Έχουμε συνδέσει την παραγωγή κρασιού με αγρότες που φορούν ψάθινα καπέλα και τρυγούν τον αμπελώνα και στη συνέχεια νεαρές κοπέλες που πατούν τα σταφύλια στο πατητήρι για να ξεχυθεί από αυτά ο μαγικός ζωμός που με το χρόνο θα μεταμορφωθεί σε κρασί. Πέρα από ένα καλό γεύμα, μπόλικο νερό για τη δίψα και τύχη για να πετύχει το κρασί, τίποτα άλλο δεν χρειάζονταν πριν από μερικές δεκαετίες για να απολαμβάνουμε τον οίνο. Σήμερα τα πράγματα στην βιομηχανική οινοποίηση δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν την εικόνα,στην οποία έχουν προστεθεί μηχανές που χρειάζονται καύσιμα για να λειτουργήσουν. Δεν είναι λοιπόν απρόσμενο, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση να επηρεάζει την παγκόσμια αγορά οινοποίησης, με εξαίρεση όμως ένα μικρό αριθμό εταιρειών που έχουν καταφέρει να συλλέγουν την ενέργεια που χρειάζονται από την άφθονη ενέργεια που τους διαθέτει δωρεάν η φύση.

Κτήμα Μπριντζίκη: Η ενέργεια που συλλέγουμε καλύπτει τις ανάγκες μας και περισσεύει
Στο χωριό Λατζόϊ, περίπου 13 χιλιόμετρα έξω από τον Πύργο, βρίσκεται το Κτήμα Μπριντζίκη. Ο Σάκης και η Διονυσία Μπριντζίκη μας υποδέχτηκαν εκεί την περασμένη άνοιξη και μας ξενάγησαν τόσο στο χώρο του κτήματος, όσο και στο οινοποιείο, το οποίο βασίζεται εξ ολοκλήρου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το Κτήμα Μπριντζίκη ενσωματώνει, σύμφωνα με τον Martin McDarren, διευθυντή marketing του κτήματος, το πρώτο στην Ελλάδα αυτόνομο ενεργειακά οινοποιείο, καθώς από φωτοβολταϊκά και γεωθερμία παράγονται στις εγκαταστάσεις του 200.000 KWh ανά έτος.

Οπότε, όλα τα προϊόντα που δημιουργούνται στο οινοποιείο έχουν αρνητικό πρόσημο σε εκπομπές άνθρακα, ακόμα και συνυπολογίζοντας την ενέργεια που ξοδεύεται για τη διανομή του εντός και εκτός Ελλάδας. Η φθηνή ενέργεια έχει επιτρέψει στην εταιρεία να δημιουργήσει υποδομές ψύξης των δεξαμενών σε ιδανικές ανά ποικιλία θερμοκρασίες, ώστε να διασφαλίζει την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Επιπλέον, η οικολογική παραγωγή έχει βοηθήσει στην εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας, καθώς υπάρχουν χώρες που δίνουν μεγάλη βαρύτητα σε προϊόντα με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Όπως λέει η Διονυσία Μπριντζίκη, «περίπου το 60% των φιαλών που παράγει το οινοποιείο εξάγονται σε ΗΠΑ, Σιγκαπούρη και Καναδά, με στόχο το ποσοστό αυτό να αυξηθεί τα ερχόμενα χρόνια».

Κτήμα Σεμέλη: Ενεργειακή αυτονομία 25% την ερχόμενη χρονιά και 70% σε μια τριετία
Λίγες δεκάδες χιλιόμετρα δυτικά από το Κτήμα Μπριντζίκη, συναντάμε το Κτήμα Σεμέλη και το γενικό διευθυντή της εταιρείας Ηλία Κωνσταντόπουλο, ο οποίος μας μίλησε τόσο για την παρούσα κατάσταση ενεργειακής αυτονομίας, όσο και για τα μελλοντικά σχέδια.

Βασιζόμενη σε φωτοβολταϊκά, η εταιρεία παράγει 112.000 KWh ενέργειας ανά έτος, καλύπτοντας περίπου το 25% της παραγωγής της. Ωστόσο, μια νέα επένδυση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά τα ερχόμενα τρία έτη, αναμένεται να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 70%. Δεδομένου δε ότι η εταιρεία επιζητά το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, επιτυγχάνει το στόχο της με αγορά ρύπων. Σύμφωνα με τον Ηλία Κωνσταντόπουλο, το μηδενικό αποτύπωμα έχει πολύ μεγάλη αξία στις αγορές του εξωτερικού, όπου η εταιρεία εξάγει το 25% των προϊόντων της. Στην Ελλάδα, αν και το μηδενικό αποτύπωμα δημιουργεί εντύπωση στους αγοραστές, δεν είναι προσωρινά βασική προϋπόθεση για να μπει μια εταιρεία στο ράφι ή στο wine list, συμπληρώνει ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter