Η πανδημία εκτόξευσε τις πωλήσεις σε ορισμένες κατηγορίες κατεψυγμένων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, ενώ οι ανατιμήσεις σε κάποιες αύξησαν εντυπωσιακά το μερίδιο των PL προϊόντων. Ωστόσο, το βαρύτατο πλήγμα στην αγορά ho.re.ca. δημιουργεί ανησυχία μέχρι πανικό στη βιομηχανία, καθώς οι μειώσεις τζίρου έως 35% ωθούν κατά περίπτωση σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Τη χαρά για τη διατροφική καταξίωση των κατεψυγμένων τροφίμων από το καταναλωτικό κοινό την παγώνει ο βοριάς της διπλής κρίσης, στη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Μια από τις ευρείες κατηγορίες τροφίμων που ευνόησε η πανδημία, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, είναι αυτή των κατεψυγμένων. Το ότι αποθηκεύονται για σαφώς μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι τα νωπά, ενώ η τιμή τους σε πολλές κατηγορίες τροφίμων κατάψυξης είναι χαμηλότερη από των φρέσκων, όπως και γιατί πιθανώς θεωρήθηκαν ασφαλέστερα σε περίοδο πανδημίας, ώθησε σε εντυπωσιακή άνοδο τη ζήτηση αρκετών κατηγοριών τους.

Όπως σημειώνει η κ. Κατερίνα Παπαγεωργίου, αγοράστρια της Διεύθυνσης Νωπών Τροφίμων της Metro, κατεψυγμένα τρόφιμα όπως το κρέας, το ψάρι, οι πίτες, οι πατάτες, τα λαχανικά και τα έτοιμα γεύματα «είναι το μέλλον του λιανεμπορίου και οι προμηθευτές οφείλουν να επενδύουν στην εξέλιξή τους, καλύπτοντας τις καταναλωτικές ανάγκες με όσο το δυνατόν πιο προσιτές τιμές». Για τα στελέχη της Μπάρμπα Στάθης, η στροφή των καταναλωτών στα κατεψυγμένα είναι φαινόμενο πολυπαραγοντικό. Η η αντίληψή τους γι’ αυτά άλλαξε ριζικά τα τελευταία χρόνια, «με την καταλυτική συνεισφορά της Μπάρμπα Στάθης, τόσο μέσω της εκπαίδευσης των καταναλωτών στις ορθές διατροφικές πρακτικές και την υγιεινή διατροφή, όσο και με τις συνεχείς καινοτόμες προτάσεις προϊόντων». Και σχολιάζουν ότι η αγορά τους τα τελευταία χρόνια «παρουσιάζει σταθερή και επιταχυνόμενη ανάπτυξη ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα προϊόντα λαχανικών, στο πλαίσιο της τάσης για υγεία και ευεξία (health & wellness). Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσιάζουν και τα προϊόντα ζυμών, όπου η τάση για την παραδοσιακή τοπική διατροφή είναι ο οδηγός».
Από μια άλλη σκοπιά, ο κ. Ιωάννης Ρούδας, γενικός διευθυντής Délifrance Hellas, σημειώνει πως οι παραγωγοί κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων, το λιανεμπόριο και η μαζική εστίαση τα τελευταία χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς προκλήσεις, όπως «οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, οι αυξημένες απαιτήσεις σε παραγωγές, οι επιβολές έμμεσων ή άμεσων φόρων, δασμών ή περιορισμών στις εισαγωγές τρίτων χωρών κ.ά. Όλα αυτά σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησαν σε αυξήσεις τιμών, σε άλλες σε μείωση κερδών, με αποτέλεσμα την αδυναμία των επιχειρήσεων να διαχειριστούν τη νέα κρίση, λόγω της πανδημίας», αποδίδοντας σε αυτή την αδυναμία τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, στον τομέα τόσο της παραγωγής όσο και της λιανικής, ενώ στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνει: «Ελάχιστες εταιρείες έχουν επενδύσει σε νέες γραμμές παραγωγής, εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες…».

Πώς εξελίχθηκε η αγορά ανά κατηγορία
Όπως μας είπε η κ. Βάσω Μωραϊτέλη, Client Service Executive της IRI, από την έναρξη του έτους ως τις 27 Σεπτεμβρίου η κατηγορία των κατεψυγμένων συσκευασμένων κρεάτων εμφάνισε άνοδο πωλήσεων 7,6% σε όγκο και 12,5% σε αξία, επισημαίνοντας τη σημαντική άνοδο στις τιμές των προϊόντων της, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η εκρηκτική άνοδος πωλήσεων του κατεψυγμένου κρέατος ιδιωτικής ετικέτας κατά 81,3% σε όγκο και 72,9% σε αξία πωλήσεων. Μόλις σε ένα χρόνο το μερίδιό του ανέβηκε από 21% σε 36% στο σύνολο της κατηγορίας! «Εδώ υπάρχει και η μεγάλη ευκαιρία για το κατεψυγμένο κρέας», λέει η κ. Παπαγεωργίου, σχολιάζοντας: «Πρόκειται για ένα ακριβό προϊόν, που σαφώς δεν μπορεί να λείπει από τη διατροφή μας. Το νωπό κρέας είναι ακόμα πιο ακριβό, άρα η πρότασή μας είναι να προσφέρουμε στον καταναλωτή μια πιο οικονομική επιλογή. Το ίδιο ισχύει και για το ψάρι. «Έξυπνες» και πρακτικές μερίδες στην κατάψυξη. Δε λήγουν άμεσα, δεν τα πετάω! Σε περιόδους κρίσης η ιστορία έχει δείξει ότι τα premium προϊόντα που καταναλώνονται στο σπίτι εμφανίζουν ανοδική τάση πωλήσεων. Έτσι, γιατί να μη βρίσκω στην κατάψυξη του σπιτιού μου την tomahawk μπριζόλα ή το rib-eye και το black angus κρέας;».
Όλες οι κατηγορίες κατεψυγμένων προϊόντων σημείωσαν άνοδο την εν λόγω περίοδο, αν και τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξής τους διαφοροποιούνται ανά περίπτωση.

Οι πωλήσεις των κατεψυγμένων ημιέτοιμων και έτοιμων φαγητών αυξήθηκαν κατά 8,9% σε όγκο και 10,7% σε αξία, αλλά εδώ το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας ανέβηκε μόλις 1% σε όγκο, εμφανίζοντας οριακή πτώση σε αξία (0,6%).

Αντίθετα, στα κατεψυγμένα ψάρια η σημαντική άνοδος των πωλήσεων στα επώνυμα προϊόντα κατά 16,9% σε όγκο και 17,4% σε αξία εκφράστηκε και στο μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας με 16,6% κι ένα εντυπωσιακό 23,5% αντίστοιχα. Στα κατεψυγμένα λαχανικά η άνοδος των πωλήσεων μεταξύ επώνυμων και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων ήταν αναλογική. Στα μεν πρώτα ανήλθαν κατά 10,2% σε όγκο και 10,6% σε αξία, στα δε ιδιωτικής ετικέτας κατά 12,2% και 10,8% αντίστοιχα. Στην κατηγορία της κατεψυγμένης πατάτας, όμως, που στα επώνυμα η άνοδος των πωλήσεων ήταν σημαντική κατά 13,1% σε όγκο και 10,4% σε αξία, η άνοδος στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ήταν υπερδιπλάσια κατά 27,8% σε όγκο και 27,7% σε αξία. Ομοίως στην κατηγορία της κατεψυγμένης ζύμης και της πίτσας η μεγάλη άνοδος πωλήσεων κατά 18,4% σε όγκο και 14,8% σε αξία στα επώνυμα προϊόντα, ήταν εντυπωσιακή στην περίπτωση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, κατά 32,1% και 21,8% αντίστοιχα. Συμπερασματικά, η πίεση του μεριδίου των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας φαίνεται πως οδηγεί σε συγκράτηση, αν όχι σε πτώση, των τιμών.

Η κακοκαιρία πιέζει τις τιμές
Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Σίμο, διευθυντή πωλήσεων της Alterra, «οι κακές καιρικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια επηρεάζουν αρνητικά τη γεωργική παραγωγική ικανότητα, με συνέπεια μικρές ελλείψεις σε κάποιους κωδικούς και αύξηση του κόστους των προϊόντων». Παρ’ όλα αυτά η κατανάλωση των κατεψυγμένων λαχανικών είναι αυξητική και οι τιμές στο ράφι γενικά σταθερές. Μολονότι λόγω καιρικών συνθηκών και πανδημίας η τάση των τιμών στις πρώτες ύλες, κυρίως λόγω ελλείψεων, είναι αυξητική, λένε τα στελέχη της Μπάρμπα Στάθης, «η εταιρεία ακολουθεί σταθερή τιμολογιακή πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και το εισόδημα των νοικοκυριών. Προσαρμόζεται, στοχεύοντας στην προσφορά ασφαλών, ποιοτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών και προσφέρουν προστιθέμενη αξία στις επιλογές τους. Κυρίως φροντίζει η σχέση ποιότητας/τιμής να λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή».

Σε ό,τι αφορά τα κανάλια διανομής, ασφαλώς το πρωτεύον από κάθε άποψη είναι των σούπερ μάρκετ και cash & carry, που έχουν τη δυνατότητα διάθεσης ευρύτατης γκάμας προϊόντων κατάψυξης. Όπως σημειώνει ο κ. Χαράλαμπος Αλεξόπουλος, διευθυντής Πωλήσεων Ελλάδας και Κύπρου της McCain, οι λιανεμπορικές αλυσίδες είναι σημαντικό κανάλι διανομής, τόσο γιατί η διανομή, μέσω αυτών, γίνεται βάσει των προδιαγραφών της McCain όσο και λόγω της μεγάλης γεωγραφικής κάλυψης των δικτύων διανομής. Ως προς το e-trade τονίζει ότι «αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη δική μας κατηγορία προϊόντων», εξηγώντας ότι «τα κατεψυγμένα έχουν υψηλότερες δαπάνες μεταφοράς και αποθήκευσης, μια πραγματικότητα που τα διαφοροποιεί από άλλες προϊοντικές κατηγορίες».

Το παζλ των καταναλωτικών τάσεων
«Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, κυρίως όμως οι αλλαγές λόγω της πανδημίας, ωθούν τους καταναλωτές σε περιορισμό του χρόνου παρουσίας τους στα καταστήματα. Η ανάπτυξη ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ και e-food, καθώς και νέων εφαρμογών App στα κινητά τηλέφωνα, εξελίχτηκαν σε βασικούς συντελεστές επικοινωνίας», λέει ο κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, διευθυντής Πωλήσεων της Ioniki.

Από την πλευρά της η κ. Παπαγεωργίου παρατηρεί ότι αφενός «καθημερινά ο χρόνος προετοιμασίας του γεύματος γίνεται όλο και πιο περιορισμένος, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων». Αφετέρου «ο καταναλωτής στρέφεται πλέον πιο πολύ στα βιολογικά προϊόντα, στη vegan διατροφή και γενικότερα σε υγιεινές επιλογές για όλη την οικογένεια. Γι’ αυτό οι καταψύξεις των καταστημάτων εμπλουτίζονται με πλήθος επιλογών σε vegan πίτσες, πίτες, μπιφτέκια, γύρο κ.ά. Η μία μετά την άλλη οι εταιρείες παραγωγής αντιλαμβάνονται τη σχετική τάση της ζήτησης, προτείνοντας προϊόντα που ενθουσιάζουν το λιανεμπόριο». «Το κίνημα των Vegan έχει αλλάξει τη δομή της αγοράς, οδηγώντας την σε νέα προϊόντα, που πριν μερικά χρόνια φάνταζαν αδύνατον να υλοποιηθούν, όπως η μπουγάτσα με κιμά από φυτικό κρέας ή η σφολιάτα με φυτικό τυρί», επιβεβαιώνει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Εξάλλου, «η πανδημία και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης άλλαξαν τον τρόπο που οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους αλλά και καταναλώνουν», σημειώνουν τα στελέχη της Μπάρμπα Στάθης», επισημαίνοντας την αύξηση της κατ’ οίκον κατανάλωσης και των online παραγγελιών τροφίμων. «Επιπλέον καταγράφεται μία αυξανόμενη προτίμηση σε ελληνικά προϊόντα, απόρροια της επιτυχούς διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα την περίοδο του lockdown. Παράλληλα οι καταναλωτές φαίνεται ότι νοιάζονται περισσότερο για τη σχέση ποιότητας/τιμής, ενώ η στροφή τους σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, όπως στα λαχανικά και τις σαλάτες, ενισχύθηκε περαιτέρω», λένε.

Κλειδί, η στροφή στην υγιεινή διατροφή
«Η στροφή στην υγιεινή διατροφή είναι κατά τη γνώμη μου η σημαντικότερη καταναλωτική τάση των τελευταίων χρόνων», σημειώνει ο κ. Αλεξόπουλος, συμπληρώνοντας: «Όλοι μας ως καταναλωτές δίνουμε έμφαση στα συστατικά ή τον τρόπο παρασκευής των προϊόντων. Η McCain αναγνωρίζει τη σύγχρονη τάση και λανσάρει προϊόντα πατάτας, που παρασκευάζονται στο φούρνο και είναι το ίδιο νόστιμα και τραγανά, όπως τα τηγανητά. Παράλληλα, όμως, αποφεύγουμε τα έξτρα λιπαρά, τις μυρωδιές και την ατσαλιά στη κουζίνα, αφού η ευκολία αποτελεί πάντα βασικό στοιχείο της επιλογής ενός προϊόντος για την εργαζόμενη μητέρα».
«Δύο είναι οι κύριες τάσεις στην αγορά του foodservice», εξηγεί ο κ. Ρούδας: «Η πιο comfort προσέγγιση στην εστίαση και η υγιεινή διατροφή ή, αλλιώς, απενοχοποιημένη διατροφή, οπότε οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επενδύουν σε προϊόντα που απαντούν στην street food τάση, καθώς και σε clean label –όπως ονομάζονται τα προϊόντα, στα οποία δεν χρησιμοποιούνται καθόλου ή χρησιμοποιούνται ελάχιστα τα ενοχοποιημένα συστατικά (αλάτι, ζάχαρη, φοινικέλαιο κ.ά.)–, στηρίζοντας παράλληλα τις τάσεις vegan/gluten και lactose free».

«Υπάρχουν νέα προϊόντα, διαφορετικές συσκευασίες και νέες κατηγορίες κατεψυγμένων προϊόντων, που επηρεάζουν πολύ θετικά την κατανάλωση», λέει ο κ. Σίμος, προσθέτοντας ότι η Alterra κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, «έχοντας ήδη δημιουργήσει νέες κατηγορίες με φρούτα και smoothies στην ελληνική αγορά, ενώ άλλες καινοτόμες ιδέες νέων προϊόντων θα πραγματοποιηθούν άμεσα».

Η Μπάρμπα Στάθης από την πλευρά της επενδύει στις βιολογικές καλλιέργειες, με στόχο τα επόμενα χρόνια να παρέχει σχετικά πλήρη γκάμα, να υπάρχει επάρκεια βιολογικών προϊόντων, αλλά και να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας. Εξάλλου, επειδή ο καταναλωτής θέλει να γνωρίζει την «ιστορία» κάθε προϊόντος που του αρέσει, πράγμα που εκφράζεται ως τάση, «δημιουργήσαμε γεύσεις που συνδέονται με τόπους καταγωγής, βασισμένες σε τοπικές συνταγές, τις οποίες ακολουθώντας με ακρίβεια, δημιουργήσαμε μοναδικές προϊοντικές προτάσεις, όπως τις Ηπειρώτικες Πίτες, τη Σφολιάτα με Κασέρι Μυτιλήνης, την Χειροποίητη με Γραβιέρα Κρήτης και πολλές ακόμη, που αναδεικνύουν την γαστρονομία κάθε τόπου της χώρας», λέει ο κ. Κωνσταντινίδης

Η κατάψυξη κερδίζει τη ζήτηση
«Για όλους όσοι διαχειριζόμαστε προϊόντα κατάψυξης, είναι και ξεκάθαρο και πολύ ευχάριστο το ότι η κατάψυξη απενοχοποιείται. Καταρρίπτεται η αντίληψη ότι το κατεψυγμένο δεν είναι ποιοτικό», λέει η κ. Παπαγεωργίου.
«Ο κλάδος των κατεψυγμένων λαχανικών έχει θετικές προοπτικές ανάπτυξης, δεδομένων της αύξησης της κατανάλωσής τους, των νέων καταναλωτικών συνηθειών και των καινοτομιών από τις εταιρείες του κλάδου.

Ο καταναλωτής σήμερα ξέρει ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι πολύ θρεπτικά και υγιεινά, ενώ προσφέρονται στο χαμηλότερο κόστος. Η σχετική διατροφική συνήθεια προοπτικά αναμένουμε ότι θα επεκταθεί με μεγαλύτερους ρυθμούς», τονίζει ο κ. Σίμος, ενώ η κ. Παπαγεωργίου συμπληρώνει: «Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κατάψυξη έχει κερδίσει τον καταναλωτή, που μέχρι πρότινος δε μαγείρευε, δηλαδή δεν αγόραζε τα υλικά και δε διέθετε χρόνο για να ετοιμάσει το γεύμα του.

Όμως, εφόσον του παρέχεται η ευκαιρία να διατηρεί στην κατάψυξη του σπιτιού του λαχανικά, πίτες, κρέας ή ψάρι, χωρίς να ανησυχεί ότι γρήγορα θα αλλοιωθούν, εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για τη δική του διευκόλυνση. Γι’ αυτό οι προμηθευτές του προτείνουν καινοτόμες ιδέες, π.χ. συγκεντρώνοντας σε μία σακούλα αρακά με κρεμμυδάκι και καρότο, απαλλάσσοντάς τον από το να τα εφοδιάζεται ξεχωριστά, όπως και έτοιμο κομμένο ψάρι ή κρέας».

Αισιόδοξος για τις προοπτικές ο κ. Αλεξόπουλος, επισημαίνει ότι «το λιανεμπόριο στη McCain «κλείνει» τα τελευταία χρόνια με θετικό πρόσημο, λόγω της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, όχι μόνο στο core business, αλλά και στα καινοτόμα προϊόντα. Η περίοδος που διανύουμε λειτουργεί αθροιστικά στην ανάπτυξή μας, δίνοντάς μας την ευκαιρία να μπούμε σε περισσότερα νοικοκυριά».

«Η Μπάρμπα Στάθης, αντιλαμβανόμενη τις αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, λόγω της πανδημίας, ανταποκρίθηκε άμεσα και με υπευθυνότητα έναντι καταναλωτών και λιανεμπόρων, φροντίζοντας για την επάρκεια της αγοράς και δη σε περιπτώσεις που, λόγω της αυξημένης ζήτησης, χρειάστηκε να υποστηριχτεί έκτακτα η εφοδιαστική αλυσίδα», επισημαίνουν τα στελέχη της εταιρείας.

«Ο κλάδος μας αναπτύσσεται διαρκώς, η παγκοσμιότητα των τάσεων και η ταχύτητα μετάδοσής τους φέρνουν σημαντικές αλλαγές σε όλο το εμπόριο. Χορτοφάγοι, vegan, flexitarian είναι η εξέλιξη των διατροφικών μας συνηθειών και βρισκόμαστε μονάχα στην αρχή…», τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Στην κατάψυξη της κρίσης οι προσδοκίες
Στο πλαίσιο νέων ενδεχομένως lockdown, η κ. Παπαγεωργίου υποστηρίζει ότι «οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ θα αυξηθούν, αλλά όχι στο επίπεδο του Μαρτίου, ενώ αντίστοιχα η αναστολή λειτουργίας της αγοράς ho.re.ca θα επιδράσει αρνητικά στις πωλήσεις των Cash & Carry».

Ο κ. Ρούδας παρατηρεί ότι «η πανδημία, ωθώντας τον κόσμο στις σάλες των σούπερ μάρκετ, του έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσει προϊόντα, που παραδοσιακά αναζητούσε σε άλλα κανάλια (π.χ. ψωμί, καφέ, πίτες, σάντουιτς κ.ά.). Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά το κανάλι ho.re.ca., με εξαίρεση ίσως τα καφέ, υποφέρει. Δύσκολη η χρονιά και για τη βιομηχανία. Περιμένουμε πτώση τζίρου που θα αγγίξει το 35%, αρκετές εξαγορές και συγχωνεύσεις, μείωση των επενδύσεων και γενικά επιφυλακτικούς, αν όχι πανικόβλητους, επιχειρηματίες…».

Προωθήσεις: «Εχουμε την υποχρέωση να γινόμαστε προσιτοί…»
Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουλίου της IRI, οι πωλήσεις μέσω εκπτωτικών ενεργειών στην κατηγορία των κατεψυγμένων λαχανικών έφτασαν στο 12,7%, στα κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα στο 26,2% και στην κατεψυγμένη πίτσα στο 27,1%.
Πάντως ο κ. Ι. Ρούδας (Délifrance Hellas) είναι υπέρμαχος των γευστικών δοκιμών, πιστεύοντας πως είναι ο μόνος τρόπος να πείθεται ο καταναλωτής για την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, θεωρεί ως πολύ σημαντικό βήμα «την οριοθέτηση και σωστή εφαρμογή του concept Bake-Off. Οι πρωτοπόρες βιομηχανίες, γνωρίζοντας τον τομέα της παραγωγής αρτοσκευασμάτων, μπορούν να βοηθήσουν στον σχεδιασμό των χώρων, την οργάνωση της παραγωγής, τα μενού κ.ά. Η συνεργασία αφενός δίνει τα σωστά αποτελέσματα για το προϊόν κι αφετέρου βοηθά στην προσέγγιση του καταναλωτή. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι οι πιέσεις του λιανεμπορίου για παροχές και η προσφορά της βιομηχανίας για φτηνό προϊόν…», συμπεραίνει.
«Η Alterra ακολουθεί με συνέπεια για χρόνια μία συγκεκριμένη εμπορική πολιτική, με σεβασμό στον καταναλωτή, προσφέροντας τα προϊόντα της στην καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής, ενώ διοργανώνει προωθητικές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα της λιανικής, δηλαδή τις μεγάλες και τις μεσαίες αλυσίδες, καθώς και τις μικρές επιχειρήσεις λιανικής», λέει ο κ. Κ. Σίμος (Alterra), προσθέτοντας: «Συμμετέχουμε με έξτρα παροχές σε φυλλάδια, οργανώνουμε in store ενέργειες, τηλεοπτικά και in store promotions. Η απόδοση όλων αυτών των ενεργειών είναι σημαντική, αυξάνει τις πωλήσεις. Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στο να υπάρχει ισορροπία και δικαιοσύνη σχετικά με το πόσες ενέργειες γίνονται ανά αλυσίδα και κατάστημα και ως προς τα ποσοστά των έξτρα παροχών ανά ενέργεια».
Όπως τονίζει ο κ. Χ. Αλεξόπουλος (McCain), «είμαστε premium, αλλά έχουμε την υποχρέωση να γινόμαστε προσιτοί. Μέσω της προώθησης καινοτόμων προϊόντων, που καλύπτουν την ανάγκη του καταναλωτή για διαφοροποίηση, εφαρμόζουμε πιο χαμηλές τιμές στο ράφι, είτε μέσω μεμονωμένων προωθητικών ενεργειών είτε μέσω co-branding».
«Στόχος των My Market», λέει η κ. Κ. Παπαγεωργίου, «είναι η δημιουργία ενός «έξυπνου» κωδικολογίου, δηλαδή χωρίς υπερβολές στον αριθμό των κωδικών, να εξασφαλίζεται μία πλούσια γκάμα. Αυτό σημαίνει ότι προτεραιότητά μας είναι η εξυγίανση της κατάψυξης, η διαμόρφωση του ραφιού κατά τρόπο ώστε ο πελάτης να βρίσκει εύκολα αυτό που αναζητά. Θέλουμε ένα ξεκάθαρο ράφι που να μην τον μπερδεύει και χάνει το χρόνο του. Επιδιώκουμε να έχει ποικιλία και συνδυαστικές επιλογές προϊόντων κατάψυξης στην ίδια περιοχή του καταστήματος».
«Ακόμα και στη δύσκολη συγκυρία της αγοράς μας, προτεραιότητά μας είναι ο σχεδιασμός νέων καινοτόμων προϊόντων, που ανταποκρίνονται στις νέες τάσεις, οι οποίες εξελίσσονται ταχύτατα», τονίζει ο κ. Γ. Κωνσταντινίδης (Ioniki), προσθέτοντας ότι «τα καινοτόμα προϊόντα ενισχύονται από τις έξυπνες προωθητικές ενέργειες, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να τα δοκιμάσει και να τα εντάσσει στη διατροφή του».