Πτωτικά κινείται η αγορά των καθαριστικών τουαλέτας. Οι εταιρείες του κλάδου επιχειρούν είτε να διατηρήσουν τα μερίδιά τους με εκτεταμένα προγράμματα προσφορών, που μειώνουν τα κέρδη τους, είτε να τα επεκτείνουν με καινοτόμες προϊοντικές προτάσεις.

Από τη γενικότερη τάση κάμψης των πωλήσεων στα προϊόντα καθαρισμού του σπιτιού δεν ξεφεύγουν τα καθαριστικά τουαλέτας. Στο πλαίσιο αυτό, και στα καθαριστικά και στα απολυμαντικά τουαλέτας η μείωση των πωλήσεων είναι αισθητή, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία. Οι προμηθεύτριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με έναν «πόλεμο» προσφορών. Πράγματι, ενώ η πτώση σε όγκο πωλήσεων ήταν κατά τι μικρότερη στο πρώτο εξάμηνο του 2012, σε σχέση με την περσινή στο αντίστοιχο διάστημα, ήτοι -7,4% έναντι -8,4% (ως προς το α΄ 6μηνο του 2010), η πτώση των πωλήσεων σε αξία έφτασε το -14,8% έναντι -7,7% στο πρώτο εξάμηνο του 2011, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Όπως σημειώνει η κυρία Μαρία Ζωγράφου από τη Henkel ( brand Bref), τα στοιχεία αν μη τι άλλο πιστοποιούν τη διενέργεια έντονων προωθητικών ενεργειών, που συνεπάγονται τον υψηλό ρυθμό συρρίκνωσης της αξίας πωλήσεων. Οι κύριες μορφές προωθητικών ενεργειών στο προηγούμενο διάστημα ήταν η πρόταση συσκευασιών με δύο διαφορετικά προϊόντα, οι συσκευασίες τύπου «1+1 δώρο» και οι μειώσεις τιμών. Τα πιο έντονα προωθητικά προγράμματα έγιναν στα υγρά καθαριστικά της τουαλέτας.

«Οι καταναλωτές αναζητούν ξεκάθαρα συμφέρουσες προτάσεις. Προσφέροντας με το προϊόν σου το προϊόν μιας άλλης κατηγορίας, κεντρίζεις το ενδιαφέρον τους. Οι συνδυαστικές λύσεις στα προγράμματα προσφορών είναι η νέα τάση που κερδίζει το καταναλωτικό κοινό», σημειώνει ο κ. Αλέξης Χατζηαλεξίου της Reckitt Benckiser Ελλάς (Brand Harpic). «Οι αλυσίδες προσπαθούν να διατηρούν χαμηλά τις τιμές ώστε να είναι ανταγωνιστικές, ακολουθώντας την τιμολογιακή πολιτική των προμηθευτών τους, οι οποίοι υιοθετούν διαφορετικές πολιτικές promotion, με συνηθέστερες τις on-pack προσφορές και τις έντονες tailor made ενέργειες», συμπληρώνει ο κ. Γιάννης Δάλκος από την SC Johnson Hellas (brand Duck).

Αρκετά αποτελεσματικές θεωρούνται οι προωθητικές ενέργειες μέσω της συμμετοχής των υπό προώθηση προϊόντων στα σχετικά φυλλάδια των αλυσίδων, με εκπτώσεις τιμής για συγκεκριμένη περίοδο, όπως και με όχημα σε αρκετές περιπτώσεις των καρτών πιστότητας των αλυσίδων. Η Sarantis (brand Afrosso) εφαρμόζει προωθητικά προγράμματα που περιλαμβάνουν την αξιακή έκπτωση, το «1+1 δώρο» ή το «2+1 δώρο». «Και οι τρεις μορφές είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, καθώς οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για τις προσφορές περισσότερο από ποτέ», σημειώνει η εκπρόσωπος της εταιρείας κυρία Ιωάννα Γρηγορίου.

Θύματα της κρίσης
Η γενικότερη πτώση σε όγκο και σε αξία πωλήσεων δεν είναι, φυσικά, ομοιόμορφη σε όλα τα προϊόντα φροντίδας της τουαλέτας. Απεναντίας, οι διαφορές μεταξύ των υποκατηγοριών είναι έντονες. Την μεγαλύτερη μείωση σε αξία πωλήσεων υπέστησαν τα μπλοκ τουαλέτας, ιδιαίτερα εκείνα που τοποθετούνται στο καζανάκι, στα οποία η πτώση σε αξία πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2012, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011, έφτασε στο -16,3%, ενώ σε όγκο πωλήσεων η πτώση ήταν -7,6%. Στα μπλοκ λεκάνης, ένας τομέας όπου εμφανίστηκαν πολλά καινοτόμα προϊόντα, ενώ η πτώση σε όγκο πωλήσεων ήταν η μικρότερη στην κατηγορία για το πρώτο εξάμηνο του 2012 (-3%), οι χαμηλές τιμές και οι προσφορές οδήγησαν σε μεγάλη πτώση την αξία πωλήσεων, η οποία έφτασε το -14,9% «Οι τιμές μας τα τελευταία χρόνια είτε παραμένουν σταθερές είτε μειώνονται όπου κρίνεται αναγκαίο», σημειώνει η κυρία Γρηγορίου, πράγμα που ισχύει γενικότερα στην αγορά του κλάδου.

Στον ίδιο χορό και τα PL
Μια ματιά στα ράφια της κατηγορίας αρκεί για τη διαπίστωση του μεγέθους της διείσδυσης τον προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε αυτήν, κυρίως στα υγρά καθαριστικά και λιγότερο στα μπλοκ λεκάνης. Οι τιμές τους είναι συχνά αρκετά χαμηλότερες των επώνυμων καθαριστικών-απολυμαντικών τουαλέτας, οπότε προτιμώνται από τους καταναλωτές. Βέβαια, ο «πόλεμος τιμών», ενώ οδήγησε σε νέα αύξηση του όγκου πωλήσεων των PL κατά 8,9% το πρώτο εξάμηνο του 2012, σε σχέση με του 2011, έριξε σημαντικά την αξία των πωλήσεών τους στο ίδιο διάστημα, στο επίπεδο του -6,7%. Σύμφωνα με τη Symphony IRI, τα μεσαίου μεγέθους καταστήματα (400-1000 τμ) η πτώση σε όγκο πωλήσεων περιορίστηκε στο -2,6% και σε αξία έφτασε στο -7,8% στο πρώτο εξάμηνο του 2012, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011. Αντίθετα, στα καταστήματα 1.000- 2.500τμ ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά -15,3% και η αξία πωλήσεων κατά -22,6%. Από τις περιοχές της Ελλάδας η μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στην Πελοπόννησο (-15,3 % σε όγκο και -20,2 % σε αξία) και ακολουθεί η Κρήτη (-20,0% σε όγκο και -26,9% σε αξία).

Το σωσίβιο της καινοτομίας
Αν και η οικονομική κρίση τους στρέφει το κοινό στα προϊόντα χαμηλής τιμής και στα PL, η επιβράβευση της καινοτομίας δεν σταματά, σημειώνει ο κύριος Δάλκος, συμπληρώνοντας πως αυτό αποδεικνύει η κινητικότητα των μπλοκ χωρίς θήκη, της μόνης υποκατηγορίας που εμφανίζει ανάπτυξη. «Η SCJ», τονίζει, «συνεχίζει να καινοτομεί, παρουσιάζοντας φέτος τo νέο Duck Fresh Patch, ένα μπλοκ τουαλέτας χωρίς θήκη, που είναι πολύ διακριτικό, εύκολο στη χρήση σε πολύ προσιτή τιμή». Η κυρία Ζωγράφου δηλώνει την πεποίθησή της πως μέσω των καινοτομιών μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι αν διαχωρίζαμε τα προϊόντα σε παραδοσιακά και καινοτόμα, θα διαπιστώναμε ότι «τα δεύτερα τείνουν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στην αγορά».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Bref Power Active Hygiene, προϊόντος ενισχυμένου με χλώριο, που υπόσχεται τετραπλή δράση, αφού παράγει περισσότερο καθαριστικό αφρό, περιέχει σύστημα ενεργής προστασίας που προλαμβάνει το πουρί και διατίθεται σε διακριτικά αρώματα, εξασφαλίζοντας σύμφωνα με τους κατασκευαστές του καλύτερη υγιεινή για την τουαλέτα. Στα στοιχεία που καθιστούν ελκυστικό το προϊόν σημειώνεται ότι πρέπει να προστεθούν ο μοντέρνος σχεδιασμός του, με τις τέσσερις πέρλες, η καλύτερη προσαρμογή του στη λεκάνη και η πιστοποίηση της ασφάλειάς του για τα παιδιά.

Στο πλαίσιο της επιβράβευσής του, το προϊόν αύξησε το μερίδιο του στην αγορά, καθώς οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, και μάλιστα χωρίς προωθητικές ενέργειες και εκπτώσεις στην τιμή του. Γενικότερα η Henkel ακολουθεί πολιτική διατήρησης των τιμών στα μπλοκ, ενώ ενισχύει με προωθητικές ενέργειες και εκπτώσεις τα υγρά καθαριστικά. Οι προμηθεύτριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο στρέφονται σε πιο εξελιγμένα τεχνολογικά προϊόντα, που προσφέρουν κάτι περισσότερο από το απλό αρωματικό προϊόν, επιβεβαιώνει η κυρία Γρηγορίου. Blocks χωρίς θήκη και blocks που περιστρέφονται με τη δύναμη του νερού είναι μερικές από τις νέες προτάσεις τους.