι κυρίως γιατί οι υπόλοιπες σειρές δεν δραστηριοποιούνται σε όλες τις κατηγορίες καθαριστικών.

Καταναλωτικές τάσεις

Οι καταναλωτικές τάσεις στα καθαριστικά σπιτιού εστιάζονται στην ευκολία στη χρήση, στα εξειδικευμένα προϊόντα και στο στεγνό καθάρισμα. Η τάση για ευκολία στη χρήση αποδεικνύεται από την αποδοχή που είχε η προσπάθεια της βιομηχανίας στα spray. Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη τα spray είναι μία μεγάλη κατηγορία καθαριστικών προϊόντων και στην Ελλάδα δεν ήταν πειστικά για πολλά χρόνια, ο καταναλωτής τώρα συνειδητοποίησε αφενός ότι τα προϊόντα αυτά δεν είναι πολύ ακριβά, γιατί η δοσολογία είναι χαμηλότερη, αφετέρου ότι ταιριάζουν πάρα πολύ στο χρόνο που τώρα έχουν οι καταναλώτριες να διαθέσουν για να καθαρίσουν. Επιπλέον, τώρα έχουν βγει πολλά καλά προϊόντα, τα οποία οι καταναλώτριες τα δοκιμάζουν, πείθονται και μεταδίδουν το μήνυμα. Μία μεγάλη καινοτομία που ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ευκολία στη χρήση είναι τα υγρά πανάκια της Klinex, που λανσαρίστηκαν φέτος, τα οποία έχουν χρήσεις στις μικρές επιφάνειες του σπιτιού αλλά και χρήσεις εκτός σπιτιού και τα οποία έτυχαν μεγάλης αποδοχής από το ελληνικό καταναλωτικό κοινό. Σαν γενικό συμπέρασμα μπορούμε να πούμε πως ο καταναλωτής, όταν πρόκειται για ευκολία στη χρήση, κάνει υποχωρήσεις σε ότι αφορά στην τιμή. Για αυτό και η ευκολία στη χρήση ήταν το μέσο για την ανάπτυξη της αγοράς καθαριστικών σε αξία, μιας αγοράς που ήταν σχεδόν κορεσμένη σε όγκο.

Η τάση για στεγνό καθάρισμα αν επεκταθεί θα μειώσει τα υγρά καθαρισμού και υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει στην κατηγορία προϊόντων γενικού καθαρισμού. Η κατηγορία αυτή οδηγείται από την Procter & Gamble και τη Johnson, οι οποίες έβγαλαν το Swiffer και το Pronto σύστημα αντίστοιχα. Μία νέα καταναλωτική τάση είναι αυτή για έτοιμους συνδυασμούς. Οι έτοιμοι συνδυασμοί αναμένεται να βρίσκονται στο κέντρο της ανάπτυξης προϊόντων στο εγγύς μέλλον. Μία άλλη ενδιαφέρουσα μελλοντική όμως καταναλωτική τάση είναι να προσφέρουν οι ίδιες οι εταιρείες υπηρεσίες καθαριότητας με εξειδικευμένα συνεργεία στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά τα παραδοσιακά καθαριστικά, το παιχνίδι παίζεται ακόμα σε δύο τομείς: στα αρώματα και στην υγιεινή. Ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν σημαντικά καινοτόμα νέα στο χώρο των καθαριστικών, βγαίνουν πάρα πολλά νέα προϊόντα, με κύρια υπόσχεση στον καταναλωτή το ωραιότερο άρωμα. Αυτό έρχεται να καλύψει μία μεγάλη καταναλωτική ανάγκη που είναι η ευχαρίστηση από τη χρήση του προϊόντος. Μία σημαντική τάση η οποία εμφανίζεται τώρα στην αγορά είναι τα προϊόντα τα οποία εκτός από το να δίνουν εξαιρετική καθαριότητα, θα αρωματίζουν και το χώρο.

Η δεύτερη μεγάλη τάση στα παραδοσιακά καθαριστικά είναι η υγιεινή που σημαίνει “καθαρίζω και παράλληλα σκοτώνω μικρόβια”. Στην κατηγορία αυτή έχει γίνει μία ολόκληρη προσπάθεια εισαγωγής νέων προϊόντων υπό τον τίτλο αντιβακτηριδιακά, τα οποία όμως κατέχουν μικρό μερίδιο στη συνολική αγορά καθαριστικών.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

  • Ευκολία στη χρήση

  • Εξειδικευμένα προϊόντα

  • Στεγνό καθάρισμα

  • Υγιεινή & Αρώματα

  • Συνδυασμένη καθαριστική & απολυμαντική δράση

  • Ετοιμοι συνδυασμοί

  • Υπηρεσίες καθαριότητας από τις εταιρίες