Τη διεθνή πρακτική της όσον αφορά στην εκμετάλλευση των ακινήτων της εφάρμοσε στην Ελλάδα η CARREFOUR, προχωρώντας στην πώληση και επαναμίσθωση (sale & lease back) 16 ακινήτων της CHAMPION ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ με πλειοδοτικό διαγωνισμό, τον οποίο κέρδισε ο όμιλος EUROBANK σε συνεργασία με την DEUTSCHE BANK. Πρόκειται για την πώληση καταστημάτων της αλυσίδας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας, συνολικού εμβαδού άνω των 50.000 τ.μ., μέσω της οποίας ενισχύθηκε η ρευστότητά της κατά 63 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία θα παραμείνει μισθωτής των εν λόγω ακινήτων τουλάχιστον για 15 χρόνια.

Την πολιτική που ακολουθεί και σε άλλες χώρες όσον αφορά στην εκμετάλλευση των ακινήτων της εφάρμοσε στην Ελλάδα η CARREFOUR. Η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε στην πώληση και επαναμίσθωση (sale & lease back) 16 ακινήτων της Champion Μαρινόπουλος με πλειοδοτικό διαγωνισμό, τον οποίο κέρδισε ο όμιλος EUROBANK σε συνεργασία με την DEUTSCHE BANK.

Πρόκειται για καταστήματα της αλυσίδας με έδρες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας, η συνολική επιφάνεια των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 50.000 τ.μ. Από την πώληση των ακινήτων η εταιρεία ενίσχυσε τη ρευστότητά της κατά 63 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ επισημαίνει ότι τη σχετική συμφωνία υπέγραψε με το κοινοπρακτικό σχήμα της DEUTSCHE BANK που συμμετείχε στο διαγωνισμό μέσω της REAL ESTATE OPPORTUNITIES GROUP και EUROBANK, η οποία εκπροσωπήθηκε από τις EFG EUROBANK PROPERTIES SA και EUROBANK ERGASIAS LEASING SA, ενώ κατά πληροφορίες προσφορές είχαν καταθέσει και άλλα κοινοπρακτικά σχήματα, όπως ο όμιλος της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και η εταιρεία HELLENIC DEVELOPMENT συμφερόντων του γνωστού ελληνοαμερικανού Τζορτζ Σόρος.

Η εταιρεία SCHRODER SALOMON SMITH BARNEY αποτέλεσε τον οικονομικό σύμβουλο της ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ στη υπόθεση πώλησης των ακινήτων της και η ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ το νομικό σύμβουλο.

Η αλυσίδα στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι προχώρησε σε μία «καινοτόμο» μορφή συνεργασίας, στοχεύοντας στη μακροπρόθεσμη λειτουργία των σούπερ μάρκετ και την ανάπτυξη των στρατηγικών σχεδίων της στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ θα παραμείνει μισθωτής στα ακίνητα τα οποία πούλησε κατ’ ελάχιστον για 15 έτη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η σχετική συμφωνία προβλέπει και διάστημα 20 ετών. Από την πλευρά της EUROBANK, η επένδυση στην οποία προχώρησε αναμένεται να της εξασφαλίσει ετήσια απόδοση της τάξης του 8,5%.

Σημειώνεται ότι η σύμβαση της ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ με τις EUROBANK και DEUTSCHE BANK είναι η πρώτη ολοκληρωμένη μορφή συμφωνίας sale & lease back που υπογράφεται στη χώρα μας, γεγονός το οποίο κατά την ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ «θα προσελκύσει και νέους ξένους επενδυτές και θα ενδυναμώσει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για συνεργασίες σε μια υγιή ελληνική αγορά ακινήτων, σε μία χώρα που αποτελεί τμήμα της ευρωζώνης και της οποίας η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό πάνω από το μέσο όρο».Πώληση του πολυχώρου ψυχαγωγίας στη Λάρισα

Ο όμιλος ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ενίσχυσε τη ρευστότητά του πουλώντας ακόμα ένα ακόμη ακίνητο, αυτή τη φορά στην εταιρεία LASALLE INVESTMENT MANAGEMENT. Πρόκειται για τον πολυχώρο διασκέδασης και ψυχαγωγίας της Λάρισας, που εγκαινιάσθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2002 σε συνεργασία με τη EUROPLEX. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί επίσης εμπορικό κέντρο το οποίο παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των καταναλωτών.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρει ότι πούλησε το ακίνητο έκτασης 11.640 τ.μ. στην LASALLE INVESTMENT MANAGEMENT διατηρώντας την κυριότητα του υπέρ μάρκετ και τη διοίκηση όλων των υπόλοιπων δραστηριοτήτων. Η επένδυση αυτή αποτελεί την τρίτη του είδους της στην Ελλάδα και η LASALLE INVESTMENT MANAGEMENT είναι ο τρίτος διεθνής επενδυτής (PRADERA στο Ρέντη και KLEPIERRE στη Μακεδονία) στο χώρο των εμπορικών κέντρων σε συνδυασμό με ψυχαγωγικά κέντρα.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγους μήνες το υπέρ μάρκετ της Θεσσαλίας επεκτάθηκε από 6.600 σε 8.600 τ.μ. με σκοπό τη διεύρυνση της γκάμας των μη τροφίμων, που αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα γύρω από τον οποίο επεκτείνονται τα καταστήματα και το κέντρο ψυχαγωγίας. Ειδικότερα το τελευταίο διαθέτει μεγάλη ποικιλία χώρων μαζικής εστίασης και διασκέδασης για την αναψυχή όλης της οικογένειας, των πελατών ή των περαστικών επισκεπτών. Στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν κινηματογράφος multiplex 8 αιθουσών (1.700 θέσεων), bowling, videoπαιχνίδια, billards, internet café, fast food, café-restaurant êαι bars.

Το εμπορικό κέντρο, εκτείνεται σε ένα επίπεδο, σε καίριο σημείο της αναπτυσσόμενης περιοχής ανάμεσα στη Λάρισα και τον Τίρναβο, συνδέεται με δημόσια και ιδιωτική συγκοινωνία και παρέχει parking 1.400 εξωτερικών θέσεων. Απευθύνεται στους περίπου 200.000 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και μπορεί να εξυπηρετήσει έως 50.000 πελάτες την εβδομάδα.

Δυο νέα σούπερ μάρκετ από την ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Με τη δημιουργία δύο νέων λιανεμπορικών μονάδων ολοκλήρωσε το επενδυτικό πρόγραμμα του 2002 ο όμιλος ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.

Αναλυτικότερα στις 11 Δεκεμβρίου η εταιρεία έθεσε σε λειτουργία το δεύτερο κατάστημά της 5’ Μαρινόπουλος στο δήμο Εύοσμου Θεσσαλονίκης. Το κατάστημα στεγάζεται στη συμβολή των οδών Μακεδονομάχων και Μεγ. Αλεξάνδρου, έχει επιφάνεια 550 τ.μ. και απασχολεί προσωπικό 26 ατόμων. Στο νέο σούπερ μάρκετ αναπτύσσονται τμήματα κρεοπωλείου, αρτοποιείου, ζαχαροπλαστείου και κατεψυγμένων προϊόντων.

Στις 18 Δεκεμβρίου έγιναν τα εγκαίνια του Champion-Μαρινόπουλος της Ραφήνας. Το κατάστημα, έκτασης 1.000 τ.μ., βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Φλέμινγκ με την 89η Οδό. Σε ένα σύγχρονο χώρο δύο ορόφων προσφέρονται τυποποιημένα τρόφιμα, οπωρολαχανικά, φρέσκα κρέατα και ψάρια. Τα είδη του αρτοποιείου ψήνονται μέσα στο χώρο του καταστήματος, ενώ το τμήμα φρέσκων προϊόντων έχει επιφάνεια 500 τ.μ. Οι πελάτες μπορούν ακόμα να βρουν προϊόντα για το σπίτι, είδη ένδυσης και υπόδησης. Με ξεχωριστή φροντίδα παρουσιάζεται και η γκάμα προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας «Ποιοτική Οδός».