Κεφαλαιακή ενίσχυση από τους μετόχους της εξασφάλισε η Καρφούρ Μαρινόπουλος προκειμένου να βελτιώσει τον ισολογισμό της. Την ίδια στιγμή, μέσω της Carrefour Balkan, επεκτείνεται και στην Αλβανία, με την ίδρυση του πρώτου καταστήματός της. Κατά πληροφορίες ο φετινός ισολογισμός της -εκτός της μείωσης τζίρου που θα κινηθεί στα επίπεδα του 9μήνου- θα εμφανίσει ζημιές, όμως, σημαντικά μειωμένες έναντι του 2009, οπότε είχαν φτάσει κοντά στα 73 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σελφ σέρβις, οι μέτοχοι της Καρφούρ Μαρινόπουλος, δηλαδή ο γαλλικός όμιλος Carrefour και ο όμιλος Μαρινόπουλος, πριν από περίπου ενάμιση-δύο μήνες προχώρησαν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα κατέβαλλαν σε μετρητά 50/50, δίνοντας σε αυτήν τη φάση τέλος στα σενάρια περί αλλαγών στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Ταυτόχρονα «πέρασαν» με τον πλέον ηχηρό τρόπο το μήνυμά τους στην αγορά, ότι ο όμιλος Carrefour παραμένει στην Ελλάδα παρά τα προβλήματα που προκάλεσε στην ανάπτυξή του το δυσμενές οικονομικό κλίμα.

Η κίνηση αυτή βάζει τέλος και στις πληροφορίες που έφεραν την εταιρεία να μελετά το ενδεχόμενο προσφυγής της στο άρθρο 99. «Πρόκειται για σενάρια παντελώς ανυπόστατα», δήλωσαν στο σελφ σέρβις στελέχη της, προσθέτοντας ότι η Καρφούρ Μαρινόπουλος έχει ήδη βελτιώσει σημαντικά τους χρόνους πληρωμών της. Όπως επεσήμαναν, επίσης, η εταιρεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εξυγιάνει τον ισολογισμό της, ώστε να περάσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, διεκδικώντας νέα μερίδια αγοράς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φετινός ισολογισμός της Καρφούρ Μαρινόπουλος θα εμφανίσει -εκτός της μείωσης τζίρου που θα κινηθεί στα επίπεδα του 9μήνου- ζημιές, οι οποίες, όμως, θα είναι σημαντικά μειωμένες έναντι του 2009, οπότε είχαν φτάσει κοντά στα 73 εκατ. ευρώ. Πάντως, πηγές του ομίλου διατηρούν την αισιοδοξία τους, δηλώνοντας ότι δεν αποκλείεται η χρονιά να κλείσει με οριακά αρνητικό αποτέλεσμα, λόγω και των γενναίων περικοπών στα λειτουργικά κόστη της εταιρείας.

Προσέθεσαν, επίσης, ότι η μείωση του κύκλου εργασιών της στο 12μηνο θα είναι σαφώς μικρότερη του 8,4%, δηλαδή του ποσοστού πτώσης στο τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως και του 7,3% που ήταν οι απώλειες σε επίπεδο 9μήνου. Όπως τόνισαν, στη γενικότερη βελτίωση των μεγεθών του ομίλου καθοριστική είναι η επιστροφή του κ. Jerome Loubere στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Προκειμένου να ανακόψει την αρνητική πορεία των μεγεθών της, η Καρφούρ Μαρινόπουλος σχεδιάζει φέτος τα Χριστούγεννα λίαν επιθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να έχει ένα δυναμικό κλείσιμο του έτους, κερδίζοντας μεγαλύτερη συμμετοχή στην πίτα των εορταστικών εσόδων, που ως γνωστόν συμμετέχουν με υψηλό ποσοστό στις ετήσιες πωλήσεις των σούπερ μάρκετ.

Το πρώτο υπέρ μάρκετ στην Αλβανία
Στο μεταξύ, η Καρφούρ Μαρινόπουλος, κλιμακώνοντας το πλάνο της επέκτασή της εκτός συνόρων, απέκτησε τον Νοέμβριο παρουσία σε τέταρτη εθνική αγορά. Έτσι, πέρα από τη χώρα μας, την Κύπρο και τη Βουλγαρία, ο όμιλος δραστηριοποιείται πλέον μέσω της Carrefour Balkan (μέτοχοί της είναι η Καρφούρ Μαρινόπουλος και ο όμιλος Μαρινόπουλος) στην Αλβανία, με τη λειτουργία του πρώτου υπέρ μάρκετ στην πόλη των Τιράνων.

Το εν λόγω κατάστημα, που εδρεύει στο εμπορικό κέντρο Tirana East Gate, εγκαινιάστηκε στις 25 Νοεμβρίου. Είναι έκτασης 7.000 τμ και αναμένεται να εισφέρει σημαντικά έσοδα στον τζίρο του ομίλου, δεδομένου ότι λειτουργεί στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο των Τιράνων, το οποίο διαθέτει εγκαταστάσεις εύρους 90.000 τμ με 3.300 θέσεις parking, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Το πρώτο κατάστημα της Carrefour στην Αλβανία απευθύνεται σε ένα εκατομμύριο καταναλωτές από τα Τίρανα και άλλες γειτονικές πόλεις. Όπως εκτιμάται, θα δέχεται κατ’ έτος περί τα 7 εκατομμύρια επισκέψεις.