Στο απόλυτο αδιέξοδο οδηγήθηκε μετά από 31 χρόνια παρουσίας στο οργανωμένο λιανεμπόριο, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο από το 2000 Ατλάντικ. Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να κλείσει στην εταιρεία την πόρτα του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007, και ουσιαστικά να την αφήσει εκτεθειμένη έναντι των πιστωτών της, προδιαγράφει ένα θερμό καλοκαίρι τόσο για την ίδια όσο και για τους προμηθευτές της.

Bέβαια, την «πόρτα» της συνδιαλλαγής για την αλυσίδα έκλεισαν πρώτα οι πιστωτές της, οι οποίοι, στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος, δεν δέχθηκαν την πρότασή της για τη ρύθμιση των χρεών της. Μόλις το 6,7% των πιστωτών θέλησαν να συνδιαλλαγούν… Εντέλει το γεγονός είναι ότι η εταιρεία δεν έπεισε το 51% των πιστωτών της για συνδιαλλαγή, πράγμα που την οδήγησε σε αδιέξοδο.

Η Ατλάντικ δεν έχασε χρόνο, αφού παράλληλα με τις προσπάθειές της να ενταχθεί στο άρθρο 99, άρχισε να πουλά καταστήματά της είτε σε ανταγωνιστές της είτε σε έναν περιορισμένο αριθμό προμηθευτών, για την κάλυψη υποχρεώσεων προς αυτούς, ενώ αρκετά τα έκλεισε. Συνολικά πουλήθηκαν 103 μονάδες του δικτύου της, ενώ 27 έκλεισαν, ώστε αυτό αφομοιώθηκε σε 31 από 161 μονάδες που ήλεγχε πριν η εταιρεία πάρει την «κάτω βόλτα».

Από την εκποίηση των μονάδων της η αλυσίδα μείωσε τις οφειλές της κατά 78 εκατ. ευρώ. Βάσει στοιχείων της, το σύνολο των υποχρεώσεών της προς τους προμηθευτές της στις 30 Απριλίου φέτος ανέρχονταν σε 117 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 95,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε επιταγές πληρωτέες και τα 21,8 εκατ. ευρώ σε ανοιχτά υπόλοιπα.

Στις υποχρεώσεις της, φυσικά, περιλαμβάνονται και οφειλές έναντι του ΙΚΑ, του Δημοσίου και των τραπεζών. Η εταιρεία επισήμως δεν έχει δώσει στοιχεία για το σύνολο των υποχρεώσεών της, ωστόσο παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για «μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Πλέον η εισηγμένη είναι αντιμέτωπη με την τραπεζική αγορά και με δεκάδες προμηθευτές, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη κινήσει τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων πτώχευσης. Η ίδια υπέβαλλε αίτηση παύσης πληρωμών από τις 8 Ιουνίου, προνοώντας για την απόρριψη της αίτησης υπαγωγής της στο άρθρο 99.
Στελέχη της αγοράς, σχολιάζοντας τις κλαδικές επιπτώσεις από την «υπόθεση Ατλάντικ», αναφέρουν ότι δυσχερή κατάσταση αντιμετωπίζουν ήδη οι μικροί και μικρομεσαίοι προμηθευτές της, κυρίως οι παραγωγοί προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό της. Για τους ισχυρούς οι συνέπειες είναι ελεγχόμενες, καθώς επί μακρό διάστημα είχαν πάψει να την τροφοδοτούν, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί της.

Στους μεγάλους χαμένους του ναυαγίου Ατλάντικ είναι η οικογένεια Λαουτάρη, βασικού μετόχου της εισηγμένης, που επιχειρούσε ανεπιτυχώς την έξοδό της από αυτήν εδώ και χρόνια, διαβλέποντας το μοιραίο. Εγκλωβισμένη σήμερα, με ένα πακέτο μετοχών άνω του 20%, στρέφεται νομικά εναντίον της διοίκησης της Ατλάντικ. Επισημαίνεται ότι ο κ. Λαουτάρης αρκετά χρόνια πριν προειδοποιούσε σχετικά τις αρχές του Χρηματιστηρίου, συναρμόδιους υπουργούς και βουλευτές. Κανείς, ωστόσο, δεν λάμβανε υπόψη τις καταγγελίες του ή δεν είχε την τόλμη να παρέμβει…

Οι τελευταίες αλλαγές
Οι τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με την «τύχη» κάποιων Ατλάντικ, σύμφωνα με την έρευνά μας στην τράπεζα δεδομένων του Πανοράματος των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ, είναι οι εξής:
• Στην Εύβοια Μάρκετ περιήλθαν 4 καταστήματα: από ένα σε Ψαχνά και Χαλκίδα και δύο στην Πάρο. Το κατάστημα της Παροικιάς Πάρου προήλθε από την εταιρεία Ζουμής Γ.Ν. ΑΕ.
• Στην ΑΒ Βασιλόπουλος μεταβιβάστηκαν από τη ΒΕΛΠΑΖ τα Ατλάντικ της Νέας Χαλκηδόνας και του Καρέα. Το Ατλάντικ Πατησίων (Δεμερτζή 16) της μεταβιβάστηκε από τη ΜΕΒΓΑΛ.
• Στη Μασούτης περιήλθαν τα Ατλάντικ της Νέας Ιωνίας Βόλου, του Πανοράματος και της Καλαμαριάς. Τα δύο της Θεσσαλονίκης μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία από τη Frost-It.
• Η Πέντε εγκαινίασε τον Απρίλιο ένα κατάστημα στο Αίγιο, σε διεύθυνση που προηγουμένως λειτουργούσε ένα Ατλάντικ (Κορίνθου 116).