Ποσοστό 55% κάλυψαν τα σούπερ μάρκετ στις συνολικές πωλήσεις τροφίμων και μη τροφίμων εντός Ελλάδος το 2022, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΛΚΑ, Γιώργο Δουκίδη.

«Το παραπάνω ποσοστό είναι ενδεικτικό του πόσο κατακερματισμένο είναι το ελληνικό λιανεμπόριο, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε. Τα σούπερ μάρκετ έχουν ακόμη μεγάλο δρόμο να διανύσουν, το ποσοστό διείσδυσης των σούπερ μάρκετ στις συνολικές πωλήσεις σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι 92% και 93% αντίστοιχα», επεσήμανε ο κ. Δουκίδης, στο πλαίσιο του Phygital συνεδρίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Ο κ. Δουκίδης πρόσθεσε ότι με την αλματώδη άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο Έλληνας καταναλωτής έχει πλέον στα χέρια του περισσότερη δύναμη, επειδή διαθέτει και περισσότερες επιλογές, στις οποίες εκπαιδεύεται ολοένα και καλύτερα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, ο αντίλογος από την πλευρά του εμπόρου, είναι ότι το λιανεμπόριο διαθέτει τα περισσότερα δεδομένα για τις συνήθειες και τις επιλογές του καταναλωτή. Η επόμενη μέρα για το λιανεμπόριο βασίζεται, σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη στο «προσωποποιημένο λιανεμπόριο» και στα «loyalty skills», τα οποία αναμένεται να ξεχωρίσουν ως ποιοτικά χαρακτηριστικά μεταξύ των διαφόρων καταστημάτων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter