Οι κάρτες προπληρωμένης τηλεφωνίας είναι η οικονομική λύση στα τηλεφωνήματα. Με την αγορά κάρτας είναι δυνατός ο έλεγχος του κόστους των τηλεφωνημάτων, χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε συσκευή, κυρίως η χρήση τους είναι διαδεδομένη από τους αλλοδαπούς.

Οι κάρτες προπληρωμένης τηλεφωνίας είναι η οικονομική λύση στα τηλεφωνήματα. Με την αγορά κάρτας είναι δυνατός ο έλεγχος του κόστους των τηλεφωνημάτων, χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε συσκευή, κυρίως η χρήση τους είναι διαδεδομένη από τους αλλοδαπούς.

Οι Έλληνες, όπως φαίνεται και από τις εκτιμήσεις των περιπτερούχων και ιδιοκτητών ψιλικατζίδικων, δεν έχουν συνηθίσει ακόμα στη χρήση τους, διότι θεωρούν πολύπλοκες τις διαδικασίες. Όμως, αρκεί να ξύσει κανείς το μυστικό αριθμό (pin) που υπάρχει στο πίσω μέρος της κάρτας και να τον πληκτρολογήσει σε κάθε συσκευή μαζί με το γενικό αριθμό που έχει κάθε κάρτα (0800…).

Η αγορά των προπληρωμένων καρτών δημιουργήθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών (Ιανουάριος του 2001). Ταυτόχρονα άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σε μια προσπάθεια να “σπάσει” το μονοπώλιο του ΟΤΕ στον τομέα των τηλεφωνικών καρτών. Πριν από την απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, πρώτη η Telecom Italia εμφανίστηκε στην αγορά, με την κυκλοφορία της διεθνούς τηλεκάρτας υπεραστικών και διεθνών κλήσεων (Φεβρουάριος 1999). Ακολούθησε ο όμιλος Πουλιάδη, τον Ιανουάριο του 2000, με τη διάθεση της κάρτας διεθνών κλήσεων Pouliadis Phonecard (η οποία κυκλοφορεί με την καινούργια ονομασία Unicard Pouliadis), ενώ στο παιχνίδι μπήκαν δυναμικά και άλλες εταιρείες, όπως η Intercall, η Hub, η Starcom, η Teledome, η CosmoLine, η Freefone Hellas αλλά και η OTEnet.

Τι λένε οι περιπτερούχοι

Παρά την εμφάνιση πληθώρας καρτών, η Χρονοκάρτα του ΟΤΕ παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις των αγοραστών, σύμφωνα με στοιχεία των περιπτερούχων, με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη εταιρεία. Την Χρονοκάρτα του ΟΤΕ την προτιμούν επειδή έχει την πιο γρήγορη σύνδεση για κλήσεις προς το εξωτερικό και είναι πιο οικονομική στις μονάδες. Αυτό συμβαίνει γιατί χρησιμοποιούνται απευθείας οι γραμμές του ΟΤΕ και δεν παρεμβάλλεται άλλη εταιρεία. Στα συνοικιακά περίπτερα πιο πολύ πουλιέται η γνωστή Τηλεκάρτα του ΟΤΕ (1.000 δρχ.). Μεγάλη ζήτηση όμως είχε στην αρχή και η κάρτα της Telecom Italia (2.000 δρχ.), αλλά όταν προωθήθηκε περισσότερο η κάρτα των 4.000 (και όχι τόσο των 2.000) οι καταναλωτές προτίμησαν άλλες με χαμηλότερο κόστος. Σε καλό επίπεδο κινείται και η κάρτα Glory της Teledome, στην τιμή των 3.500 δρχ., αλλά και της Intercall στις 2.500 δρχ. Πολύ καλά επίσης κινούνται η κάρτα της Interconnect για κλήσεις στη Ρωσία (τιμή 3.000 δρχ.), της Cosmoline, αλλά και της HUB (για Φιλιππίνες).

OTE

Παρά την είσοδο αρκετών εταιρειών στον τομέα της προπληρωμένης τηλεφωνίας, ο ΟΤΕ διατηρεί την εδραιωμένη θέση του στην αγορά και διαθέτει τρεις κάρτες: την ΤΗΛΕΚΑΡΤΑ, την ΧΡΟΝΟΚΑΡΤΑ και την ΟΤΕΚΑΡΤΑ. Σε πρόσφατη έρευνα αγοράς (Απρίλιος 2001) της ΑΛΚΟ, που διεξήχθη στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε έξι μεγάλες πόλεις, το 80,9% των ερωτηθέντων “αναγνώρισε” την Τηλεκάρτα του ΟΤΕ. Η Τηλεκάρτα διατίθεται σε 4 τιμές: των 1.000 δρχ., 1.900 δρχ., 4.200 δρχ. και 8.200 δρχ. Στις ίδιες τιμές κινούνται και οι τρεις εκδόσεις της Χρονοκάρτας. Η Διαφημιστική Τηλεκάρτα, στην έκδοση των 1.000 δρχ. και τέλος η Συλλεκτική Τηλεκάρτα, με την έκδοση της οποίας ο ΟΤΕ ετοιμάζεται να προσφέρει σε 15.000 συλλέκτες από την Ελλάδα και σε εκατομμύρια από όλο τον κόσμο, μοναδικής συλλεκτικής και καλλιτεχνικής αξίας θεματικές εκδόσεις, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

FreeFone Hellas

Κύριο προϊόν της εταιρείας είναι η κάρτα FreeFone, η FreeFone booth, καθώς και η κάρτα e-freefone.

Hub

H Hellenic United Backbone (HUB) άρχισε να δραστηριοποιείται στο χώρο του ελληνικού Internet τον Οκτώβριο του 1997. H διάθεση καρτών HUB2phone ξεκίνησε το Δεκέμβριο 2000. Σήμερα κυκλοφορούν 2 κάρτες διεθνούς τηλεφωνίας HUB2phone: ΚΑΡΤΑ Α’, αξίας 3.500 δρχ., και ΚΑΡΤΑ Β’, αξίας 4.000 δρχ.

Intercall Hellas

Δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το Μάρτιο του 2000, είναι μέλος του ομίλου Newsphone Hellas και παρέχει υπηρεσίες στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και ειδικότερα στον τομέα των προπληρωμένων τηλεφωνικών καρτών. Τα προϊόντα που προσφέρει αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά είναι η κάρτα διεθνών και εθνικών συνδιαλέξεων (για κλήσεις προς 230 και πλέον χώρες, αλλά και για κλήσεις προς κινητά και σταθερά τηλέφωνα εντός Ελλάδος,) και η προωθητική-διαφημιστική κάρτα.

H προπληρωμένη τηλεφωνική κάρτα έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τις γνωστές μας τηλεκάρτες. Δεν έχουν chip, αλλά ένα κρυφό κωδικό (pin) σε ξυστό πεδίο. Χάρη σ΄ αυτόν τον κωδικό η χρήση της μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε τηλεφωνική συσκευή με πλήκτρα.

Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το σπίτι, το γραφείο, το ξενοδοχείο, ακόμη και από τα καρτοτηλέφωνα, χωρίς να χρειάζεται η τοποθέτηση της στην αντίστοιχη υποδοχή. Σύντομα θα είναι εφικτή η χρήση της κάρτας και από τα κινητά τηλέφωνα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της κάρτας Intercall είναι ότι χάρη στον ειδικό αριθμό 0800 η χρέωση δεν γίνεται στην τηλεφωνική συσκευή από την οποία καλούμε, αλλά το κόστος του τηλεφωνήματος μεταφέρεται στην κάρτα από όπου και αφαιρείται. Άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα της κάρτας Intercall είναι η δυνατότητα που δίνει να γνωρίζουμε πάντα το πιστωτικό υπόλοιπο της κάρτας μας, καθώς επίσης και το χρόνο ομιλίας που απομένει για την κλήση που εκτελούμε.

Επιπλέον, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα επιλογής της γλώσσας, για να ακούει τις φωνητικές οδηγίες. Η κάρτα πωλείται σε ένα ευρύ δίκτυο περιπτέρων και καταστημάτων ψιλικών στην αξία των 1.000, 2.500 και 5.000 δρχ. Τέλος, το κέρδος από τη χρήση μιας τηλεφωνικής κάρτας Intercall μπορεί να αγγίξει και το 81%, ανάλογα με τον προορισμό.

Η προωθητική-διαφημιστική κάρτα Intercall είναι ένα πρωτότυπο μέσο προβολής και προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών. Με αυτήν την κάρτα ένας διαφημιζόμενος προσφέρει δωρεάν τηλεφωνικό χρόνο ομιλίας προς τους πελάτες, καταναλωτές ή συνεργάτες του. Με τη διαφημιστική κάρτα επιτυγχάνεται τόσο η οπτική όσο και η ηχητική προβολή του προϊόντος ή της εταιρείας, κάθε φορά που ο χρήστης πραγματοποιεί μια κλήση. Η προωθητική κάρτα μπορεί να περιέχει όσο χρόνο ομιλίας επιθυμεί ο διαφημιζόμενος, από 1 λεπτό μέχρι και χιλιάδες λεπτά, όπως επίσης, να έχει συγκεκριμένο σχήμα και μέγεθος, ακόμα και…άρωμα.

Η Intercall στο άμεσο μέλλον θα εισάγει στην ελληνική αγορά νέα προϊόντα και καινοτόμες φωνητικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, στοχεύοντας την πρώτη θέση στον τομέα της προπληρωμένης τηλεφωνικής κάρτας.

OTEnet

Ιδρύθηκε το 1996, με κύριο στόχο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάδοση του Ιnternet στην Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες να απολαύσουν τις πιο σύγχρονες, αξιόπιστες και καινοτόμες υπηρεσίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Δραστηριοποιείται στο χώρο της προπληρωμένης τηλεφωνίας μέσω της υπηρεσίας VoIP. Από τον Ιούλιο του 2001 προσφέρει την κάρτα διεθνών συνδιαλέξεων “Smile”, η οποία διατίθεται στην τιμή των 3.000 δρχ.

Pouliadis

Η εταιρεία Πουλιάδης και Συνεργάτες διαθέτει στην αγορά τις International Prepaid Phone Cards, οι οποίες κυκλοφορούν σε τρεις εκδόσεις: 2.500, 5.000 και 10.000 δρχ. Χαρακτηριστικά: παρέχει έκπτωση από 15 έως 70% στις διεθνείς κλήσεις, έκπτωση από 20 έως 70% στα κινητά και αυτόματο τηλεφωνικό κέντρο, που ενημερώνει για τη διάρκεια του διαθέσιμου χρόνου ομιλίας σε κάθε κλήση που πραγματοποιείται (χωρίς χρέωση). Το αυτόματο τηλεφωνικό κέντρο παρέχει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 5 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά και ρωσικά). Στην εκμετάλλευση καρτών ανήκει και η κάρτα Asia, η οποία πουλιέται προς 2.500 και 5.000 δρχ. Ο όμιλος εκμεταλλεύεται επίσης και την κάρτα econophone στην τιμή των 7.000 δρχ.

Starcom Telecommunications

Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1998 και παρέχει υπηρεσίες φωνητικής τηλεφωνίας (υπεραστικά, διεθνή και κλήσεις προς κινητά τηλέφωνα) σε εταιρικούς πελάτες, υπηρεσίες συνδρομητικής φωνητικής τηλεφωνίας σε νοικοκυριά (με την ονομασία TIME2TALK), τηλεφωνικές κάρτες προπληρωμένου χρόνου (με την ονομασία TALKMORE), υπηρεσίες Internet, παροχή ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών λύσεων για εταιρείες και υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι κάρτες διατίθενται στην τιμή των 1.000, 2.000, 3.000 και 5.000 δρχ. Η Starcom έχει επίσης λάβει ειδική άδεια για την παροχή δημόσιας σταθερής τηλεφωνίας μέσω του τετραψήφιου αριθμού 1767. Με αυτόν τον τρόπο θα παρέχει τη δυνατότητα στους συνδρομητές της, με την απλή πληκτρολόγηση του αριθμού, να αποκτούν πρόσβαση στο τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο και να καλούν με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές στο εξωτερικό, καθώς και στα κινητά τηλέφωνα.

Teledome

Μία από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα, που δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο των απελευθερωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Η Teledome δημιούργησε το δικό της τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό σύνδεσης (Dialers), προκειμένου να παρέχει στους πελάτες της γρήγορη, εύκολη και αξιόπιστη σύνδεση με το δίκτυό της. Τα σχέδια επέκτασης της Teledome περιλαμβάνουν τις τηλεπικοινωνιακές αγορές της ΝΑ Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Οι κάρτες της διατίθενται στην τιμή των 2.000, 3.500 και 6.000 δρχ., με οδηγίες χρήσης σε 6 διαφορετικές γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Αραβικά). Προσφέρει μέχρι και 70% έκπτωση στις υπεραστικές, διεθνείς και προς κινητά κλήσεις.

Vivodi Telecommunications

Πρόκειται για νέα εταιρεία- ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2001- στον τομέα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, με έντονη διεθνή παρουσία (Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Ουάσιγκτον). Η Τηλεφωνική Κάρτα Vivodi διατίθεται στην αγορά στις τιμές των 1.000, 2.000 και 4.000 δρχ. Παρέχει, επίσης, πολλαπλές δυνατότητες διαφημιστικής προβολής σε εταιρείες, είτε με τη μορφή διαφημιστικών φωνητικών μηνυμάτων, είτε με την προβολή του εμπορικού σήματος.

Lantec Επικοινωνίες

Ιδρύθηκε το 1981 αnό τον Θ. Λαναρά, με στόχο την υπεύθυνη και ολοκληρωμένη υλοποίηση και υποστήριξη συστημάτων hardware και software, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η νέα εποχή της LANTEC σηματοδοτήθηκε από την έναρξη της συνεργασίας της με την Northern Τelecom. Διαθέτει τις κάρτες speak easy στην τιμή των 2.000 και 5.000 δρχ.

Telecom Italia

Για τις προπληρωμένες κάρτες της Telecom Italia μιλήσαμε με τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο κ. Ηλία Χατζηβασίλογλου.

“Στην Ελλάδα η αγορά των προπληρωμένων καρτών ξεκίνησε με την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών από ένα κολοσσό, την Telecom Italia.

Η Τelecom Italia έφερε στην Ελλάδα την πρώτη κάρτα, αλλά τον πρώτο καιρό δεν πραγματοποίησε σημαντικές πωλήσεις. Δύο χρόνια μετά, ανέλαβα τη διάθεση της κάρτας (καθώς και της Teledome) σε όλη την Ελλάδα.

Η κάρτα με την κατάλληλη διαφήμιση έγινε γνωστή στον καταναλωτή και παρουσίασε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις της.

Οι κάρτες της Telecom Italia διατίθενται σε δύο τιμές, των 2.000 και των 4.000 δρχ. Η κάρτα των 2.000 δρχ. έχει μεγαλύτερη κατανάλωση. Οι πωλήσεις σε αναλογία είναι 95% για τις κάρτες των 2.000 δρχ. και 5% για των 4.000 δρχ. Θέλω να επισημάνω πως στην αγορά κυκλοφορούν κάρτες που δεν έχουν καλή ευκρίνεια, γιατί η σύνδεση γίνεται μέσω Internet. Οι κάρτες της Telecom Italia, εκτός από τη χρονοκάρτα του ΟΤΕ, έχουν κατακτήσει την εμπιστοσύνη του Έλληνα. Η πώληση των προπληρωμένων καρτών γίνεται κυρίως από τα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών (70% των πωλήσεων) και από τα καταστήματα τηλεφωνίας (30%). Τέλος, θέλω να επισημάνω πως οι εταιρείες πρέπει να διαφημίσουν έντονα τα συγκεκριμένα προϊόντα για να γνωρίσει καλά αυτή την υπηρεσία και ο Έλληνας καταναλωτής”.