Συναγερμό σήμανε στην αγορά η είδηση ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε καταχέσεις ποσών που οφείλουν τα σούπερ μάρκετ προς 375 προμηθευτές, έναντι ληξιπρόθεσμων χρεών των δεύτερων προς το δημόσιο. Οι πρώτες αντιδράσεις της επιχειρηματικής κοινότητας ήταν σχεδόν στο σύνολό τους αρνητικές. Τα στελέχη των δύο πλευρών δηλώνουν ότι το υπουργείο βρίσκεται σε κατάσταση πανικού λόγω της αδυναμίας του να πιάσει τους στόχους του μνημονίου για τα έσοδα.

Προσθέτουν δε ότι τυχόν εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης θα «στραγγαλίσει» οικονομικά και συνεπώς θα κλείσει και τις 375 προμηθευτικές επιχειρήσεις. Επί της ουσίας θα τους στερήσει προγραμματισμένα για είσπραξη έσοδα από μεγάλους πελάτες τους, τα οποία συμμετέχουν σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό στον ετήσιο τζίρο τους.

Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε στο σελφ σέρβις, το μέτρο του υπουργείου Οικονομικών, αφενός, δεν προβλέπει το πότε και πώς θα κατασχεθούν τα διεκδικούμενα χρήματα. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, οφείλουν σημαντικά ποσά στους προμηθευτές τους, τα οποία όμως καταβάλλουν κατόπιν συμφωνίας σε δόσεις.

Ουδείς, ωστόσο, γνωρίζει αν οι κατασχέσεις θα βασισθούν στους χρόνους πληρωμών που έχουν συμφωνήσει οι αλυσίδες με τους προμηθευτές τους ή αν θα εκτελεστούν άμεσα. Αν ισχύσει το δεύτερο, τότε προβλήματα ρευστότητας θα αντιμετωπίσουν και τα σούπερ μάρκετ. Αφετέρου, το μέτρο δεν προβλέπει τον συμψηφισμό των οφειλών των προμηθευτών προς το δημόσιο με τις οφειλές του δημοσίου προς αυτούς (επιστροφή ΦΠΑ), ώστε οι κατασχέσεις να αφορούν μόνο στις διαφορές ποσών που θα προκύψουν ανά εταιρεία.

Επίσης, το μέτρο δεν αποσαφηνίζει με ποιον τρόπο το υπουργείο -πριν προχωρήσει στις κατασχέσεις- θα υπολογίσει τα υπόλοιπα του εκάστοτε προμηθευτή από τις συναλλαγές με τους μεγάλους πελάτες του. Πρόκειται για λογαριασμούς, την εικόνα των οποίων είναι σε θέση να γνωρίζουν μόνο οι προμηθευτές και τα σούπερ μάρκετ. Το ανοιχτό υπόλοιπο μιας αλυσίδας έναντι ενός προμηθευτή προκύπτει μόνο μετά από μια σειρά πράξεων, με τις οποίες συμψηφίζονται επιστροφές, εκπτώσεις, πιστώσεις και παροχές, τις οποίες δεν γνωρίζει το υπουργείο.

Εντέλει το μέτρο, όσο άδικο κι αν είναι, λένε τα στελέχη της αγοράς, ασφαλώς θα εφαρμοστεί, εφόσον το αποφασίσει το υπουργείο, οδηγώντας τους προμηθευτές στα δικαστήρια, προκειμένου να δικαιωθούν. Όμως η δικαίωση γι’ αυτούς θα έλθει όταν πλέον πολλές από τις εταιρείες θα έχουν κλείσει, οδηγώντας εκατοντάδες ή και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, σε μια περίοδο που ο μεν δείκτης της ανεργίας έχει χτυπήσει κόκκινο το δε ζητούμενο της ανάπτυξης εδράζεται στην επέκταση των παραγωγικών δραστηριοτήτων, όχι στην πλήρη εξάλειψή τους!

Το καλό το παλικάρι…
Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές του σελφ σέρβις, η αγορά ξέρει να βρίσκει τη λύση σε κάθε πρόβλημά της, φροντίζοντας να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους λαμβάνοντες αψυχολόγητες αποφάσεις…

Στο θέμα, λοιπόν, που ανέκυψε με τη διεκδίκηση εκ μέρους του Δημοσίου χρημάτων δεσμευμένων εις χείρας τρίτων, τα οποία οφείλουν οι προμηθευτές των σούπερ μάρκετ προς αυτό, αρκετοί προμηθευτές ανέκρουσαν πρύμνα σπεύδοντας να πείσουν τους πελάτες τους-αλυσίδες σούπερ μάρκετ να τους προεξοφλήσουν με μεταχρονολογημένες επιταγές τα οφειλόμενα, ώστε να κλείσουν πολλοί λογαριασμοί.

Βέβαια, υπήρξαν περιπτώσεις αλυσίδων που δεν δέχθηκαν για λόγους ασφάλειας να προεξοφλήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τις υποχρεώσεις τους, δηλαδή φοβούμενες τους έκτακτους ελέγχους του υπουργείου. Ωστόσο, σε ένα μεγάλο ποσοστό φαίνεται ότι οι προμηθευτές έχουν καλύψει τα νώτα τους.

Μένει να φανεί, αν το υπουργείο κινηθεί επιθετικά έναντι όσων προμηθευτών οφείλουν στο Δημόσιο ή αν το εν λόγω μέτρο ήταν ένα πυροτέχνημα, μια κίνηση εκφοβισμού της αγοράς, ώστε να γίνει περισσότερο συνεπής με τις υποχρεώσεις της έναντι του δημόσιου ταμείου.