Τρανταχτό παράδειγμα κατασκευής επιστημονικού μανδύα που μπορεί να ωραιοποιήσει άσχημους στόχους και προθέσεις αποτελούν ορισμένες έρευνες, που μοιάζουν να έχουν πραγματοποιηθεί από τυφλούς και να απευθύνονται σε κωφούς -με όλο τον σεβασμό σε όσους έχουν πραγματικά τις συγκεκριμένες αναπηρίες.

Από τυφλούς, γιατί δεν μπορούν να διακρίνουν πόσο αδιέξοδος είναι ο δρόμος της υποστήριξης απόψεων με διαστρεβλωμένα στοιχεία και σε κωφούς, γιατί δεν είναι δυνατόν να απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν τα αυτιά τους ανοιχτά, ενημερώνονται από πολλαπλές πηγές και έχουν μάθει να αξιολογούν τις διαθέσιμες πληροφορίες, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις.

Στην καταγραφή και ανάλυση των απόψεων των πολιτών σχετικά με ζητήματα καθημερινότητας, αλλά και άλλων θεμάτων που αφορούν στο μέλλον της χώρας, δεν είναι λίγες οι φορές που οι προθέσεις του ερευνητή είναι πιο εμφανείς από τα συμπεράσματα της ανάλυσής του.

Η επιλογή των θεμάτων, η διατύπωση των ερωτημάτων, η χρονική στιγμή και ο χώρος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ο σχολιασμός τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, η αποσπασματική αναμετάδοση συμπερασμάτων εκτός πλαισίου έρευνας και άλλα πολλά, κινούνται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, που αποφασίζεται συνήθως από τους αναθέτοντες την έρευνα και εκτελούνται από όσους συντονίζονται στους στόχους της. Επειδή ακριβώς τα σχόλια συνοδεύονται από αριθμούς και ποσοστά, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα και μετατρέπονται σε μια ανεξέλεγκτη πηγή που γεννά «πληροφορίες» και «δεδομένα», δια πάσα χρήσιν.

Η αποκάλυψη πτυχών της πραγματικότητας μέσω εμπεριστατωμένης έρευνας και αξιόπιστων πηγών είναι δικαίωμα και υποχρέωση κάθε πολίτη, πόσω μάλλον εκείνων που έχουν επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο καθήκον. Η εσκεμμένη συσκότιση της πραγματικότητας δημιουργεί προσκόμματα στην προσπάθεια αλλαγής των κακώς κειμένων και την ανάδειξη των καλών πρακτικών στην ελληνική κοινωνία γενικότερα, αλλά και στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το κακό είναι πως οι έρευνες που χαϊδεύουν τ΄αυτιά εκείνων από τους οποίους έχουν ανατεθεί γίνονται αποδεκτές από τους ίδιους με ενθουσιασμό, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτό που θα ήθελαν να ισχύει! Μια κατάσταση που μπορεί να φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση παράλογη, είναι όμως απόλυτα κατανοητή σε όσους μελετούν την συμπεριφορά των ανθρώπων, ιδίως σε δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις, που οδηγούν ακόμη και σε άρνηση της πραγματικότητας.

Ποιοι κερδίζουν από αυτή την κατάσταση; Μόνο όσοι αξιοποιούν τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας για να θολώσουν τα νερά σε ό,τι αφορά τη δική τους δραστηριότητα και τις επιδιώξεις τους. Διανθίζοντας τις δηλώσεις τους με την απόλυτη αλήθεια των αριθμών, πιστεύουν πως μπορούν να αποστομώσουν όσους τους αμφισβητούν και να συνεχίσουν στην πορεία που έχουν επιλέξει.

Δυστυχώς, όπως συμβαίνει και σε άλλες σημαντικές περιπτώσεις του δημόσιου βίου, ανήθικες πράξεις καλύπτονται από τους υπαίτιους με τόσο περίτεχνο τρόπο, ώστε ακόμη και όταν αποδεικνύεται με στοιχεία η τέλεσή τους, να μην υπάρχει τρόπος νομικής τους καταδίκης, παρά μόνο ηθικής (που άλλωστε, δεν φαίνεται να τους απασχολεί ιδιαίτερα).

Ως μέρος ενός αποτυχημένου παρελθόντος, αυτός ο τρόπος σκέψης και δράσης είναι λογικό να αμφισβητείται όλο και περισσότερο από σκεπτόμενους ανθρώπους, σε κάθε χώρο, πολιτικό, επιχειρηματικό ή άλλο, αφού έχει αποδειχθεί πως το μόνο που εξυπηρετεί είναι συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

Υπάρχει ανάγκη όσο ποτέ στο παρελθόν για ξεκάθαρες θέσεις, που θα έχουν τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας, με σεβασμό στους κανόνες της. Μόνο έτσι μπορούν να εξελιχθούν επαγγελματικές ομάδες, πολιτικοί σχηματισμοί, η κοινωνία συνολικά. Υπάρχει ανάγκη για αποκάλυψη των σκοτεινών κινήτρων όσων επιδιώκουν την ανάσχεση της εξέλιξης των κοινωνιών.