Σε ό,τι αφορά στην εκκίνηση φέτος του δικτύου της αλυσίδας, οι ίδιες πηγές την κρίνουν «πολύ καλή», παρά το δυσμενές ψυχολογικό κλίμα που επικρατεί λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης στην εγχώρια αγορά. ‘Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «οι πωλήσεις της Καρφούρ Μαρινόπουλος καταγράφουν άνοδο κατά περίπου 10% σε σχέση με πέρυσι».

Στελέχη της εταιρείας, στα οποία απευθύνθηκε το «σελφ σέρβις», δεν θέλησαν να σχολιάσουν τα προαναφερόμενα, δηλώνοντας ότι σύντομα η εταιρεία θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματά της. Πάντως, αν και εξέφρασαν την επιφυλακτικότητά τους για το διάστημα που θα ακολουθήσει σε σχέση με το βαρύ κλίμα στην αγορά, εκτίμησαν ότι οι επιδόσεις της θα εξακολουθήσουν να είναι ανοδικές, μέσω της αλλαγής συγκεκριμένων παραμέτρων στην εμπορική πολιτική της.

Ειδικότερα, φέτος η εταιρεία αναμένεται ότι θα τονώσει τις προσφορές και τις εκπτώσεις της προς το πελατειακό της κοινό, ώστε να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του για αγορές από το δίκτυό της, ενώ έμφαση θα δώσει και στην ποιότητα του σέρβις προς τον πελάτη. «Το 2009 θα είναι ένα έτος μειώσεων στις τιμές των αγαθών ευρείας κατανάλωσης και σταθερότητας στην ανάπτυξη του κλάδου», αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, προσθέτοντας πως η Καρφούρ Μαρινόπουλος επιδιώκει να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία, εκμεταλλευόμενη την ηγετική της θέση στον κλάδο.

Αναφερόμενα στον παράγοντα κόστος, υπογράμμισαν ότι θα γίνουν προσπάθειες περικοπών, ώστε η εταιρεία να παραμείνει σε κερδοφόρα πορεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού.

Χαμηλότερα ο πήχης

Πώς θα αντιδράσει η Καρφούρ Μαρινόπουλος όσον αφορά στις προγραμματισμένες για φέτος επενδύσεις της; «Θα είμαστε προσεκτικοί στην επέκταση του δικτύου των καταστημάτων. Οι ενέργειές μας θα είναι μετρημένες και καλά μελετημένες. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση δεν θα επιδείξουμε ολιγωρία σε ό,τι αφορά στις κινήσεις και τις αποφάσεις μας», απαντούν τα στελέχη της.

Εξάλλου, η Καρφούρ Μαρινόπουλος, όπως και οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου, έλαβαν ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2008 τα πρώτα μηνύματα της κρίσης. Οι ρυθμοί ανάπτυξής τους μπορεί να ήταν θετικοί, ωστόσο κατέγραψαν σημαντική επιβράδυνση. Η εξέλιξη αυτή υποχρέωσε, ως φαίνεται, και την Καρφούρ Μαρινόπουλος να περιορίσει, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, τις φιλοδοξίες της για το 2009. Σχετικά τα στελέχη της απέφυγαν να σχολιάσουν το πλάνο της κατά την τρέχουσα χρήση, δηλώνοντας «ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις». Πάντως, πηγές του «σελφ σέρβις» αναφέρουν ότι το πλάνο της εταιρείας στη νέα χρονιά προβλέπει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης κατά δύο, ίσως και κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τις περσινές προβλέψεις και σχεδιασμούς για το τρέχον έτος.

«‘Εχουμε ρευστότητα»

Υψηλόβαθμος παράγοντας της εταιρείας, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, υπογράμμισε με έμφαση ότι ουδέποτε η Καρφούρ Μαρινόπουλος αποφάσισε να προβεί σε στάση πληρωμών έναντι μεγάλων πελατών της, για να βοηθήσει στην τόνωση της ρευστότητας του Group. «Στον όμιλο υπάρχει ρευστότητα», επεσήμανε, διαβεβαιώνοντας ότι «τα σχόλια που ακούστηκαν ή φιλοξενήθηκαν από μερίδα του τύπου απέχουν από την πραγματικότητα».

Το άρθρο δημοσιεύεται στο τεύχος 380 (Ιανουάριος 2009) του περιοδικού «σελφ σέρβις» (εκδόσεις Comcenter).