Μέσω της οργανικής ανάπτυξης και των εξαγορών σε τοπικό επίπεδο θα συνεχίσει η Καρφούρ Μαρινόπουλος φέτος την επέκταση του δικτύου της, αποφεύγοντας επιμελώς τις μεγαλύτερου βεληνεκούς επιθετικές κινήσεις στην οργανωμένη λιανική. ΄Ετσι, οι επενδύσεις της φέτος θα κινηθούν μεν σε υψηλά επίπεδα, αλλά δεν φαίνεται ότι θα περιλαμβάνουν κεφάλαια προς εξαγορά ισχυρού «παίκτη» της αγοράς. ΄Οπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ζερόμ Λουμπέρ, ο όγκος πωλήσεων της Καρφούρ Μαρινόπουλος την υποχρεώνει πλέον να γνωστοποιεί κάθε σχετική ενέργειά της στην Ανεξάρτητη Αρχή. Στην παρούσα φάση, λοιπόν, η εταιρεία δεν θέλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ζ. Λουμπέρ, μιλώντας στο περιοδικό “σελφ σέρβις” (βλέπε τεύχος 361), τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να κινηθεί περισσότερο επιθετικά αυτή την περίοδο, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν το ευνοεί το κλίμα -κυρίως η τεταμένη ατμόσφαιρα λόγω της δράσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εξάλλου, πρόσθεσε, ο όγκος πωλήσεων της Καρφούρ Μαρινόπουλος πλέον την υποχρεώνει να γνωστοποιεί κάθε σχετική ενέργειά της στην Ανεξάρτητη Αρχή. Στην παρούσα φάση, λοιπόν, η εταιρεία δεν θέλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία.

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι την εταιρεία δεν την ενδιαφέρει να τεθούν υπό τον έλεγχό της οι μετοχές της οικογένειας Γαληνού Λαουτάρη στην Ατλάντικ, δεδομένων των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν στον συγκερασμό των διαφορετικών προτύπων καταστημάτων των δύο εταιρειών. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανατροπών σχετικά, καθ’ ότι ο κ. Γαληνός Λαουτάρης φέρεται να επιδιώκει την απεμπλοκή του από την Ατλάντικ. Αυτό απέδειξε όταν υπέγραψε συμφωνία με την Καρφούρ Μαρινόπουλος για τη λειτουργία 9 καταστημάτων “Εύβοια Μάρκετ” υπό καθεστώς franchise.

Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη μέσω εξαγορών, η εταιρεία πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς τριών ακόμη καταστημάτων της τοπικής αλυσίδας Μπαλλής. Πάντως, επ’ ουδενί λόγω μπορεί να προεξοφληθεί ότι εντός των επόμενων μηνών δεν θα προχωρήσει στην εξαγορά μεγάλης εγχώριας αλυσίδας…

«Βροχή» νέων καταστημάτων

Η Καρφούρ Μαρινόπουλος από την έναρξη κιόλας του 2007 εντείνει τους ρυθμούς οργάνωσης και λειτουργίας μεσαίων έως πολύ μικρών καταστημάτων -εταιρικών και franchise. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της εταιρείας, μέχρι το τέλος Απριλίου είχε θέσει σε λειτουργία τις εξής νέες μονάδες:

  • Πέντε εταιρικά καταστήματα Champion Μαρινόπουλος στις περιοχές Αλεξάνδρεια, ΄Αργος, Νέο Ηράκλειο Αττικής, Πανόραμα Θεσσαλονίκης και Φάρσαλα.
  • Τρία franchise Champion στα νησιά Σύρος, Τήνος και Μύκονος.
  • Πέντε καταστήματα franchise «5′ Μαρινόπουλος» στις περιοχές Πολύκαστρου Κιλκίς, Αρχανών Ηρακλείου Κρήτης, Άνδρου, Ερμούπολης Σύρου και Γιαννιτσών.
  • Οκτώ καταστήματα με την επωνυμία OK.

Με τις νέες αυτές μονάδες η Καρφούρ Μαρινόπουλος αύξησε τον συνολικό αριθμό των καταστημάτων της σε 391. Εξ αυτών τα 157 είναι franchise (Champion, 5′ Μαρινόπουλος, ΟΚ και Smile) και τα υπόλοιπα 234 εταιρικά ή 20 Carrefour, 180 Champion Μαρινόπουλος και τα 34 5′ Μαρινόπουλος.

Στελέχη της εταιρείας, αναφερόμενα στην πολιτική ανάπτυξης του ομίλου, επισήμαναν ότι οι επενδύσεις σε νέα καταστήματα και οι συνεργασίες στον τομέα του franchise θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες με την ίδια ένταση, ενώ δεν απέκλεισαν και το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου καταστήματος Carrefour στα τέλη του έτους.

Μy Club Carrefour

΄Ενα καινούριο site με πρακτικές συμβουλές και προτάσεις για τους πελάτες των Carrefour, καθιέρωσε πρόσφατα η Carrefour Μαρινόπουλος. Πρόκειται για τη νέα διαδικτυακή διεύθυνση του ομίλου (www.myclubcarrefour.gr). Το “Μy Club Carrefour” περιλαμβάνει τρία κλαμπ, τα Food Club, Beauty Club και Baby Club, μέσω των οποίων ο καθένας καταναλωτής μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες ή συμβουλές ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του. Ταυτόχρονα, μπορεί, με τον δικό του προσωπικό κωδικό, να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς, να εκμεταλλευθεί προσφορές της αλυσίδας κλπ.