Στην πιο κρίσιμη φάση των τελευταίων μηνών έχει φθάσει ο καταναλωτικός πιστωτικός συνεταιρισμός της Θεσσαλονίκης ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ, μετά την οριστική απόφαση της ΜΠΑΛΑΔΑΚΗΣ ΑΕ (10/4/02) να αποσύρει την πρότασή της για αγορά 14 καταστημάτων του στη Θεσσαλονίκη.
Στην πιο κρίσιμη φάση των τελευταίων μηνών έχει φθάσει ο καταναλωτικός πιστωτικός συνεταιρισμός της Θεσσαλονίκης ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ, μετά την οριστική απόφαση της ΜΠΑΛΑΔΑΚΗΣ ΑΕ (10/4/02) να αποσύρει την πρότασή της για αγορά 14 καταστημάτων του στη Θεσσαλονίκη.
Η οικογένεια Μπαλαδάκη –ομογενείς επιχειρηματίες από την Αφρική με μεγάλα καταστήματα σούπερ μάρκετ στο Γιοχάνεσμπουργκ– συζητούσε την εν λόγω αγορά από τον Ιανουάριο και για το σκοπό αυτό είχε προχωρήσει και στη σύσταση της εμπορικής ΜΠΑΛΑΔΑΚΗΣ ΑΕ με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η αποχώρησή της έγινε κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» της ολοκλήρωσης της συμφωνίας, καθώς είχε ήδη υπογραφεί κείμενο αγοράς των παγίων και των εμπορευμάτων των καταστημάτων του ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ. Εν τούτοις η επίσημη θέση του ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ στις 10/4/02 ήταν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν ακόμη λήξει.
Με κάθε επιφύλαξη για το τι μπορεί να μεσολαβήσει στο διάστημα μέχρι την κυκλοφορία του «σ.σ.» μεταφέρουμε τις εξελίξεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2002, στη διάρκεια του οποίου τα οικονομικά προβλήματα του συνεταιρισμού οξύνθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι αντιληπτά ακόμη και από το καταναλωτικό κοινό: κατασχέσεις σε εξοπλισμούς καταστημάτων και γραφείων, πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων (λίγα τα ακίνητα στοιχεία του συνεταιρισμού), καταστήματα σχεδόν άδεια από εμπορεύματα, υποχρεώσεις προς το προσωπικό που φθάνει τα 200 άτομα. Πέραν αυτού η αλυσίδα δεν είχε κατοχυρωμένη στη Διεύθυνση Εμπορίου την εμπορική της ονομασία.
Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ, με μακρά παρουσία στο λιανεμπόριο της Θεσσαλονίκης, άρχισε να έχει προβλήματα ρευστότητας όταν το 2000 εφάρμοσε πρόγραμμα επέκτασης εντός της Θεσσαλονίκης και στην επαρχία με εξαγορές που δεν ήταν αποδοτικές. Το αποτέλεσμα ήταν να πουληθούν τρία καταστήματα στην αθηναϊκή αλυσίδα ΠΕΝΤΕ ΑΕ και εννέα ακόμη (δύο στη Θεσσαλονίκη, έξι στην Κατερίνη και ένα στον Πλαταμώνα Πιερίας) στην ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ,. Η εξέλιξη της ιστορίας είχε διαφανεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η γενική συνέλευση της 5/12/01 είχε υπερψηφίσει την πρόταση της διοίκησης για πώληση όλων των καταστημάτων του καταναλωτικού πιστωτικού συνεταιρισμού. Πρόθεσή της ήταν τότε να μπορέσει να εξασφαλίσει, μέσω δανεισμού, τα κεφάλαια που θα κάλυπταν τις υποχρεώσεις της εταιρείας και θα επέτρεπαν τη συνέχιση της λειτουργίας της έστω και με την πώληση κάποιων ακόμη καταστημάτων.
Μετά από το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την ΜΠΑΛΑΔΑΚΗΣ ΑΕ, η θέση του ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ χειροτερεύει, αφού και οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις που στο παρελθόν (μέχρι τουλάχιστον το Δεκέμβριο του 2001) είχαν ενδιαφερθεί να αγοράσουν όλα ή ορισμένα από τα καταστήματά του δεν εκφράζουν πλέον τέτοια επιθυμία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις σχετικές προτάσεις τους απέσυραν πρόσφατα οι εταιρείες ΜΑΣΟΥΤΗΣ και ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ.