Το 2011 άφησε τον leader του κλάδου περισσότερο αδύναμο έναντι της προηγούμενης χρήσης, με μείωση τζίρου, μικρότερα μερίδια αγοράς και τη διοίκησή του να αναζητεί διέξοδο φυγής προς τα μπρος, στο εκ των πραγμάτων «σκληρό» για όλους 2012.

Mια διέξοδο, βέβαια, που πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να εντοπίσει όταν έχει απέναντί του έναν καταναλωτή οικονομικά εξουθενωμένο.

Στην εκπνοή του 2011, λοιπόν, ο όμιλος Carrefour στην Ελλάδα κατέγραψε απώλειες τζίρου της τάξης του 8,1% έναντι του 2010, με αξία πωλήσεων διαμορφωμένη στα 2,49 δισ. ευρώ έναντι 2,71 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Μάλιστα, το τελευταίο κρίσιμο τρίμηνο του έτους, που περιλαμβάνει και τις πωλήσεις των Χριστουγέννων, οι απώλειες ήταν σημαντικά μεγαλύτερες.
Σύμφωνα με στοιχεία του ομίλου, διαμορφώθηκαν στο 10,5% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2010.

Σε αξία τα έσοδα του τελευταίου τριμήνου ανήλθαν σε 626 εκατ. ευρώ από 699 εκατ. ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Η μεγάλη κάμψη των πωλήσεων το τελευταίο τρίμηνο του 2011
φαίνεται πως σήμανε συναγερμό στο επιτελείο του γαλλικού ομίλου στην Ελλάδα και γι’ αυτό, ίσως, αποφασίσθηκε ένταση των προωθητικών ενεργειών τον Ιανουάριο, με εκπτώσεις, που σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, έφθασαν ακόμα και το 80% σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.

Η μάχη δεν έχει χαθεί
Πάντως, η διοίκηση της Καρφούρ Μαρινόπουλος θεωρεί ότι η μάχη δεν έχει χαθεί. Ειδικότερα εκτιμά ότι η ενσωμάτωση των καταστημάτων Dia στο δίκτυό της δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα στην εταιρεία, τα οποία όμως θα φανούν κατά τη διάρκεια του 2012. Δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι πρόκειται για μια επένδυση, η οποία κόστισε σημαντικά στον όμιλο, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το ακριβές ποσό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη του ομίλου δηλώνουν με έμφαση ότι η πτώση του τζίρου δεν οφείλεται σε δυσλειτουργίες της εταιρείας, αλλά στην οικονομική κρίση, γεγονός το οποίο, όπως τονίζουν, προκύπτει από στοιχεία της αλυσίδας, σύμφωνα με τα οποία το 2011 ο αριθμός των πελατών της αυξήθηκε κατά 2,7%, ενώ ανοδικά κατά 2,5% κινήθηκαν οι πωλήσεις των τροφίμων.

Από τα στοιχεία αυτά, προσθέτουν, αναδεικνύονται δύο βασικά συμπεράσματα: Το πρώτο είναι ότι οι προσπάθειες της Καρφούρ Μαρινόπουλος να φέρει περισσότερους πελάτες στο δίκτυό της πέτυχε, αλλά στο μεταξύ, το μέσο καλάθι της νοικοκυράς έχει περιοριστεί σημαντικά και γι’ αυτό δεν ανακόπηκε η κάμψη του τζίρου.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η πτώση του τζίρου οφείλεται αποκλειστικά στον τομέα των μη τροφίμων, όπου οι περικοπές των νοικοκυριών δεν έχουν προηγούμενο. Επισημαίνουμε, πάντως, ότι τον αριθμό των «χτυπημάτων» στις ταμιακές μηχανές του ομίλου έχει αυξήσει και η διενέργεια προωθητικής ενέργειας, μέσω κουπονιών, που διατίθενται από τον κυριακάτικο Τύπο.

Στα τέλη του 2011 ο όμιλος Καρφούρ Μαρινόπουλος ήλεγχε στην Ελλάδα 34 υπέρ μάρκετ Carrefour, 278 σούπερ μάρκετ Carrefour-Μαρινόπουλος, 270 Carrefour Express, 98 Smile και 92 ΟΚ! Anytime. Στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου ο όμιλος λειτούργησε και το πρώτο Carrefour Planet, που αποτελεί τον νέο τύπο υπέρ μάρκετ του διεθνούς δικτύου Carrefour. Πάντως, δεν ολοκλήρωσε το ετήσιο πλάνο του, που προέβλεπε τη λειτουργία δύο Planet Stores.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το 2011 ο γαλλικός όμιλος Carrefour διαμόρφωσε τις συνολικές πωλήσεις του στα 91,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τα pro forma αποτελέσματα του 2010, που ήταν 90,4 δισ. ευρώ.